tanulás
#Suli, munka

Különleges tanulási trükkök érettségizőknek

2019.05.17.
2 perces olvasási idő

Már javában tart az érettségi, valaki még az utolsó pillanatokban is tanul a következő vizsgára. Persze minden perc számít. Hogyan véssünk be valamit hatékonyan az agyunkba? Tanácsok a felkészüléshez.

Emlékezeti működés

Sajnos, ha a könyvet a párnánk alá rakjuk, attól még nem száll a fejünkbe a tananyag. Mennyivel könnyebb is lenne az életünk! Az emberi agy, bizonyos fokig hasonlatos a számítógépekhez. Például ezt a cikket írva, ahogy leütöm a billentyűket, rövid ideig megjelennek a szavak a képernyőmön. Azonban ha nem csinálok most azonnal egy mentést, mindez az enyészeté lesz és bosszankodhatok, hogy kezdhetem elölről az egészet. Hála a technikának, megmarad egy-két mondat, egy korábbi mentés eredménye.

Ugyanez történik tanulás során is. Ha elolvasunk egy tananyagot, némi információ elmentődik, azok, amelyek megragadtak az elménkben érdekességük, abszurdságuk vagy személyes vonatkozásuk miatt. Sajnos az elménkben nincs mentés gomb, kizárólag az ismétlés segítségével tudjuk azt elérni, hogy az információ a rövid idejű tárunkból átkerüljön a hosszabba. A monoton ismételgetéssel azonban nem biztos, hogy ezt el tudjuk érni.

Hogyan véssünk az agyunkba a tananyagot?

Lány könyvtárbanElőször is, minél több módon jusson el az adott információ a saját kis memóriatároló egységünkbe, az agyunkba. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy különbözünk abban, hogy milyen tanulási stílusban tudunk hatékonyan tanulni. Ha több stílust ötvözöl, akkor a hatékonyság garantált: nézegess ábrákat, mondd fel magadnak (látás és hallás útján való tanulás ötvözése).

Ha tanulsz egy anyagot, tedd azt többféle helyszínen. Ez a felidézést segíti. Tanulás során nemcsak a tényanyag, a képanyag rögzül, hanem a helyszín is. Tehát otthon, a szobádban könnyebben fel fogod idézni a tanultakat. Nincs más dolgod, mint tanulás közben változtatni a helyszínen vagy képzeletben abban tanteremben ülni, ahol felelni is fogsz belőle.

Emlékezeti trükkök

Internet

A netet is fel lehet használni tanulásra. Ha nem értesz valamit, vagy nagyon érdekel és több információt szeretnél tudni róla, keress rá bátran a neten (nem a Facebookon). Mivel több helyről gyűjtöd be az anyagot, tudásod rugalmasabb lesz, könnyebben felidézhető. Az oktatóprogramok látványosságával nem tudnak egyelőre a tankönyvek versenyezni. Sok olyan program van, amivel a tudásodat ellenőrizheted.

Post-it

Ezek a ragadós, sárga cetlik nagy szolgálatot tehetnek szótanulás, évszámok, vagy fogalmak tanulása során. Ahol megfordulsz, kiragaszthatsz párat, és minden alkalommal, amikor elhaladsz mellette, elolvasod azt, máris tanulsz egy kicsit. Ezt úgy is el lehet készíteni, hogy az egyik oldalára az idegen szót írod fel, a másik oldalára pedig a magyar megfelelőt, vagy a fogalmat és magyarázatát.

Mondat kreálása

Ha szólistát kell megtanulnod, akkor a kezdőbetűkből összeállíthatsz egy vicces mondatot. Így ha fel kell idézned a listát, a mondat nagy segítségedre lesz, hogy ne hagyj ki semmit sem. Pl.: Piri gipszben futott körbe kiabálva. – Azaz ionkristályok: pirit, gipsz, fluorit, kősó, kvarc.

Szómankó

Ugyanaz, mint a fenti, csak szavakkal. Pl.: Fogász – halmazállapotok: folyékony, gáz (légnemű), szilárd.

Helyek módszere

Szólista tanulásánál elképzelheted a lakásotok néhány fontos pontját, ahova elhelyezed az adott szavakat, dolgokat. Fontos, hogy ezek a képek elég abszurdak legyenek, hogy fel tudd idézni őket. Pl.: ha azt kell megjegyezned, hogy el ne felejts tejet venni, akkor elképzelheted a szobádat, ahogy tejben úszik.

Asszociációk

Idegen szavak tanulása során gondolkodj el rajta, hogy mire emlékeztet téged a szó, tippelj arra, hogy vajon mi lehet a jelentése. Esetleg keress a jelentéshez megfelelő képet és asszociációt is. Pl.: curtain: elképzelsz egy körtés függönyt, ezzel a kiejtést és a jelentést is könnyebben rögzíted elmédben.

Mozgasd meg a képzeleted!

Képzeld magad elé a történelmi alakot, vagy képzeld magad a helyébe! Azt is elképzelheted, hogy tudósító vagy, aki éppen az adott eseményről tudósít. Ha a képzeleted megmozdult, a bevésődés gyorsabb lehet és a felidézés pontosabb. És így nem is olyan unalmas a tanulás…

(KamaszPanasz - B. Gy.)