dolgozat
#Suli, munka

Tippek, amelyek segítenek minden dolgozatnál

2023.11.21.
2 perces olvasási idő

A dolgozatok néha ijesztőnek tűnhetnek, viszont ha követed az alábbi tippeket, az segíteni fog túljutnod a dolgozataidon vagy az írásbeli vizsgákon! A lényeg az elkötelezettség, szervezettség és testre szabás!

1. Színezz

Az egyik legjobb tanulós tipp, hogy színezővel emelj ki mindent: a jegyzeteidet ugyanúgy, mint a tanulós naptáradat! Mindenféle színt használhatsz, arra viszont érdemes figyelni, hogy az azonos tantárgyakat, dolgokat egyforma színűvel húzd ki. Például a dolgozat időpontokat rózsaszínnel, a beadandó fogalmazások, projectek leadási határidőit zölddel, stb.

Ez a módszer segíthet a tanulásnál is! Használj például a fogalmak kiemeléséhez sárgát, a képletekhez pirosat, a dátumokhoz kéket, a fontos információkhoz zöldet.

Ha olyan nyelvet tanulsz, ahol hímnemű, nőnemű és semleges nemű főnevek vannak, segíthet megjegyzésükben, ha azokat kékkel, rózsaszínnel és sárgával színezed. A zöld színű kihúzót hagyhatod a nyelvtani szabályok vagy fontos fogalmak kiemelésére.

2.Oszt be az időd

Kísérletezni azzal, hogy egy éjszaka alatt magolod be az egész anyagrészt a dolgozat előtt szinte egyenlő a lehetetlennel. Noha vannak, akik esküsznek rá, hogy a doga előtti éjszakán a legjobb bemagolni mindent, viszont ha csak bemagolod és memorizálod az anyagot, azzal nem fogod megtanulni és hamarosan mindet elfelejted – ez pedig később gondot fog okozni!

Oszd be a tanulnivalód több részre, és legalább 2 vagy 3 nappal korábban kezdj el tanulni a dogára!

3. Emeld ki a kulcsszavakat a könyvedben

Néhány tantárgy esetén lehet, hogy megengedik, hogy bizonyos tankönyveket (pl. függvénytáblázat, atlasz) használjatok dolgozat/vizsga közben.

Ha ez lehetséges, akkor jobban jársz, ha kiemeled az összes fontos dolgot a könyvedben! Fejleszd szisztematikusan a kiemeléseket annak érdekében, hogy könnyen és egyszerűen megtaláld majd a válaszokat!

4. Készíts tanulási tervet

Ahhoz, hogy egy igazán jó tanulási tervet tudj kidolgozni, én azt javasolnám, hogy legyen egy tanulótársad, akivel hasonló ütemben és szinten tudsz tanulni. Nézzétek át együtt az anyagot, jelöljétek ki a fontos részeket és a magatok számára felállított határidőket! A könyvtár hamar megtelik, szóval beszéljétek meg előre, hol fogtok tanulni a barátoddal!

Néha sokat tud segíteni abban, hogy megjegyezd az anyagot az is, ha hallod a saját hangod, vagy a tanulótársadét, ahogy ismétel, átolvassa a jegyzeteket.

5. Írj próba dolgozatot

A próba dolgozat Isten ajándéka a tanulók számára: HASZNÁLD ŐKET! A tanárok nem szándékosan akarják tönkretenni az életed egy nehéz dolgozattal – legalább is nem mindegyikük!

Ha lehetőséget ad arra, hogy az igazi doga/vizsga előtt írj egy próbát, akkor vedd nagyon komolyan, mivel valószínűleg hasonló lesz élesben is!

Firkálgass a próba dolgozatra, emeld ki a fontos dolgokat, és próbálj ki minél több tanulós módszert és tippet! A legfontosabb pedig, hogy próbálj rendesen felkészülni rá!

6. Ismételj

Szóval most, hogy már van egy tonna kiszínezett jegyzeted, elkezdheted átismételni, átnézni ezeket a kulcsszavakat újra és újra. El sem hiszed, hogy az ismétlés milyen csodákra képes, és milyen hatékony a tanulásod fejlesztésében!

7. Ne halogass

Oh, a halogatás - milyen gyönyörű és undorító dolog egyszerre. Fontos azonban, hogy ne halogass, miközben tanulsz! Persze tanulás kiemelés/memorizálás/ismétlés folyamata közben szüksége van az agyadnak egy kis szünetre, hogy felfrissüljön, de előbb mindig tanulj, és csak ezután következhet a jól megérdemelt pihenés.

Neked milyen más tipped van? Oszd meg velünk!

(KamaszPanasz - E.F., allwomenstalk)