iskola
#Suli, munka

5 tipp, hogy könnyebben visszarázódj az iskolapadba

2020.09.17.
2 perces olvasási idő

A világjárvány mindenkit váratlanul ért, így az oktatásban résztvevő tanárokat, diákokat egyaránt új kihívások elé állította. A középiskolák, a főiskolák vagy az egyetemek bezárták a kapuikat a hallgatók előtt, így gátolva a koronavírus terjedését. Először még sokan örültek a hirtelen jött szabadságnak, de egy-két hét múlva már tapasztalhatták az iskolabezárások árnyoldalait. Távol maradni a megszokott közösségtől, a barátoktól frusztráló, és az ismeretek elsajátítása is nehezebb az oktatóval való személyes kapcsolat nélkül. (X)

A közösségben tanulás segítségével a diákok motiválhatják egymást a jobb teljesítményre. A jobb matekos segíthet megértetni a többiekkel a nehezebb feladatokat. Aki pedig a nyelvtanulásban tehetségesebb, az idegen szavak kiejtésében lehet a tanulótársak segítségére. A közösségi tanulás online térben is működhet, közösségi oldalakon vagy videóhívások formájában is.

A nyári vakáció végével a diákok is várták, hogy újra iskolapadba ülhessenek. Sokáig kérdéses volt, hogy milyen formában indulhat újra az oktatás a magyar egyetemeken és középiskolákban. Mindenki nagy megkönnyebbülésére „offline” üzemmódban kezdődhetett el az oktatás szeptembertől, az óvintézkedések betartása mellett, de sajnos előfordulhat, hogy egyes intézményekben koronavírusos beteget diagnosztizálnak, és hosszabb-rövidebb időre újra az online térbe kerül át az oktatás.

Akárhogy is alakul a helyzet, fokozatosan vissza kell szoknod a rendszeres tanuláshoz, ehhez pedig nem árt néhány tippet megfogadni!

Oszd be az idődet!

Akár a tanteremben tanulsz, akár otthon, az oktatáson kívüli idődet is meg kell tervezned. Amit lehet, készíts elő este, így reggel kevesebb teendőd lesz az iskolába indulás vagy az online oktatás megkezdése előtt. Tovább alhatsz és kipihentebben kezdheted a napot. A tanulás mellett a sportolást és a szórakozást se iktasd ki az életedből, hiszen az aktív pihenés segít a szellemi frissesség fenntartásában is. Megfelelő időbeosztással, a tanulás mellett a barátaidra és a hobbikra is tudsz időt szakítani.

Hangolódj rá és készülj fel!

Zárd ki a zavaró tényezőket, a mobiltelefont, a hangos zenét vagy bármit, ami elvonja a figyelmedet a koncentrálásról. Online órák megkezdése előtt ellenőrizd, hogy működnek-e a szükséges eszközök. Készíts elő a jegyzeteléshez minden anyagot, a tankönyveket, az íróeszközöket, a füzeteket. Legyen kéznél egy palack víz, esetleg nassolnivaló, ha megéhezel, vagy megszomjazol, ne kelljen félbehagynod a tanulást. Ha segít a koncentrálásban a háttérzene, akkor a klasszikus zenét részesítsd előnyben.

Válaszd ki a leghatékonyabb tanulási módszert!

Nézd át az aznapi tanulnivalót, és állíts fel egy sorrendet, a feladatok nehézsége, és a megoldásukhoz szükséges idő alapján. A nehezebbeket vedd előre, így még friss aggyal könnyebben meg tudod tanulni. Válaszd ki a számodra legpraktikusabb tanulási metódust. Hallás alapján könnyebben tanulsz? Akkor olvasd fel hangosan a leckét! Ha vizuális típus vagy, akkor emeld ki a fontos részeket, például színes jelölőfilccel. Vannak, akik mozgásos (kinesztetikus) módszerrel sajátítják el leginkább az ismereteket. Ha ebbe a típusba tartozol, legyen valami nálad, amit mozgathatsz a kezedben vagy járkálj olvasás közben.

Pihenj és ismételj!

A feladatok elvégzése és a tanulás befejezése után, iktass be hosszabb pihenőt! Menj el sportolni, találkozz vagy chatelj a barátaiddal, hallgass zenét vagy nézz filmet. Mielőtt lefeküdnél, szánj rá néhány percet, hogy átismétled a tanultakat. Nem kell mindent elolvasnod, csak a legfontosabbakra koncentrálj! Olvasd át az általad kiemelt fontos részeket! Gondold át újra azokat a fogalmakat, amelyeket nehezebben értettél meg! Mondd fel újra az idegen szavakat, memoritereket, amelyeket kikérdeznek majd! Ez segíteni fog, hogy jobban rögzüljenek a tanultak.

Gondolkodj rendszerben!

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb tanulási stratégiát! Az egyik napról a másikra megtanult új ismereteket időről-időre át kell ismételned, különben hamar elfelejted. Ebben segít az is, ha a korábban megtanultakkal összeveted az új ismereteket. Gondold át, hogyan függenek össze és épülnek egymásra a különböző információk! Például a történelmi események, az egyre bonyolultabb matematikai feladatok. Ha betartod a tanulás, ismétlés és az összefüggések felismerésének hármasát, akkor megtanulod a rendszerben gondolkodás képességét. Hosszú távon jobban jársz, a tudásanyag hatékonyabban rögzül benned, könnyebben felkészülhetsz a dolgozatokra, a vizsgákra, vagy az előtted álló nagyobb megmérettetésekre, az érettségire és felvételikre is.

Akárhogy is alakul az új tanév, online- vagy tantermi keretek között, az otthoni tanulás fontos része lesz az életednek. A hatékonyság érdekében igyekezz megfelelően beosztani az idődet. Szórakoztatóbbá teheted az új ismeretek megszerzését a közösségi tanulás segítségével, akár online módon is.

(BP Digital)