IQ
#Suli, munka

IQ - A fiúk tényleg okosabbak?

2017.02.09.
1 perces olvasási idő

A kérdés már régóta sokakat foglalkoztat: a férfiak tényleg okosabbak a nőknél? A válasz: nem, de meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről. A férfiak egója gyakran sokkal nagyobb, mint a tényleges IQ-ja. Meglepő azonban, hogy mi a nők véleménye a férfiak intelligenciájáról.

Angol kutatók felmérése szerint a férfiak és nők IQ-ja nagyjából megegyezik, ám a nők alulbecsülik képességeiket, míg a férfiak pedig túlbecsülik a sajátjukat. A férfiak valamivel jobban teljesítenek a térbeli képességeket vizsgáló teszteken, mely a mindennapi életben jobb térképolvasási és navigációs képességek formájában jelentkezik, a nők pedig a nyelvi- és érzelmi intelligenciát vizsgáló teszteken nyújtanak jobb eredményt. A legtöbb kutató azonban megegyezik abban, hogy nincs jelentős különbség a nemek közötti intelligenciában.

A legjobbak és legrosszabbak is férfiak

iq fiú

A fő különbség abban jelentkezik, hogy a nők a világon mindenhol, körülbelül 5 ponttal alulbecsülik a saját IQ-jukat, míg a férfiak ugyanennyivel okosabbnak hiszik magukat. Noha a férfiak és nők körülbelül ugyanúgy teljesítenek az intelligenciateszteken, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legjobban és a legrosszabbul teljesítők is főként férfiak.

A nők véleménye

Meglepő, de a nők és a férfiak is úgy vélik, hogy a férfiak minden generációban okosabbak. Mindkét nem meg van róla győződve, hogy apáik okosabbak, mint anyáik, nagyapáik pedig intelligensebbek, mint nagyanyáik. És mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, általában a szülők mindegyike biztosra veszi, hogy fiaik okosabbak a lányaiknál.

Ez azért is meglepő, mert a lányok szinte minden tantárgyból jobban teljesítenek az iskolában, mint a fiúk. Mindenesetre a szülők által közvetített üzenetek közvetett hatásaként az átlagos vagy az átlag alatti intelligenciával rendelkező férfiak meglehetősen okosnak vélik magukat, míg a nagyon okos nők azt hiszik, csak átlagos az intelligenciájuk.

Hatásos a nagy önbizalom?

Mivel a férfiak okosnak hiszik magukat, az önbizalmuk is sokkal nagyobb, s ezt hatásosan tudják kamatoztatni a mindennapi életben. Hiszen ki kapja meg a munkát? A nagyon okos, ám önbizalomhiánnyal küzdő nő, vagy a kevésbé okos férfi, aki elhiszi magáról, hogy mindenre képes? Az önbizalom gyakran fontosabb, mint a valós képességek.

Ami pedig a nőket illeti, reménykedjünk benne, hogy elég erőt tudnak meríteni abból, hogy iskolás éveikben messze túlszárnyalják a fiúkat, s egy kis dicsérettel, segítséggel nő az önértékelésük.

Ez is érdekelhet: Melyik nemnek nagyobb a fájdalomtűrő képessége?

(Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

suli