ösztöndíj
#Suli, munka

Tanulás külföldön: az egyetemi visszajelzések

2015.02.03.
1 perces olvasási idő

Talán már közületek sokan be is adtátok a magyarországi egyetemekre a jelentkezéseteket, és szinte el is felejtettétek a külföldieket.

A legtöbb egyetem február végén, illetve márciusban küldi el a válaszokat a jelentkezőknek. Ebben a levélbTanulj külföldön: az egyetemi visszajelzéseken az iskola közli veled, hogy a jelentkezésedet megkapták és átnézték. A levél tartalmazhat visszautasítást vagy ajánlatot. Ha ajánlatot kaptál, akkor az egyetem folyamatosan kapcsolatban lesz veled egészen addig, amíg fel nem töltöd az érettségi eredményeidet.

Milyen választ kaphatsz?

Az első a visszautasítás, ami azt jelenti, hogy az ajánlólevél és az eddigi teljesítményei alapján a diák nem felel meg az iskola követelményeinek. Ha ezt kaptad valamelyik egyetemtől, nem kell elkeseredni, hiszen minden bizonnyal máshova is jelentkeztél. Akkor se keseredj el, ha csak erre az egy helyre jelentkeztél, hiszen a legtöbb egyetem júniusban 'Extra' néven felvételi programot indít, mikor azokra a kurzusokra jelentkezhetnek újra a diákok, amelyek még nem teltek be.

Ha az 'Unconditional offer' jelenik meg a levélen, akkor a lehető legjobb hírt kaptad, hiszen az egyetem feltétel nélkül felvesz. Már semmi mást nem kell tenned,csak kiválasztanod, hogy melyik egyetem ajánlatát szeretnéd, az összes többit pedig vissza kell utasítanod (ha az Egyesült Királyságon belül jelentkeztél valahova).

A 'Conditional offer' a leggyakoribb - ez nem más, mint az egyetem feltételei. Ha minden feltételt tudsz teljesíteni, akkor garantált a felvételed. A legtöbb intézmény elfogadja a hazai érettségidet átszámolva, de lesz olyan is, amelyik extra kvalifikációkat fog kérni. Ha több egyetemtől kaptad meg ezt az ajánlatot, nagyon fontos, hogy alaposan átolvasd a leveleket. Ha valamiben nem vagy teljesen biztos, vagy nem értesz valamit, írj bátran az egyetemnek, és ők amint tudnak, válaszolni fognak neked.

Innentől már nem kell 'semmi' mást csinálnod, csak az érettségire és/vagy a nyelvvizsgára tanulnod. Ne feledd, ha bármi kétséged támadna az egyetemmel vagy a kurzussal kapcsolatban, hívd fel az egyetemet bátran és érdeklődj. A külföldön tanulás hatalmas lépés, így biztosnak kell lenned benne, hogy a jó egyetemet és a jó kurzust választod.

Nem árt elkezdened egy kis 'kutatást' a várossal, és a szálláslehetőségekkel kapcsolatban. Ha tudod, látogasd meg az országot, de ha nem, akkor mindenképpen keress olyan embereket, akik ott tanulnak. Ők sokkal hasznosabb és fontosabb infókkal tudnak szolgálni a diákléttel kapcsolatban, mint bárki mást. Minden bizonnyal szívesen fognak segíteni neked, és az még nagyobb bónusz, ha pont ugyanarra az egyetemre járnak, ahová te jelentkeztél.

A szálláskeresésről és a diákéletről a sorozat következő részében olvashatsz.

(Gy.R.)