tanár
#Suli, munka

Jóban lenni a tanárral: miért és hogyan?

2024.02.28.
3 perces olvasási idő

Természetesen számodra is előnyös, ha jóban vagy a tanároddal, mert így sokkal kellemesebben telik az az idő, amit az osztályteremben töltesz. De vajon hogyan találhatod meg a közös hangot tanáraiddal?

Igen, érdemes boldogulni a tanároddal, mert jó megtanulni, hogy általában hogyan viszonyulj a különböző típusú emberekhez. Ráadásul, azok a kamaszok, akik jóban vannak a tanáraikkal, nemcsak többet tanulnak általában, de könnyebben tesznek fel kérdéseket és több segítséget is kapnak. Ez megkönnyíti az új anyag megértését, és a dolgozatoknál is a legjobbat hozhatod ki magadból.

Ha jó a kapcsolatod a tanároddal, akkor bizalommal fordulhatsz hozzá tanulási gondok, vagy olyan iskolai problémák esetében, mint a kiközösítés. Az általános és a középiskolában az életed egy csodálatos szakaszát éled. Az agyad olyan ilyenkor, mint egy szivacs, képes felszívni rengeteg új és izgalmas információt.

Ráadásul képes vagy ezekre az új ismeretekre más megvilágításból is nézni. Emlékezz arra, hogy a tanárok is emberek, és jól esik nekik az, ha azt látják, hogy nyitott vagy arra, amit tanítanak neked. Azért lettek első sorban tanárok, hogy tanítsanak!

Mit jelent az, hogy „jóban lenni”?

Azt jelenti, hogy kommunikáltok, és mindketten elvégzitek a feladatotokat. A tanárod biztos akar lenni abban, hogy figyelsz, tisztelettudóan viselkedsz, udvarias vagy, és a legjobbat hozod ki magadból a tanulás terén. Te is azt akarod, hogy a tanár tiszteletteljes legyen veled, válaszoljon a kérdéseidre, és próbáljon segíteni tanárral jóban lennia tanulásban.

Milyen a tanárod? Ne ítélkezz mindaddig, amíg nem kerülsz az osztályába, és amíg meg nem ismered. Az a tanár, akire azt mondják, hogy szigorú, valószínűleg olyan ember, akinek fontos, hogy jól végezze a munkáját – ténylegesen megtanítsa neked a tantárgyat, amit tanulnod kell.

Az is fontos, hogy emlékezz arra, hogy a hibázás a tanulás része. Azzal, hogy a tanár rámutat a hibáidra, és segít őket kijavítani, tanít téged.

Mi történik, ha rosszban vagyunk a tanárunkkal?

A tanárok jóban akarnak lenni veled, de néha előfordul, hogy a tanároknak és a tanulóknak vannak személyes harcaik. Ha megmutatod a tanárodnak, hogy te ezen a helyzeten változtatni szeretnél, akkor valószínűleg ő is mindent meg fog tenni azért, hogy ez megtörténjen. Ha így kezeled a problémát, tanulsz valamit arról, hogy hogyan boldogulj az olyan emberekkel, akik különböznek tőled.

Az alábbi lépések segíthetnek megoldani a problémát.

  • Beszélj a problémáról egy felnőttnek, akiben bízol, például a szüleiddel!
  • Adj neki időt! Talán nem fogtok egyből jóban lenni, de esetleg megváltozhat a dolog, ha jobban megismeritek egymást.
  • Ha már vártál is, és beszéltél a szüleiddel is, de még mindig nem változott semmi, elérkezett az utolsó lépés ideje. Sokszor egy személyes beszélgetés mindent helyre tesz. Ez talán tisztázza a félreértést és minden jobb lesz utána.

A kapcsolatod egy tanárral olyan, mint egy "üzleti kapcsolat”. Akárcsak a szüleidnek vannak üzleti kapcsolataik azokkal az emberekkel, akikkel dolgoznak, ugyanúgy a kamaszoknak is megvannak ezek a fajta kapcsolataik. Ezek különböznek a családi kapcsolatoktól és a barátságoktól, amelyek a ragaszkodáson és a szereteten alapszanak. Az üzleti kapcsolatokban mindkét fél kap valamit a kapcsolatból, de nem szükséges, hogy jó barátok legyenek, vagy nagyon szeressék egymást. Egyszerűen tisztelniük kell egymást, kölcsönös udvariasságot tanúsítani, és a munkára fókuszálni.

A tanárok emellett azt is szeretik, ha a tanulók követik az utasításaikat és amikor tanulnak, betartják az osztályteremre érvényes házirendet. Például figyelnek, amikor egy másik tanuló beszél, nem fordulnak hátra, vagy felnyújtják a kezüket, ha valamit mondani, vagy kérdezni akarnak.

Tanórán kívüli segítséget is kérhetsz a tanártól, ilyenkor bensőségesebben tudtok beszélgetni az aktuális témáról, a szakmai lehetőségekről, s a tanárod is sokkal nyugodtabban, nyíltabban tudja kifejezni magát, mint az egész osztály előtt. Ám kerüld a hamisan kedves, tolakodó, „nyalis” magatartást, mert a tanár úgyis megérzi, hogy nem őszintén, hanem valamilyen érdekből próbálsz közel kerülni hozzá.

Melyek egy tanuló kötelességei?

Akkor is lehet egy bizonyos tanárral eredményes kapcsolatod, ha nem éppen a kedvenced, egyszerűen csak be kell tartanod a kötelességeidet. Néhány a kötelességek közül:

  • Becsengetés után legyél kész a tanulásra!
  • Legyenek nálad az órához szükséges könyvek, tollak, és a kész házi feladat!
  • Figyelj, amikor a tanárod beszél!
  • Próbáld kihozni magadból a legtöbbet, akár órai feladatról, akár házi feladatról, akár dolgozatról van szó!

Mit tehetsz, ha sehogyan sem boldogulsz?

  • Mielőtt iskolát váltanál egy tanárod miatt, próbálj beszélni az illetővel. Udvariasan mondd el a számodra kellemetlen érzéseket, kérdezd meg, mit tehetnél a jobb eredmény vagy kapcsolat érdekében. Igyekezetedet bizonyára méltatni fogja, s lassan olvadni kezd a jég.
  • Beszélgess az osztálytársaiddal, ők hogyan viszonyulnak a számodra nehezen kezelhető helyzethez. Egy-két jó ötletet még ők is adhatnak. Figyeld az ő viselkedésüket, lehet, hogy ha te is változtatsz a hozzáállásodon, elfogadhatóbbá teheted magad a tanár számára.
  • Ha úgy érzed, alaptalan bántások, igazságtalan megjegyzések érnek, mielőbb fordulj a környezetedben élő felnőttekhez támogatásért, segítségért.

A tanárok nem csak azért vannak az iskolában, hogy leckével tömjék tele a fejedet, segítséget kérhetsz és kaphatsz is tőlük. Felnőttek lévén segítségedre lehetnek a tanulásban, az élet dolgaiban.

Vannak olyan korábbi diákok, akik még évekkel a ballagás után is meglátogatják a tanárukat az iskolában. Ez valódi bók a tanárnak, mert azt jelzi neki, hogy különleges és fontos volt a diák számára. És a legnagyobb dicséret a kedvenc tanárodnak pedig a következő: nőj fel, és légy te is tanár!

(KamaszPanasz - Gy. Z.)