iskola
#Suli, munka

Így teljesíts jobban ebben az évben - Tiszta lappal a suliban

2023.08.29.
2 perces olvasási idő

Semmi szenvedés, csak eredmények! Ez a jelszavunk az idei tanévre, emellett tippeket is adunk, hogy hogyan szerezhetsz jobb jegyeket.

Tudod, hogy képes lennél a jobb teljesítményre? Ezáltal jobb jegyeid lennének, mint amit ténylegesen kapsz. A legtöbb tizenévest nem az esze vagy a képességei korlátozzák, hanem a szorgalma.

Lány tanulTény, hogy az iskola néha unalmasnak tűnik, és csak néhány tantárgy van számodra annyira izgalmas, hogy jobban érdekeljen, mint a többi. Az, hogy melyik tantárgyat kedveled és melyiket utálod, két dolog határozza meg: az, hogy maga a tantárgy mennyire érdekel, és az, hogy a tanár milyen jól adja elő az tananyagot.

Azon nem tudsz segíteni, ha nem túl jó a tanárod, de az órát te magad is izgalmasabbá teheted. Az igazság az, hogy az iskolai hozzáállásodban sok apróságot lehet változtatni, ami elősegítheti, hogy sikeresebb diák legyél. Nem leszel rögtön kitűnő tanuló, de ezekkel a tippekkel jelentős javulást érhetsz el.

Kérdezz legalább egyszer minden tanórán!

A kérdezés egyszerű és hatékony módja annak, hogy fenntartsd a figyelmedet! Vedd ezt komolyan és olyan dolgokat tanulhatsz meg, amelyek felett egyébként átsiklanál! Nem számít, hogy a tanárodnak milyen száraz az előadásmódja, a kérdéssel növeled az érdeklődésedet. Miért? Mert ahhoz, hogy komoly kérdést tudj feltenni, oda kell figyelni az órán, és az a cél, hogy egy jól átgondolt kérdést tegyél fel a hallottakról. Ezen a módon sokkal több információt fogsz megőrizni az órából, mint azelőtt. Játssz! Próbálj olyan kérdést feltenni, amely elgondolkodtatja a tanárt, kihívást jelent neki válaszolni rá. Ezzel nem csak a téma rögzül jobban a te agyadban is, de a tanárod is meggyőződhet róla, hogy odafigyelsz, ami biztos plusz pont lesz számodra.

Ne félj válaszolni a feltett kérdésekre, akkor se, ha nem vagy biztos a válaszban!

Attól, hogy valaki nem jelentkezik órán, még nem biztos, hogy nem tudja a választ, csak esetleg fél, hogy lejáratja magát az osztálytársai előtt. Legtöbbször te is tudod a választ, csak nem vagy benne 100%-osan biztos, és ahelyett, hogy bevállalnád a kockázatot, inkább csendben maradsz.

Hogyan tanulj okosabban?
A következő tippek bárkinek a segítségére lehetnek abban, hogy kicsit tudatosabban és okosabban (nem feltétlenül keményebben) tanuljon. Íme, a kedvenc tippjeink. A legjobb módszerek listája

Abraham Lincoln mondta egyszer: "Jobb csendben maradni és bolondnak látszani, mint beszélni és eloszlatni az összes kétséget.” Ez jó tanács lehet politikusoknak, de nem egy diáknak! Nekik ez az egyik legrosszabb tanács. Hiszed vagy sem, a tanulás minőségét javítja a helyes válasz adása, mivel az megerősít a tudásodról. Szóval merj beszélni és legalább egy kérdést válaszolj meg óránként.

TIPP Mit tegyél, ha nem mersz jelentkezni órán?

Változtass a jegyzetelési szokásaidon!

Igazából ez minden diáknak jó tanács!

  • Írd fel az összes kérdést, amit a tanár feltesz, a helyes válaszokat, majd a diákok nevét, akik megválaszolják ezeket a kérdéseket.
  • Írd fel azokat a kérdéseket is, amelyeket diáktársaid tesznek fel, majd a diák nevét. Ezeket a kérdéseket és a válaszokat tedd dupla zárójelbe, hogy később tudd, hogy ezek nem a tananyag részei.
  • Továbbá írd fel azokat a kérdéseket, amelyeket a tanár gyakran tesz fel, de nem nagyon tudjátok a választ. Ezeket a kérdéseket gyakran láthatod viszont a dolgozatokban!
  • Végül a saját kérdéseidet jelöld csillaggal, így később meg tudod kérdezni a tanárt személyesen vagy az óra folyamán akár választ is kaphatsz.
  • Készíts egy listát a lehetséges dolgozatkérdésekről, ezzel gyakorolj.

Olvasd el a jegyzeteidet minden este, lefekvés előtt!

Kezeld őket úgy, mint olvasmányokat, és egy idő után tényleg megszokássá fog válni az esti tananyag-olvasgatás. Még akkor is, ha könyvet szoktál olvasni esténként, mindig a tananyagok legyenek az utolsók este. Tény, hogy azok az események és információk, amelyeket alvás előtt érnek minket, beágyazódnak a memóriánkba.

Gondolj bele: mindig tudsz válaszolni arra a kérdésre, hogy mit csináltál előző este elalvás előtt. Ennek az oka még mindig felderítetlen, de akár van rá tudományos magyarázat, akár nem, annyi igaz, hogy ha elolvasod a jegyzeteidet elalvás előtt, akkor azok mélyen a memóriádba vésődnek - ez egy furcsa pszichológiai jelenség.

Alkalmazd ezeket a stratégiákat és tényleg határozd el, hogy jobban fogsz teljesíteni. Ha mindezt megtetted, látni fogod a jelentős fejlődést, amit az érdemjegyeid is igazolni fognak.

(KamaszPanasz - S. A., Verywellfamily)