barát
#Suli, munka

Baráti kapcsolatok, klikkek

2010.06.22.
1 perces olvasási idő

A baráti kapcsolatok életünk fontos részei. A család is meghatározó közeg, de ez nem választott a szó mindennapi értelmében. A barátainkat választjuk: már az óvodában, a játszótéren is. Azért, mert jó együtt a másikkal, mert jól lehet játszani, próbálgatni önmagunkat, beszélgetni együtt mindenről.

Az iskolákban, és a növekedés során később, valamint egész életünkben végig, a barátságok hozzásegíthetik a gyereket és felnőttet a személyiség színes és teljes kibontakozásához.

A barát szinte választott család, választott partner, társ lehet, különösen életkrízisekben, de az örömök megélésében és megosztásában is nagyon sokat segíthet a jó, az őszinte barátság.

A barátság jellemzője az őszinteség, (még ha olykor fáj is…) a kölcsönösség, a tisztességesség, ha szükséges a kiállás egymás mellett. Az igazi barátság stabilan állja az élet által kreált próbatételeket, tud osztozni örömben, bánatban, de ha kell, meg tud bocsájtani is. Meg kell becsülni, ezért ápolni, gyakran védeni kell. Sose szabad összetéveszteni az érdekvezérelt kapcsolatokkal!

A klikkek

Szétzilálhatnak barátságokat, összeugrasztják az embereket, mert kijátsszák őket egymás ellen, általában saját, önző, át nem gondolt, behatárolt, sunyi célok elérése érdekében. Fontos ezt felismerni, és nem hagyni, hogy önző játszma tehetetlen figurái legyünk! Bátran váltsunk, lépjünk ki belőle!

(K.Á.)