felvételi
#Suli, munka

Hogyan légy sikeres a főiskolán?

2013.09.13.
2 perces olvasási idő

Biztosan nagyon büszke vagy az eddig elért eredményeidre. Fontos, hogy tudd, az, ahogy hozzáállsz az első néhány hétben a főiskolai feladataidhoz, nagy mértékben meg fogja határozni a tejles főiskolai léted alakulását. Néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni a kezdést.

Szeretnék először is eloszlatni néhány tévhitet a főiskolával kapcsolatosan. Tudom, hogy nemrég érettségiztél a középiskolában, és biztosan nagyon felkészült vagy sok területen, ám néhány hasznos információ biztosan nem fog ártani.

Azt mondják, nem lehet elvárni azt, hogy a középiskolai munkaerkölcs sikeresen tovább működjön a főiskolán is. A felsőfokú intézmények nagyobb szorgalmat és koncentrációt igényelnek, mint amelyet a középiskolában megszoktál.

Tippek, hogy tartani tudd a lépést

  • A főiskola egy egészen új világ számodraNe tévesszen meg az órarend! A napi kettő vagy három óra - úgy tűnik - arra sarkallja a diákokat, hogy a szabad idejükben az iskolától független programokat tervezzenek. A tanárok azonban azt várják el, hogy a szabadidőd nagy részét tanulással, felkészüléssel és dolgozatírással töltsd.
  • Ne várd, hogy az összes házidat el tudod majd készíteni egy este alatt. A főiskolai feladatok megkövetelik, hogy több időt szánj rájuk, mint amennyit szántál középiskolában. A könyvtárban töltött hosszú órák és a magolás kifizetődő lesz!
  • Ne hidd, hogy az óralátogatás nem kötelező, csak a végső pontszám számít. Előfordulhat, hogy a tanár nem veszi észre, hogy nem vagy jelen. A diákok hajlamosak azt hinni, hogy nem is fogja észrevenni. Higgy nekem, az órákon való részvétel közvetlen hatással van a tanulásra és az eredményeidre. Menj be az órára, ülj le előre és készíts jó jegyzeteket!
  • Végül, sok új főiskolai hallgató úgy gondolja, hogy az oktatás arra szolgál, hogy annyi tudást megszerezzen, amennyit csak lehetséges, és a professzor feladata a válasz megadása. Nem igaz! Az oktatás alapja a tanulás, az, hogy tudjuk, hogyan kell gondolkodni kritikusan egy témán belül, és ezeket az ötleteket hogyan kell tettekké alakítani.

Most, hogy eloszlattam néhány tévhitet, fókuszáljunk inkább a tanulási lehetőségekre!

Használd ki a lehetőségeidet!

Miért tanulsz főiskolán? Hogy értelmesebbé tedd az életed. Ennek megvalósítása a te feladatod. A tanulás egy aktív törekvés. A tanáraid azért vannak, hogy segítsenek neked ebben. Tiszteld őket és magadat azzal, hogy annyit tanulsz és gyakorolsz, amennyit szükséges!

A tanárok elvárják, hogy megtanuld az anyagot, mielőtt órára mész. Rá kell szánnod az idődet az órára, és a tanulásra. Eltart majd egy ideig, mire megszokod ezt, de megéri az erőfeszítést, mert így irányíthatod majd az életedet, és hasznosíthatod a kitartó munkád gyümölcsét.

Intelligens és tehetséges vagy, de a főiskolán nem Te vagy az egyetlen, aki rendelkezik ezekkel a képességekkel. Becsületesen el kell végezned a rád bízott feladatokat, ha megakadnál, kérj segítséget a tanáraidtól és tanulási szakemberektől. Az idődet bölcsen oszd be, ha ezt megcsinálod, akkor lesz időd másra is.

Új emberek, új világok

Különböző helyekről érkező, különböző háttérrel rendelkező emberekkel ismerkedsz meg ezekben a hetekben, hónapokban. A különböző emberek csak színesebbé teszik az egyetemi életedet. Lehet, hogy találkozol olyan emberekkel, akik nem értenek egyet teljes mértékben a te nézeteiddel. Tedd félre az előítéleteidet, és fogadj el mindenkit olyannak, amilyen! Ezzel nagyban megkönnyíted a saját helyzetedet. Ne félj tisztelettudóan megkérdezni társaidat, honnan jöttek.

Rájössz majd, hogy megismerni egy olyan embert, aki különbözik tőled, nemcsak erősíti a saját értékeidet, hanem egyben lehetővé teszi azt is, hogy értékelni tudd a különbözőségben rejlő előnyöket, tágítsa a világlátásodat, látókörödet.

Emlékezz: készen állsz életed következő szakaszára. Menj, és hozd ki belőle a legtöbbet!

(Sz. V. - huffingtonpost.com)