érettségi letétele
#Suli, munka

Hogyan lettem papíron is érett?

2020.05.08.
1 perces olvasási idő

A legtöbb cikk az érettségiről csak azt írja, hogyan kell éppen átmenni rajta. Én mindig is a legjobbra törekedtem. Sokat tanultam, szorgalmas voltam, de mégsem éreztem bebiztosítva az érettségit.

Az utolsó évemet nagyon komolyan vettem. Minden tételt kidolgoztam, folyamatosan tanultam őket. Volt amikor mélypontra kerültem és fel akartam adni, de arra gondoltam, milyen sokra viszem, ha meglesz. És felálltam, újra és újra.

Próbálj megnyugodni

Az írásbeli előtti ballagás és a többi nem nyugtatott meg, nem tudtam örülni neki. Amikor a magyar előtt ültem minden végig ment rajtam: a négy év, az előtte lévő nyolc év, a rengeteg tanulás, a tanárok akarata, a barátaim és a családom támogatása. Ez vitt előrébb. És sikerült megnyugodom és egyszerűen felfogni a dolgokat.

Ne vedd félválról

Ha rendes érettségit szeretnél nem veheted félvállról, de nem is kell túlhajszolni magad. Tudom ez egy kicsit bonyolult. A titka, csak akkor tanulj, ha tudsz koncentrálni, ha nem akkor hagyd abba, még ha bűntudatod van akkor is!

Fontos az időbeosztás

Az írásbeli után figyelni kell a megfelelő időbeosztásra. Napi négy óránál többet ne tanulj. Minden segítséget amit a szóbelin kapsz, használd a felkészüléshez is.

A szóbeli vizsga

A szóbeli előtt nagyon izgultam, ahogy sokan mások is. Mindenkinek az az érdeke, hogy leérettségizz. A tudásodra szükség van, nem lehet teljesen üres fejjel végigcsinálni.

Nem kell félni. Az elnök csak a törvényt képviseli, nem számít milyen szakos. Mindig arra a tantárgyra kell koncentrálni amiből éppen készülsz. Nem számít mi volt előtte és, hogy mi jön még.

Csak azt szerettem volna mondani, hogy ha jó eredményt szeretnél dolgozni kell érte, de nem kell megszakadni.

(KamaszPanasz - CoupdeFoudre blogja)