önbizalom
#Lélek

Önbizalomhiány a suliban

2010.11.29.
1 perces olvasási idő

18 éves gimnazista lány vagyok. Jellemzően elpirulok, amikor olyan emberrel beszélek, akiben némi rosszindulatot látok bujkálni, még ha ez téves is, vagy akár olyan témáról esik szó, ami számomra kellemetlen.

Kedves Levélíró!

Az önbizalom növelésének két, igen hatékony útja az önismeret fejlesztése, és a gyakorlás. Az önismeretedet tudod fejleszteni könyvekkel, tesztekkel, önismeret csoportokkal, autogén tréninggel, pszichológusi tanácsadással. Tudj meg magadról minél többet! Miért félsz pontosan, mitől, milyen gondolatok járnak éppen a fejedben, és vajon ezek a gondolatok tényleg helyénvalóak-e.

Például ha valaki nem köszön, akkor gondolhatjuk azt, hogy az a másik nem kedvel minket, vagy azt is gondolhatjuk, hogy épp rossz napja van, és nem is nagyon vett észre… És egészen máshogy érezzük magunkat csupán attól, hogy mire gondoltunk.

Tehát arra biztatlak, kezdd el megfigyelni az automatikus gondolataidat, amik ilyen helyzetben jelentkeznek, írd is őket le, és gondold végig, vajon tényleg jól gondolod-e! Például tényleg katasztrófa történik-e, ha nem sikerül a vizsgád? A másik, ahogy írtam a gyakorlás. Gyakorlással fejlődhet legtöbbet az önbizalmunk.

Kezdd el gyakorolni a számodra kellemetlen témákról való beszélgetést, beszélgess olyan emberekkel, akiktől korábban kicsit tartottál, kezdj el cseverészni próbálni. Mindig csak egy kicsivel több új kihívást tűzz magadnak ki. Az önbizalmat a sikerek növelik! Ha pedig épp nem sikerült valami, abból pedig vond le a tanulságokat, és akkor máris nem kudarc volt, hanem segítő tapasztalat!

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)