diák
#Suli, munka

Diákok és tanárok harca a középiskolában

2020.02.25.
1 perces olvasási idő

A diákok legnagyobb problémája, amikor középiskolába kerülnek az, hogy hogyan feleljenek meg a különböző tanárok elvárásainak. Egyes tanárok komoly stresszt okozhatnak a diákoknak a rossz jegyekkel vagy a teljesíthetetlen elvárásokkal. Foglalkozzunk a kérdéssel néhány gondolat erejéig.

Gondold át, mi lehet a feszültség oka

Minden diák életében előfordul egy-egy összezörrenés valamelyik tanárral, hiszen sok új dologgal szembesül egy kamasz a gimis évei alatt: új munkarend, új időbeosztás, nagyobb terhek veszik körül, mindezek mellett pedig éppen önmagát keresi, ami már egymagában is sok feszültséggel jár. A nézeteltéréssel mindaddig nincs is probléma, amíg orvosolható. Mi tehetsz, hogy elkerüld ezeket a helyezeteket? Sajnos a tanárokat megváltoztatni nem áll módodban, így ezen ne is fáradozz! De a problémát lehet kezelni kettőtök között, csak a módját kell megtalálni.

A kommunikáció a megoldás alapja

Amikor valami miatt ellentét alakul ki közted és a tanárod között, nagyon fontos, hogy a megfelelő hozzáállással kezeld a helyzetet. Ne feledd, hogy a tiszteletlenség nem vezet sehová, csak olaj a tűzre. A legjobb, amit tehetsz, hogy őszintén próbálod tisztázni a helyzetet a tanárral. Mondd el a gondolataidat neki és avasd be a saját érveidbe négyszemközt - lehet, hogy ha megismeri az álláspontodat, akkor egész másképp fog reagálni a köztetek kialakult helyzetre.

kommunikáció

Mi legyen, ha visszatérő problémáról van szó?

Ha úgy érzed, valamelyik tanár pikkel rád, igyekezz a lehető legkevesebb okot adni arra, hogy rád szóljon. Legyél aktív az óráján! Lepd meg és készülj fel valami érdekességgel a következő órára, így látni fogja az igyekezetedet.

Ha minden törekvésed ellenére is fennmarad a rossz viszony, beszélj róla a szüleiddel is.

Kerüld el a feszültséget

Sokszor sajnos észre sem vesszük, de a folyamatos készenlétnek és a rengeteg feladatnak köszönhetően stresszesebbek vagyunk a kelleténél. Ilyenkor ki kell engednünk a gőzt, ugyanis akarva-akaratlanul mondhatunk, tehetünk olyan dolgokat, amik mások számára bántónak vagy tiszteletlennek hatnak. Természetesen ez ugyanúgy igaz lehet egy tanár életében is. Azonban fontos, hogy ne engedd, hogy a feszültség eluralkodjon rajtad! Suli után lazíts is, menj el mozogni, beszélgess a barátaiddal vagy keress egy jó hobbit, ami eltereli a gondolataidat a mindennapi feladatokról.

(KamaszPanasz - Cs.B)