középiskola
#Suli, munka

Sokkol a középiskola? Túlélési tippek

2014.09.09.
2 perces olvasási idő

Nincs mindenki felkészülve a középiskola kihívásaira. Valójában a legtöbb diák nagyon is elbátortalanítónak találja a sok házi feladatot, a sokkal nehezebb tantárgyakat, a felsőoktatásra felkészítő tanfolyamok, és a magasabb elvárások kombinációját, különösen az iskola kezdetekor. Ha ebben a helyzetben találod magad, jó, ha tudod, hogy semmilyen értelemben nem vagy egyedül és tenni is tudsz ellene! Számos olyan tanulási trükk és lehetőség létezik, amely segít, hogy a jegyeidet az eddigi szintre hozd és ott is tartsd őket!

Tanulási tippek otthonra

  • TanulásAlakíts ki jól megvilágított tanuló teret magadnak! Ebbe beletartozhat a CD-lejátszó vagy magnó is, ha úgy gondolod, hogy a zene segít a folyamatos koncentrálásban.
  • Ha kiemeled a tanulnivaló szöveg lényegét sárgával és más vidám színárnyalattal, könnyebb a memorizálás.
  • Ne tanulj ágyban! Ülj egy ebédlő- vagy íróasztalhoz, ahol rendesen tudsz írni (így nem fogsz azért pontokat veszíteni, mert a tanár nem tud elolvasni valamit) és ahol ébren tudsz maradni!
  • A teljes órarended alapos áttanulmányozása után jelöld ki magadnak az intenzív tanulásra és a házi feladat elkészítésére szánt órákat! A sürgős feladatokkal kezd a délutáni tanulást, és a fontos tantárgyakra szánd a legtöbb időt!
  • Készíts az íróasztalodra egészséges rágcsálnivalókat (szárított gyümölcsöket, sajtot, stb.) A könnyű nasik extra energiáról gondoskodnak a hosszúra nyúlt tanulás során.
  • Találj egy tanulótársat, akivel kikérdezhetitek egymást vagy kérd meg a szüleidet, hogy tegyenek fel kérdéseket a tananyagból a dolgozat előtt!
  • Vedd fel a jegyzeteidet szalagra és szabadidődben hallgasd meg őket! (Néhány esetben jobban megragad az agyunkban az, amit hallunk, mint az, amit olvasunk.)

Tanulási tippek iskolában

  • Használd ki az iskolában töltött idődet! Menj el a könyvárba, szerezz a tananyaghoz kapcsolódó anyagokat, könyveket, vagy kérdezd meg a tanárodat vagy a könyvtárost arról, hogy milyen könyvet ajánl a tanuláshoz.
  • Amikor úgy érzed, hogy lemaradtál, az órák után kérd meg a tanárodat, hogy még egyszer magyarázza el a tananyagot (különösen nagy dolgozatok előtt)!
  • Ha úgy érzed, hogy olyan osztályba jársz, amely nem felel meg az adottságaidnak vagy a jövőbeli elképzeléseidnek, beszélj az osztályfőnököddel vagy az iskolai pszichológussal! Ők azért vannak ott, hogy segítsen neked.
6 lépés a könnyebb tanulásért
Hogy tanultál meg bicajozni? Úgy, hogy valaki adott neked néhány jó tanácsot, azután pedig sokat gyakoroltál. Ugyanezzel a módszerrel tudsz tanulni is. Senki sem születik úgy, hogy tudja, hogyan kell elsajátítani az anyagot. Van néhány tanácsunk, amely segíthet tanulni. Tippek a könnyebb tanulásért

Tanulás internet segítségével

  • Keress olyan szoftvereket, oktatóanyagokat, amelyek segítik a tanáórán elhangzott ismeretek elmélyítését, megtanulását, esetleg színes, érdekes tudnivalókkal egészítik ki azt.
  • Keress olyan oldalakat, amelyeket arra terveztek, hogy középiskolásoknak szolgáljon forrásként!
  • Sose kalandozz el tanulás közben más oldalakra!

A lényeg pedig, hogy próbálj meg pozitívan gondolkodni! Minél vidámabb vagy, annál több energiád lesz arra, hogy a dolgokat megváltoztasd.

(KamaszPanasz - S. Z., teenadvice)

Kapcsolódó cikkek