dolgozat
#Suli, munka

A dolgozat ne legyen mumus többé!

2024.04.03.
1 perces olvasási idő

A középiskolai évek alatt egyszer minden tanuló életében eljön az a pont, amikor jelentkezik a dolgozatoktól, számonkérésektől való félelem. Ez nem azért történik, mert a dolgozatokban lenne félnivaló, hanem a legtöbb diáknak önbizalomhiánya van a felkészültségével kapcsolatban.

Szerencsére a dolgozatoktól való félelmet legyőzni nem nehéz, amennyiben követed alábbi tanácsainkat.

Bizonyosodj meg arról, hogy jól felkészültél!

Akik úgy gondolják, hogy nincsenek jól felkészülve a számonkérésre, azok félnek a dolgozatoktól a legjobban. Azonban a legtöbb diák nem tudja, hogy mikor igazán felkészült egy dolgozatra. Néhányan azt gondolják, hogy felkészültek és néhány perccel a számonkérés előtt hirtelen pánikrohamot kapnak. Amennyiben úgy gondolod, hogy jól tanultál és elegendő ideig, meg lesz az eszközöd és alapod ahhoz, hogy kövesd a következő tippet.dolgozat

Legyél magabiztos!

A magabiztosság a dolgozat előtt 2 dologhoz vezethet:

A) Megbukhatsz a számonkérésen, ha a magabiztosságod megalapozatlan volt.

B) Átmész a számonkérésen, pontosan a magabiztosságod miatt. Amennyiben jól megtanultad az anyagot, sokkal biztosabb leszel abban, hogy sikeresen át tudsz menni a dolgozaton. Ha úgy érzed, hogy nem tanultál eleget, akkor nem leszel annyira magabiztos, mint kellene.

Tudd, hogy miből kell készülnöd!

Előzetesen kérdezd meg a tanárodat az anyagról, amit a számonkérés takarni fog! Így tudod, hogy mire kell felkészülni, ami szintén segíti a magabiztosságot. Sok tanár el fogja árulni ezt az információt, de bátornak kell lenned, hogy megkérdezd. A legtöbb diák nem kérdez, ha a tanár nem mondja el az információt, de Te menj biztosra, és bátran kérdezz!

Tudd, hogy okos vagy!

Tudnod kell, hogy a dolgozat csak a teljesítményedet méri, de nem az intelligenciádat. Ha megtanulod a tananyagot, a dolgozat a képességeidet méri majd. Szóval, ha azt is gondolod, hogy rossz lett az egyik számonkérésed, tudnod kell, hogy vannak más dolgozatok is, amelyeket jobban meg tudsz írni. Akárhogyan is, bizonyosodj meg róla, hogy mindent megteszel azért, hogy a többi dolgozat jól sikerüljön.

Íme, néhány további tanács, ami segíthet:

  • Aludd ki magad! – Egy dolgozat előtt a legjobb, ha kipihened magad, hiszen a fáradtságtól még jobban szorongsz majd.
  • Közvetlen a dolgozat előtt már ne nézd át az anyagot. – Ezzel nem teszel jót, csak össze fogsz zavarodni.
  • Légy pozitív! – Ne arra fókuszálj, hogy ezt sem tudom, azt sem néztem át. Gondolj arra, hogy menni fog, mert készültél.
  • Relaxálj! – A szünetben vegyél nagy levegőket, figyelj a légzésedre, esetleg hallgass meg egy nyugtató zenét.

A félelem akadálya lehet a sikernek! Azonban, ha megfelelő képességekkel, hozzáállással és felkészültséggel rendelkezel, legyőzheted adolgozatoktól való félelmet szorgalommal és a tanácsaink felhasználásával.

(KamaszPanasz - S. A.)