érettségi
#Lélek

Érettségi: hogyan készüljünk fel pszichésen?

2024.04.22.
2 perces olvasási idő

Te is félsz az érettségitől? Ne aggódj, hamarosan túl leszel rajta. Segítünk pár technikával, amelyeket az érettségire való lelki felkészülésben alkalmazhatsz.

Lássuk, ha idén érettségizel, akkor minden bizonnyal életed előbbi tizenkét évét tanulással töltötted. Vagy legalábbis az iskolában, és ha muszáj volt, akkor tanultál, akárhogy is, de eljutottál a tizenkettedik év legvégéig. Gratulálok, a nehezén már túl vagy. Az elmúlt négy évben rengeteg tudást sikerült felhalmoznod, most már „csak” számot kell adni róla.

Lazulj el, minden rendben!

Senki sem emlékezhet minden tényre, amit az eltelt négy évben tanultatok. A jó az, hogy nem is ezt várják el tőletek. Az érettségihez józanészre is szükség van, nem elegendő bemagolni az anyagot. Jó hír ez azoknak, akik nem szeretnek magolni. Az utolsó napokban még át lehet nézni egy-két kimaradt anyagrészt, amit fontosnak ítélsz. Azonban tartsd szem előtt, hogy az időd véges, a világot már nem tudod megváltani. Kitalálhatsz magadnak jutalmakat, amik akkor várnak, ha a vizsgán túl vagy. Mit szeretnél leginkább tenni az írásbeli után? Barátokkal szórakozni, ünnepelni? Egy jó nagyot aludni? Strandon süttetni a hasadat? Legyenek ezek az álmok a szemeid előtt.

Tréningezd magad a vizsgára!

A sportolók sem teszik másként: agyban dől el sok minden. Tanulás közben képzeld el, hogy ott vagy a tanteremben és éppen ezt az anyagot kell visszaadnod. Ez két dologban is segít: csökkenti majd a szorongásodat a vizsga alatt (hiszen ismerősnek fog tűnni a helyzet) és a felidézést is nagymértékben javítja.

Relax, nyugi, mindjárt túl vagy rajta

Ha izgulós vagy, ahogy közeledik a vizsga időpontja, egyre idegesebb lehetsz. Tudasd ezt családtagjaiddal is, az ő segítségük most nélkülözhetetlen. Bár a nyugalmat csak önmagadban fogod megtalálni, azért nem árt, hogy ha nem idegesítenek ilyenkor más dologgal is.

Idézd fel magadban a sikereidet. Ha aggódsz valamelyik tárgy miatt, akkor idézd fel azokat a pillanatokat, amikor jó jegyet kaptál, azt, amikor kiderült, hogy mégiscsak megy neked ez a tárgy. A matematikával sokan hadilábon állnak. (Az érettségit nem arra találták ki, hogy egy egész generációt elkaszáljanak a vizsgán, ezt tartsd fejben.) A matematikának is több területe van, lehet, hogy a valószínűségszámítás nem a te asztalod, de biztosan van olyan terület, amit jobban sikerült elsajátítanod. Koncentrálj ezekre. Ha már saját múltbeli sikereidet élénken elképzelted, itt az ideje másokéra is. Az interneten találhatsz mókás történeteket mindazoktól, akik már végeztek.

Mozogj, pihenj

Egy kis sport nemcsak a testednek, hanem a lelkednek is jót tesz. Menj le kocogni vagy jógázz egy kicsit otthon – el fogja terelni a figyelmed. A hajnalig tartó tanulás helyett az utolsó hajrában már inkább aludj és pihend ki magad. Bármennyit is tanulsz, fáradtan nem fogsz tudni teljesíteni.

A vizsga reggelén már ne tanulj!

Négyévnyi tudást két-három percben nem lehet tovább csiszolni. Hidd el, hogy te minden tőled telhetőt megtettél, hogy sikerüljön. Koncentrálj arra, hogy sikeres lesz és mindarra a dologra, ami rád vár a vizsga után. Osztálytársaid biztosan ugyanúgy izgulnak, mint te, mekkora megkönnyebbülés lesz, ha ennek vége! Nem vagy egyedül, sorstársaid mind ott lesznek veled.

Ha nagyon-nagyon izgulsz, akkor adj magadnak lehetőséget a kiengedésre. Miután megkaptad a feladatlapot, lélegezz mélyeket, koncentrálj csak a lélegzetedre, engedd el magad. Ezt az egy–két percet nem éri meg sajnálni, hiszen egy kicsit higgadtabban sokkal eredményesebben tudsz dolgozni.

Ne feledd: van élet az érettségi után!

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)