iskola
#Suli, munka

Ne maradj le egy betegség miatt a suliban!

2023.12.14.
2 perces olvasási idő

Órák, házi feladatok, fakultációk… Még a teljesen egészséges diákok számára is nehézséget okoz időnként, hogy ne essenek ki a ritmusból. De mi történik, ha egy betegség vagy műtét miatt hosszabb időt kell távol maradnod az iskolából? Tippek, hogy ne maradj le.

Amikor beteg vagy, az iskola, a tanulás felesleges koloncnak tűnik számodra. Valójában azonban a tanulás segíthet elterelni a figyelmet a betegségről. Az újabb készségek elsajátítása, a nehezebb feladatok megoldása jobb közérzetet okozhatnak és a tehetséged megtapasztalásának új lehetőségét tárják fel előtted.

Fedezd fel a számodra legalkalmasabb tanulási módszert

Ha beteg az ember, napról napra változik a közérzete, az állapota. Lehet, hogy egyik nap semmi gondot nem okoz egy témazáró dolgozatra való felkészülés, máskor viszont muszáj visszavenni a tempóból, és megpihenni kicsit. Ez így normális. Próbálj alkalmazkodni az aktuális állapotodhoz, készülj minden napra egyedi alternatívával.

Nem könnyű újra előszedni a könyveket és nekiülni tanulni. Időbe kerül, míg tényleg belerázódsz az anyagba, de mindig adj magadnak legalább fél órát a ritmus felvételére. Ez idő alatt pontosan fogod érezni, éppen milyen állapotban vagy, tudsz-e koncentrálni, pillanatnyilag mekkora erőfeszítés szükséges a tanuláshoz.

Csak akkor láss neki a tanulásnak, ha kellőképpen összeszedettnek érzed magad, hiszen a tanulást nem szabad teherként megélned. Senki sem tud stresszes állapotban gyógyulni és új ismeretanyagot befogadni.

Ha a betegséged vagy a kezelés nem teszi lehetővé a rendszeres tanulást, ne erőltesd! Az egészséged mindennél fontosabb. Rossz közérzettel úgysem tudod kihozni magadból a legjobbat.

Néhány tipp, hogy lépést tarthass a többiekkel

  • Kérdezd meg az orvost, várhatóan mennyi időt kell távol maradnod az iskolától. Tisztázzátok, betegséghogy a gyógykezelésed befolyással lesz-e a koncentrációs képességedre, a teljesítményedre, s a határidőket tudod-e majd tartani. Ha tisztában vagy ezekkel a dolgokkal, máris tudsz előre tervezni, illetve a tanáraiddal konzultálni.
  • Beszélj a tanárokkal! Lehet, hogy egy ideig kevesebbet tudsz tanulni, több időt vehet igénybe a dolgozatokra való felkészülés. Kérd a tanárok segítségét, hisz minél több észrevételük, javaslatuk van számodra, annál könnyebben tudtok majd egymással boldogulni. Ha hosszabb időt kell a kórházban vagy otthon töltened, tartsd a kapcsolatot az osztálytársaiddal, a tanárokkal. Még az is lehet, hogy az interneten keresztül te is nyomon követheted az iskolai foglalkozásokat.
  • Megvalósítható célokat tűzz ki magad elé! Vázold fel írásban is a céljaidat, s a hozzájuk vezető utat! Sokat segíthet, ha a tanárok is követni tudják haladásodat, akár a terveidbe is beavathatod őket. A jegyeid szempontjából is jobb, ha közlöd velük az általuk szabott határidők betarthatóságát.
  • Bátran kérj segítséget! A családod, a barátaid biztosan boldogan segítenek neked, ha tudják, miben szorulsz segítségre. Még tippeket is adhatnak az időd célszerű beosztását illetően.
  • A határidőket, a dolgozatok időpontját jelöld be a naptáradban! Minél jobban megszervezed az idődet, annál könnyebben tudsz majd tervezni.
  • Ha az állapotod engedi, menj közösségbe, csatlakozz a barátaidhoz egy-egy közös program erejéig! Sokszor érezheted azt, hogy a velük töltött idő egyfajta kérdezz-felelekkel telik, hiszen rengeteg kérdést tesznek fel neked, rólad, a betegségedről. Csak annyit mondj, amennyi jól esik. Mindenesetre nem rossz ötlet elmesélni nekik, min mégy keresztül. Együttérző támogatásukat érezheted, miközben ezáltal társaid empátiája, beleérző képessége is fejlődik.

(KamaszPanasz - O.K.T.; Kidshealth)

Kapcsolódó címkék

tanulás