dolgozat
#Suli, munka

Hogyan készülj rövid idő alatt hatékonyan a vizsgára?

2016.04.17.
1 perces olvasási idő

Most jöttél rá, hogy mindjárt itt az érettségi, esetleg egy fontos témazáród lesz? És még alig készültél? Ne aggódj, cikkünkben ahhoz adunk tanácsokat, hogy hogyan készülhetsz fel hatékonyan rövid idő alatt bármilyen vizsgára vagy dolgozatra.

Készíts tanulási órarendet!

Készíts egy órarendet a tanuláshoz a rendelkezésedre álló szabadidő és az iskolán kívüli tevékenységeid figyelembevételével. Számítsd ki a tanuláshoz szükséges időt. Oszd fel ezt minimum kétórás periódusokra. Ennél hosszabb idő lehet, hogy túlságosan lefárasztana, szóval vigyázz a beosztással. Tarts szüneteket is. Szünet nélkül nehezebb lesz koncentrálnod, és így kevesebbet leszel képes tanulni a hosszabb idő alatt, mint gondoltad volna.

Ismételj!

Ismételd át a fő anyagot és fókuszálj arra, amit már tudsz. Ha mindent a dolgozatra az utolsó pillanatban tanulsz, nem leszel képes egy hatalmas anyagot megtanulni rövid idő alatt. A legjobb, ha folyamatosan ismételed az anyagot. Azokkal a témakörökkel kezdj, amiket a leggyakrabban említettetek, illetve nemrég vettetek.

A leghatékonyabb tanulási tippek
A tanulást lehet tanulni? Vannak olyan trükkök, melyek segíthetnek neked a tanulást könnyebbé, esetleg gyorsabbá tenni. Tanulási stílusunkban különbözünk. Te melyik kategóriába tartozol? 10 tanács a hatékony tanulás érdekében

Kifejtős kérdések

Írd le azokat a témaköröket, amikkel nem vagy teljesen tisztában. Az új anyagot a legnehezebb rövid idő alatt megtanulni. Nézd át az egész anyagot, és gondold át, hogy milyen kifejtős kérdéseket lehet rájuk feltenni. Általában ezek a részek azok, amik a leghosszabbak. Ne tölts sok időt azokkal a szövegekkel, amik a többihez képest rövidek. Mérlegelj, és dönts arról, hogy mit tanulj meg.

Fontos a környezet

Tanulj jó környezetben! Ha lehetséges, menj el otthonról a könyvtárba, vagy egy olyan helyre, ahol kevesebb dolog vonja el a figyelmedet. Ne próbálj TV vagy zene mellett tanulni. Kényelmes fotel helyett inkább ülj egy széken. Emlékezz arra, hogy fontos határidő van előtted, amit nem lehet kitolni, és a lehető legjobban fel kell készülnöd addigra.

Tanulási technikák

Használj olyan tanulási módszereket, mint az ismétlő- és képkártyák. Ülj le a füzeted mellé, és arról az anyagról, anyagrészről, amit nem tudsz rendesen, írj jegyzetet vagy vázlatot egészen addig, amíg meg nem jegyzed. Például írd le többször is a legfontosabb évszámokat és a hozzájuk kapcsolódó eseményeket, főbb személyek nevét. Készíts ezekről ismétlőkártyát, amit bármikor elővehetsz, ha van egy kis időd (pl. buszon), és átfuthatod őket. Találj ki rímeket, vagy őrült asszosziációs rendszert, hogy segítsenek emlékezni.

(KamaszPanasz - Gy.Z.)