intelligencia
#Suli, munka

Az intelligencia mérése

2015.06.23.
2 perces olvasási idő

Kíváncsi voltál már arra, hogy vajon neked mekkora az IQ-d? Hogyan lehet megállapítani valakinek az intelligenciáját?

Mi az az IQ?

Az intelligencia mérését az 1900-as években kezdték el. Megfigyelték, hogy bizonyos gyerekeknek több segítségre van Az intelligencia méréseszükségük a tananyag elsajátításához, mint másoknak. Ennek a megállapítására kifejlesztettek különböző teszteket, melyek a képességek különböző területeit mérik.

Az IQ nem más, mint egy intelligencia hányados, amely megmondja, hogy hasonló életkorú és kultúrában felnövő egyénekhez viszonyítva az értelmi képességünk hogyan viszonyul egymáshoz. A tesztek eredményeképp az emberek 68%-a sorolható az átlagos övezetbe, amely 85 és 115 között mozog. 16%-uknak magasabb az intellektusa, mint 115 és ugyancsak kb.16% alacsonyabb, mint 85.

IQ mérése a neten?

Az interneten játszhatsz „IQ-t mérő játékokkal”. Kihívásoknak nagyszerűek ezek a játékok, viszont megbízható eredményekkel nem szolgálhat számodra. A legtöbb esetben hiányzik a helyes érték kiszámításhoz szükséges adat, vagy a teszt után nem tüntetik fel, hogy kikhez viszonyították az elért eredményedet.

Ahhoz, hogy valakinek meghatározzuk az intelligencia hányadosát, ismernünk kell a korát és kultúrkörét. Egy amerikai tini számára néhány esetben teljesen más kérdéseket teszünk fel, mint egy közép-európainak. Ha például az a feladat, hogy mondjuk meg, hogy mi hiányzik a képről, akkor egy amerikai gyerek számára nem tűnik fel, hogy nincs a ház körül kerítés, hiszen ott nem ilyen környezetben nőttek fel. Vagy egy afrikai törzsben élő gyermek sohasem tanulja meg azokat az általános ismereteket, amit Magyarországon az iskolában tanítanak. Tehát nem kérdezhetjük meg tőle, hogy ki írta a János vitézt, mert igencsak félrevezető eredményeket kapnánk.

Ahhoz, hogy másokhoz viszonyítani tudjuk képességeinket, pontosan ismernünk kell a népcsoportra jellemző intelligencia eloszlást. Az internet köszönhetően annak, hogy határok nélküli, kor és népcsoportra való tekintet nélkül kínálja az IQ teszteket, így nem mindig megbízható.

Miből áll ma egy IQ teszt?

Kifejlesztettek néhány IQ tesztet a magyar népcsoport számára. Ezekben a tesztcsomagokban van néhány hasonlóság. Mivel közös intelligencia elméleten alapulnak, ugyanazokat a területeket mérik fel. Ilyen például a szókincs (az interneten nagyon kevés olyan IQ teszttel találkozhatsz, ahol szókincs felmérés is történik). Itt olyan feladatokat kaphatsz, mint például határozd meg a szavak jelentését, vagy hogy a felsorolt szavak között mi a hasonlóság.

A feladatok másik csoportját a logikai feladatok alkotják. Itt általában szókincsre nincs is szükség, képeket láthatsz, ahol valamilyen logikai kapcsolatot kell felismerni és kiválasztani az összeillő párokat, vagy éppen a sorozatba illő elemet kell meghatározni. A legújabb tesztek már külön mérik a munkamemória terjedelmét is, azaz vannak rövid távú emlékezeti feladatok (pl.: számok visszamondása). Mérik a feldolgozási sebességet, más tesztek az általános tájékozottságot vagy ismereteket.

Nem minden az IQ!

Bár az intelligencia tesztek mérik azt a tudást, amit az évek során összegyűjtöttünk, és a velünk született gondolkodási képességet, de az emberi elme nem írható le néhány számjegy segítségével. Az intelligencia tesztek nem mérik a kreativitást vagy az érzelmi intelligenciát. Az IQ csak egy viszonyszám, támpontot ad a gyógypedagógusoknak, fejlesztőpedagógusoknak, pszichológusoknak, hogy milyen fejlesztésre lehet szükség tanulási problémák esetén.

Lehet valakinek nagyon magas az intellektusa, de ugyanakkor lehet, hogy nem tud vele érvényesülni, és lehet valakinek átlagos intellektuális képessége, de kiemelkedő egészen más területeken pl.: művészetekben, kreativitásban, sportban és még sorolhatnánk.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)