egyetemi felvételi
#Suli, munka

Mi a teendő, ha nem vettek fel?

2023.07.24.
2 perces olvasási idő

A többhónapos hajtás után mindenki örül, amikor a végén fellélegezhet egy kicsit, és azt mondhatja: végre vége van. Igen ám, de mi történik, ha nem vettek fel oda, ahova szeretted volna?

Amikor kiderülnek a ponthatárok, sajnos nem mindenki örül a híreknek, de nem szabad kétségbe esni. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy mit is lehet tenni egy ilyen helyzetben. Az első és Mi a teendő, ha nem vettek fel?legfontosabb dolog az, hogy ne ess pánikba! Mindenre van megoldás, mindig van egy kiskapu vagy egy újabb lehetőség.

Átiratkozás

Még ha nem is vettek fel a legelső helyre, ami a legszimpatikusabb volt neked, biztosan írtál be egy-két szakot mentőövnek. Ne keseredj el, ha csak a második-harmadik helyen megjelölt szakra vettek fel, hiszen még mindig átiratkozhatsz. Elkezdheted ott az egyetemet, és ha még mindig másik szak felé húz a szíved, akkor megpróbálhatsz átiratkozni. Ez persze csak akkor lehetséges, ha nagyon közel vagy a kívánt ponthatárhoz. De ki tudja, még az is lehet, megtetszik az a szak, amit elkezdtél, és inkább azt fogod folytatni.

Szintemelő érettségi

Előfordulhat, hogy a sok készülés ellenére sem úgy sikerült az érettségi vizsgád, ahogy eltervezted, így nem lett elegendő pontod. Ebben az esetben érdemes végiggondolnod, hogy miből tehetnél újra vizsgát, vagy miből próbálhatnád meg az emelt szintű érettségit a pluszpontok érdekében. Lehetséges például, hogy egy év alatt úgy fel tudsz készülni egy tárgyból emelt szinten, hogy nemcsak a pluszpontokat, de még a vitt pontokat is feltornázhatod.

OKJ-s képzések

Manapság rengeteget hallunk az OKJ-s képzésekről, amik az egyetemi felvételben is segíthetnek neked. Ha nem vettek fel a kívánt helyre, akkor kereshetsz egy olyan OKJ-s képzést, ami szorosan kötődik az adott szakhoz. Elvégzed, és máris nagyobb eséllyel indulsz a helyért, hiszen a képzésért pluszpont jár. Egy OKJ-s képzés akkor is hasznos, ha nem szeretnél felsőoktatási képzésben részt venni.

Pótfelvételi

A ponthatárok kihirdetése után megkezdődnek a pótfelvételik. Ilyenkor kihirdetik azokat a szakokat, amelyekre még vannak szabad helyek, és bár nincs elég pontod, még jó eséllyel felvehetnek ha pótfelvételizel, aminek a menetét több felvételivel foglalkozó oldalon is megtalálhatod. Szintén meghirdetik a keresztféléves képzéseket is, ami annyit jelent, hogy nem szeptemberben, hanem februárban fogod megkezdeni az egyetemet.

Nyelvtanulás, nyelvvizsga

Egy év, de még egy félév is nagyon sok idő arra, hogy elkezdjünk tanulni egy új nyelvet. Manapság már alapelvárás, hogy idegen nyelveken tudjunk beszélni, és hogy ezt nyelvvizsgával is tudjuk bizonyítani. Ezzel nem csak pluszpontot szerzel a felvételidhez, de a munkahelyeken is hatalmas előny, ha minél több nyelvvizsgával tudod bizonyítani a tudásod.

Egyéb lehetőségek

Ne feledkezzünk meg persze arról sem, hogy egy év rengeteg idő a tapasztalatszerzésre és világlátásra is. Ha van lehetőséged, mindenképpen próbálj szerencsét külföldön a nyelvtanulás érdekében és a látnivalók miatt is, ezután itthon is könnyebben boldogulsz majd.

Kezdj el dolgozni, hogy tapasztalatot szerezz a munka világában is, csinálj olyan dolgokat, amikre eddig idő hiányában nem volt lehetőséged. Gondolunk itt a jogosítvány megszerzésére, az edzésekre, művészetekre, stb. A lényeg, hogy hasznosan töltsd el az időt, és semmiképpen ne ülj a négy fal között egy egész éven át.

Ahogy a cikk elején is írtuk, semmiképpen sem szabad pánikba esned, elkeseredenek, ha nem teljesen úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt te elképzelted! Számtalan lehetőséged van még az életben arra, hogy bizonyíts és csak rajtad áll, hogy a legjobbat hozd ki a dolgokból. Mi szurkolunk neked. Van még ötleted arra az esetre, ha nem vettek fel az egyetemre? Írd meg bátran!

(KamaszPanasz - K.F.)