vizsga
#Suli, munka

Hogy aludj jól vizsgák előtt?

2024.04.24.
1 perces olvasási idő

Vizsgák, dolgozatok előtt mindig elhangzik: aludd ki magad, egyél rendesen. Ám amikor az ember gyomrát elszorítja a félelem, és ugyanezen okokból aludni sem bír, hiszen az agya csak a vizsgán kattog, az alvás nem is olyan egyszerű.

A következő technikákkal szeretnénk segíteni a vizsga előtti stresszmentesítésben. Ezek által majd könnyebben fogsz aludni, és meglásd, jobban fog menni az érettségi, vagy bármelyik más nehezebb dolgozat.

1. Ne halaszd estére

Minden tanulnivalót intézz el a nap folyamán. Ne éjszaka tanulj, hiszen így az agyad fáradt marad, és nem tud koncentrálni, vagyis a tananyag se ragad meg olyan jól. Ha nem tudsz napközben tanulni, és úgy érzed, éjszaka jobban fog az agyad, akkor pihenj délutánonként, aludj egy kicsit akkor.

2. Koffein stop

Ne mérgezd magad koffeinnel. Napi egy kávé bőven elég, lefekvés előtt 2 órával pedig már ne igyál semmiféle koffeintartalmú italt (kóla, energiaitalok). A zöld tea remek lehet helyette, tegyél bele egy kis gyömbért, ennek a keveréknek így remek élénkítő hatása van.

3. Lefekvés előtt

Mielőtt aludni mész, igyál nyugtató hatású italokat. Ilyen a meleg tej, a kamilla tea, vagy más nyugtató hatású gyógynövényes (pl. orbáncfű) teakeverék.

4. Rendszeresség

Akármennyire nehéz, mégiscsak próbálj meg éjszaka aludni. A túl sok nappali pihenés, a szundik felborítják a bioritmusodat és az alvásciklusod.

5. Kis szundi?

Ne aludj sokat napközben, csak ha feltétlenül szükséges (ahogy azt már említettük). Pihenésképp sétálhatsz, vagy pihentetheted a szemed, esetleg le is zuhanyozhatsz, ha az jólesik, 15-30 percnél többet ne aludj napközben.

6. A megfelelő környezet

Pihentetően aludni nem lehet nagy zajban, fényben, illetve rendetlenségben. Legyen a hálószoba a szentélyed! Ne tanulj az ágyban, tarts rendet, és próbáld meg a zajokat kiszűrni!

7. Ne edd magad tele

Ha túl sokat eszel elalvás előtt, az sem fog segíteni. Lefekvés előtt három órával már ne vacsorázz és ne is nasizz, különben egész éjjel álmatlanul forgolódsz majd.

8. Meditáció

Ha cikáznak a gondolataid, tegyél be egy meditációs zenét vagy gyakorlatot, ami segíthet ellazulni. Figyelj a légzésedre és koncentrálj az elalvásra.

9. Kékfény

Igen, nehéz, de ne nézegesd a mobilod, ha aludni készülsz. A kékfény és a folyamatos csipogás ébren tart. Már ne válaszolj az esti üzenetekre, némítsd le a telefont, és lehetőleg ne az ágyban töltsd magad mellett, hogy bármikor hozzáférhess. Tedd az asztalra vagy egy kicsit távolabb, amiért már lusta leszel felállni.

Ezekkel a tippekkel tuti jól fogsz aludni. Figyelj oda az étkezésre is, ne egyél nehéz, zsíros ételeket lefekvés előtt. A sport is pihentető lehet: ha már érzed, hogy végképp nem fog az agyad, pattanj bicajra vagy sétálj egy nagyot.

Jó tanulást!

(KamaszPanasz - Gy. R. www.ehow.com)