tanár
#Suli, munka

Ha a tanár pikkel rád...

2011.01.22.
2 perces olvasási idő

Egy tökéletes világban minden tanár izgalmas, érdekes órákat tartana, elkötelezett lenne a tanítás és a tanulók iránt, és élete egyik fő céljának azt tartaná, hogy kihozza belőlük a maximumot annak érdekében, hogy megvalósíthassák vágyaikat. A valóságban azonban sajnos nagyon sok tanár abban leli örömét, hogy megrövidíti a diákok szünidejét a rengeteg házi feladattal, és rendszeresen visszaél a hatalmával. Tehetsz ellene!

Ha Te is épp egy ilyen tanárt fogtál ki, és úgy érzed, viselkedése már-már kimeríti az indokolatlan pikkelés fogalmát, a helyzet akkor sem reménytelen, tehetsz ellene. Először is próbálj meg őszintén beszélni a tanárral arról, mi a problémája veled, hátha egyszerű nézeteltérésről van szó! Ha ez nem segít, és továbbra is folyamatosan rád van szállva, akár szüleiddel együtt beszéljetek a feletteseivel! Ha a helyzet ennek ellenére sem javul, extrém esetben kérheted másik osztályba való áthelyezésedet.

Sokan félnek ezeket a lépéseket megtenni, mivel attól tartanak, hogy panaszaikat nem fogják elhinni. Ne hagyd, hogy ezek a félelmek megállítsanak! A tanári önkényeskedés teljesen elfogadhatatlan viselkedés, és egyetlen diáknak sem lenne szabad szó nélkül tűrnie azt.

Mit jelent a tanári önkény?

Sokszor a legegyszerűbb megoldás saját mulasztásaid kisebbítésére az, ha a tanárt okolod, mondván, hogy pikkel rád. Tisztában vagy vele, hogy Te sem vagy mindig ártatlan, s a tanár is emberből van, lehetnek rosszabb napjai. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy pikkel rád.

Tanári önkényeskedésről akkor beszélünk, ha a pedagógus:

• Lekezelő megjegyzéseket tesz a diákra
• Nem kívánt vagy durva fizikai kontaktusba keveredik a diákkal
• Nem helyénvaló, obszcén megjegyzéseket tesz
• Arra utal, hogy a diák jegye nem az általa nyújtott teljesítménytől, hanem valami mástól függ

Mit tehetsz ellene?

Ha úgy érzed, a tanár pikkel rád, vagy bármiféle negatív megkülönböztetésben részesít, a legjobb, ha először megpróbálod vele tisztázni a probléma okát. Ha a tanár elutasítja ennek lehetőségét, vagy ezzel nem sikerül változtatni a helyzeteden, kérj időpontot egy közös megbeszélésre az igazgató vagy helyettese jelenlétében. Fontos, hogy itt higgadtan tudj hangot adni aggodalmaidnak és részletes példákkal tudd bizonyítani tanárod önkényeskedő magatartását. Segíthet, ha az esetekről naplót vezetsz a szemtanúk nevének leírásával együtt. Kérd meg a szüleidet, hogy kísérjenek el erre a találkozásra, hogy ne érezhesd magad megfélelmítve!

Ha az iskola vezetőségével való közös megbeszélés ellenére továbbra is úgy érzed, tanárod viselkedése nem változott az irányodban, a következő lépésben az iskola fenntartójánál tehetsz panaszt. Ez lehet az önkormányzat, az egyház(kerület) vagy az alapítványt működtető kuratórium, attól függően, milyen típusú iskolába jársz. Ezalatt az idő alatt folytasd a naplóvezetést a tanár veled való viselkedéséről.

Végső megoldás

Ha a fent említettek nem hozzák meg a kívánt változást, sajnos nem tehetsz mást, mint másik osztályba kéred át magad, vagy másik iskolát választasz. Semmi esetre se érezd azonban úgy, hogy a csatát elvesztetted! Hiszen a kérelmed más osztályba való áthelyezésre igenis a Te igazadat támasztja alá.

A tanári hatalommal való visszaélés teljes mértékben elfogadhatatlan és nem tolerálható. Amennyiben nem vagy benne biztos, a tanár ténylegesen visszaél a helyzetével, ám úgy érzed, hogy negatív megkülönböztetésben van részed, beszélj erről egy olyan felnőttel, akinek a véleményében megbízol, kérj tanácsot tőle! És ne feledd, a legjobb bizonyíték, amit szolgáltahatsz, a részletesen vezetett napló! Sok szerencsét!