érettségi magyar
#Suli, munka

Változik a középszintű érettségi magyarból!

2017.04.12.
1 perces olvasási idő

Változik a középszintű magyarérettségi a 2017-es tavaszi vizsgaidőszaktól - összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. - olvasható az eduline.hu-n.

1. változás: rövidebb lesz a szöveg

A szövegértési feladatsor alapjául szolgáló szöveg terjedelme rövidebb lesz, mint az eddig megszokott: 2017-től, vagyis már az idei tavaszi érettségin is egy 700-1000 szavas szöveget kell elolvasni, és az alapján megoldani a feladatokat.

2. változás: plusz egy feladat

Több idő lesz a középszintű írásbeli első részére - 60 helyett 90 perc. Persze nem véletlenül, plusz egy feladatot kapnak az érettségizők: míg eddig az első részben "csak" egy szövegértési feladatsort kellett megoldaniuk, 2017-től a szövegértési feladatsort két szövegalkotási feladat követi.

A diákok az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak - csak az egyiket kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

TIPP! Ilyen feladatok lesznek érettségin töriből

3. változás: módosul a pontozás

A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40, az érvelés/gyakorlati szövegalkotás feladattal pedig maximum 10 pontot lehet szerezni.

4. változás: kötelező lesz elemezni

Míg az elmúlt években azok a diákok, akik nem érezték magukat kellően felkészültnek a műelemzésre, választhattak egy érvelési feladatot, addig 2017-től a középszintű magyarérettségi második részében muszáj irodalmi művet elemezniük (hiszen az érvelés - választható feladatként az érettségi első részébe került át).

TIPP! Tanács a hatékony tanuláshoz

A diákok dönthetnek, hogy 150 perc alatt vagy egy adott művet elemeznek, vagy két művet hasonlíthatnak össze. Akármelyiket választják, egy minimum 400, maximum 800 szavas szöveget kell alkotniuk, ezzel legfeljebb 40 pontot szerezhetnek.

(Eduline)