suli
#Suli, munka

Vissza a suliba: azért nem dől össze a világ

2015.08.31.
2 perces olvasási idő

Újra itt az iskolaidő! Valószínűleg izgatott vagy és lehet egy kicsit szomorú is, hogy vége a nyárnak. Néhány tanuló ideges, vagy egy kicsit fél az iskola első napján, az összes új dolog miatt. Szerencsére ezek az „új” aggodalmak csak kis ideig maradnak meg. Nézzük csak, mit is tartogathat még az iskolakezdés.

A legtöbb tanár általában azzal mutatkozik be, vagy köszönt újra a szeptemberi első tanítási napon, hogy elmondja, mit fogtok csinálni az év folyamán. Amikor új suliba kerülsz vagy teljesen új társaság kezdi meg első közös évét, lehetőséget kaphatsz arra is, hogy elmondj magadról valamit az osztálynak. Sőt, ha a megszokott társaság vág bele egy újabb eseményekkel teli évnek, biztosan szóba kerül néhány nyári élmény is.

Amikor a tanárok az első órát tartják az évben, gyakran felidézik az iskola, valamint a tanterem használatának szabályait, így tisztában leszel vele, hogy mi megengedett és mi nem. Figyelj jól oda, hogy tudd, hogy jelentkezned kell-e, hogy megkérdezd, például mik a mosdólátogatás szabályai.

Lehet, hogy már sok embert ismersz az osztályodban az első napodon is, de a suliban töltött idő nagyszerű alkalom arra, hogy új barátokat szerezz, úgyhogy próbálj meg köszönni azoknak, akiket ismersz, de olyanoknak is, akiket még nem. Tedd meg az első lépést és örülni fogsz, hogy megtetetted, hát még az új barátod!

Középiskolába mentél?

A hatodik osztály után gyakran mennek gimnáziumba a diákok, ahol talán saját osztálytermetek is lesz. Ez a számotokra állandó helyiség lesz az, ahová minden reggel érkeztek, mintha az “otthonotok” lenne az iskolán belül. Az is lehetséges, hogy középiskolában osztályteremről osztályteremre járkáltok majd az órák jellegétől függően. A tanárok tudják, hogy ez egy nagy változás az életedben, úgyhogy biztosan segítenek majd alkalmazkodni a szokatlan szituációkhoz.

A legtöbb tanár megengedi, hogy oda ülj, ahová szeretnél az első napon, de a második, vagy harmadik reggelre már ülésrendet készít. Jó ötlet, ha leírod a jegyzetfüzetedbe, hogy hol ülsz, nehogy elfelejtsd.

Érezd jól magad az első napokban

Csodássá teheti az első heteket, ha találkozol azokkal a barátaiddal, akik már nem láttál egy ideje. Különlegessé is teheted azzal, ha egy olyan ruhát viselsz, amit szeretsz. Talán vettél egy szuper pólót nyaraláskor, vagy az új edzőcipőd kényelmesebbé teszi a göcsörtös utat az iskola felé. Ha ünneplőt, vagy egyenruhát viselsz, akkor talán vedd fel a kedvenc órádat, vagy ékszeredet, hogy megmutasd a saját stílusodat.

Jó érzéssel tölthet el, és felkészültnek érzed majd magad, ha beszerzel mindent, amire szükséged van. Készíts listát, hogy milyen ceruzákra, füzetekre, vagy akármi másra lesz szükséged. Ha már beszerezted az alapokat, tegyél párszáz forintot a hátizsákodba vészhelyzet esetére (például, ha elfelejtettél ebédet fizetni). Vagy lehet, hogy vihetnél egy könyvet, vagy újságot, amit a buszon olvashatsz.

Akármit is teszel a hátizsákodba, a lényeg, hogy már előző este bepakolj. Ezzel megúszod a reggeli pánikot, amikor nem találod a házid vagy az uzsonnás táskádat. Az ebédet említve, van valami, ami még segíthet abban, hogy jól érezd magad az iskolában, akár az első, akár a századik napodon. Pakold be este, hogyha nem szereted az ételt, amit az iskolai menza kínál. Próbálj meg változatos ételeket beletenni az uzsonnás dobozodba, különösen gyümölcsöket, zöldségeket.

Legyél céltudatos

Az iskola első hetei lehetőséget adnak arra, hogy megismerd a járást az új iskolában, vagy megtanuld az új tantermek helyét a régi sulidban. Sok dolgot kell megtanulnod, ezért ne lepődj meg, ha emlékeztetőre lesz szükséged egyszer vagy kétszer. Segíthet az is, ha írsz magadnak néhány jegyzetet, így emlékezni fogsz a fontos dolgokra, mint az ebédidő, csengetési rend, befizetések. Észre sem veszed, és az agyadban lesz a lista a kimaradt írószerekről és a befizetési határidőkről.

Kiábrándító évkezdés?

Mi van akkor, ha már egy hét után utálod az egészet? A tanárok azt ajánlják, hogy adj időt a dolgoknak, hogy kiforrják magukat, ha már tudsz tájékozódni az épületben és hozzászoktál az új rutinhoz, valószínűleg jobban érzed majd magad. Ha a rossz érzéseid nem múlnak el, beszélj az anyukáddal, apukáddal, tanároddal vagy barátaiddal.

Itt van néhány tuti tipp egy fantasztikus naphoz:

  • Aludj eleget
  • Reggelizz egészségesen
  • Próbáld meg a legjobb formádat hozni
  • Fejlessz ki jó szokásokat, mint például a teljesítendő feladatok papírra vetése
  • Szánd rá az időt az iskolai munkáidra. Ha nem értesz valamit, kérdezd meg a tanárodat
  • Őrizd meg a humorodat

(Sz.D.L.)