suli
#Suli, munka

Hogy tanuljak a témazáróra?

2015.05.26.
3 perces olvasási idő

Pénteken matek témazáró, töri felelés és angol szódoga. Ismerős a helyzet? Itt az idő, hogy bepánikolj? Nyugi, van néhány módszer, melyek segítségével egyszerre akár három teszten is jól tudsz teljesíteni.

A felkészülés a suliban kezdődik

Hitted volna, hogy már jóval azelőtt elkezdesz készülni, mielőtt a tanár bejelenti a témazáró időpontját? A titok nyitja: a jegyzetelés. Jegyzetelés közben az ember rögzíti, amire előadásból vagy az olvasott könyvből feltétlenül emlékeznie kell. Mindenki megtalálja a saját stílusát, azokat a jeleket és rövidítéseket, melyek segítségével gyorsan tud jegyzetelni.

Érdemes leírni azokat a kulcsszavakat, magyarázatokat, melyeket a tanár megemlít, és azt is, amit a táblára ír. Saját ötleteidet, asszociációidat is feljegyezheted, mert ez sokszor megkönnyíti az emlékezést. Ha úgy gondolod, hogy valamit nem értettél világosan, óra után kérdezd meg a tanárt. A jegyzeteket néha nem árt rendezni, a csúnyábbakat újra átírni, amíg még frissen emlékszel az óra anyagára.

Sajnos a legtöbb suliban nem tanítják meg, hogyan érdemes jegyzetelni, így kell egy kis idő, míg belejössz – szóval ne add fel!

Oszd be jól az időd!

Mikor leülsz tanulni, gondold át, melyik témára mennyi időt szeretnél szánni. A matek témazáróra való felkészülés valószínűleg több időt fog elvenni, mit az angol szavak megtanulása. A szódogára úgy is készülhetsz, hogy minden nap kisebb részleteket tanulsz meg, és az előző napi adagot is átismétled. Gondold át tantárgyanként, hány órára lesz szükséged a tanuláshoz.

Ha nagyobb témazáróra készülsz, érdemes az anyagot kisebb részekre szedni, és részenként átismételni. Például ahelyett, hogy nekiülnél és az egész második világháborút bemagolnád (ami, valljuk be még egy történészt is jócskán megviselne), inkább olvasd el, hogy nagy vonalakban mi történt, majd szakaszonként nézd át a részleteket.

Tanulás közben mindenkinek szüksége van szünetekre – a legtöbb ember nem tud 45 percnél hosszabban koncentrálni. Ezért nem árt, ha bizonyos időközönként megszakítod a tanulást, és kicsit kikapcsolódsz. A 45 percen belül viszont legyél hatékony, és ne engedd, hogy figyelmed ide-oda kalandozzon!

Hogyan tanuljak?

Amikor tanulsz, nézd át a jegyzeteidet, és olvasd el a könyvből a vonatkozó részeket. Matekot, fizikát, kémiát nem árt egy kicsit gyakorolni a dolgozat előtt. Fordíts különös figyelmet azokra a dolgokra, melyeket a tanár az órán kiemelt! (Ilyenkor jön jól egy használható órai jegyzet…)

Sok tanár előre megmondja, milyen típusú dolgozatra számíthattok. Ez segít megválasztani a tanulás módját. Hiszen nem mindegy, hogy tesztre vagy esszére készül fel az ember: ha tesztes lesz a dolgozat, érdemes pontosan tudni a tényeket és a dátumokat, ha viszont kifejtős kérdések lesznek, akkor általában az anyag átlátására van szükség.

Esszé írásánál sokszor segít, ha előre átgondolod, milyen témák merülhetnek fel a dolgozatban, és fejben megfogalmazod, amit az adott témához írnál.

Az évszámok, adatok memorizálása elég sok időt vesz igénybe. A tanárod javasolt egy módszert, hogy könnyebben meg tudjátok jegyezni a részleteket? Használd! Ha nem említett semmit, találj ki magadnak olyan asszociációkat, amik könnyen eszedbe juttatják az adatokat. Olvasd el többször azokat a részeket, amik nehezen ragadnak meg a fejedben, és írj ki magadnak olyan megjegyzéseket, melyekből később is emlékezni fogsz rájuk.

Van, aki szereti hangosan felmondani az anyagot egy képzeletbeli tanárnak/diáknak. Mások szeretnek párban tanulni, úgy hogy felváltva „tanítják”, magyarázzák el az anyagot a másiknak. Jó módszer lehet, ha emlékeztető kártyákat írsz, melyeket dolgozat előtt könnyű átlapozni.

Majd holnap tanulok, és más kifogások…

Könnyű azt mondani, hogy „majd holnap megcsinálom”, néha egészséges is, de nem jó a ló túloldalára esni. Ha mindent halasztgatsz, előbb vagy utóbb úgy összesűrűsödnek a dolgok, hogy képtelen leszel bármit is befejezni. A legjobb módja annak, hogy elkerüld a halasztgatást: a szervezés.

Törekedj arra, hogy a legtöbb munka közben is szervezett maradj. Legyen egy naptárad, amibe beleírod a dolgozatok időpontjait, a házi feladatok határidejét, és az iskolán kívüli programjaidat. Így nem a színházban ülve fogsz rájönni, hogy másnap írjátok a töri témazárót. Ráadásul a naptárban szereplő határidőket nehéz „nem észrevenni”.

Próbáld meg előre megtervezni, melyik nap mire fogsz tanulni, így elkerülöd, hogy a tanulnivalók összecsússzanak. Az ember akkor igazán hajlamos a halogatásra, amikor túl sok teendője van, és úgy érzi, sosem lesz vége. Tartsd rendben a jegyzeteid, mindig olvasd el, amit az órákra kell, és kövesd a fent említett tanulási tippeket!

Együtt vagy egyedül?

Vannak, akik szeretnek együtt készülni a számonkérése. Ennek nagy előnye, hogy egyeztethetitek a jegyzeteiteket, és kiderül, ha valamit hibásan írtatok le. Megkérheted a másikat, hogy magyarázza el neked azt a részt, ami nem teljesen világos.

Másokat kifejezetten zavar, ha ismerősök veszik körül, amikor tanul. Együtt-tanulásnál könnyen elkalandozik az ember figyelme, és több idő megy el beszélgetéssel, mint tényleges tanulással. Ezért jó ötlet lehet a könyvtárba szervezni a találkát.

Az eredmény

A tanulás befejeztével magabiztosan gondolsz majd a másnapi tesztre. Ez nem jelenti azt, hogy 100%-osan fogsz teljesíteni, de a lényeg, hogy érted, amit tanultál. Ne ijedj meg, ha a teszt előtti napon nem emlékszel minden információra – az emlékek az alvással is frissülnek!

(M. N.)