Főoldal / LÉLEK / Hogyan érvényesítsd az akaratodat?
  2014-04-21

Hogyan érvényesítsd az akaratodat?

Az önérvényesítés képessége, más néven az asszertivitás nem jelent más, mint hogy érvényesíted a saját akaratodat úgy, hogy társad érdekeit is figyelembe veszed. Képes vagy arra, hogy megőrizd nyugalmadat és konfliktushelyzetben önmagad légy? Lássunk néhány tanácsot arra, hogy hogyan legyünk asszertívak!

- hirdetés -

Passzív és agresszív viselkedés

A magabiztos, önbizalommal teli viselkedés elérése a legtöbb ember számára nagy nehézséget okoz. Tele vagyunk félelmekkel és aggodalmakkal, másokkal és önmagunkkal kapcsolatban.

„Elfogadnak? Mi lesz, ha hülyeséget mondok?” Ezek a gondolatok bizony kiülnek az ember arcára, kedvetlennek vagy szorongónak tűnhet, testtartása pedig tanácstalanságot sugároz. A passzív emberek háttérbe szorítják saját igényeiket, minden döntést átadnak mások kezébe.

Tanuld meg érvényesíteni az akaratodat!Ha pedig túlzásba esünk és csak a saját akaratunkat akarjuk érvényre juttatni, akkor agresszívnak tekint minket a többi ember. Erre a kommunikációra dominancia jellemző, azt sugallja, hogy „felsőbbrendű vagyok nálad”. Ha ezt a technikát választod érvényesülhet az akaratod, de a másikat megalázod. Erre a kommunikációra jellemző: „A te hibád!”- mondaná egy vérbeli agresszív közlő".

Asszertivitás

Az asszertív ember megjelenése bizalmat keltő: nyílt és őszinte, a társa szemébe néz, hangja határozott és meleg. Ha pedig konfliktushelyzetbe keveredik a „te közlések” helyett „én közléseket” használ. Ez azt jelenti, hogy azt fejezi ki, ahogyan érzi magát és nem a másikat hibáztatja, hiszen azt szeretné, hogy a másik egyenrangú félként érezze magát. Vegyünk egy egyszerű helyzetet: az édesanya azt mondta a fiának, hogy mosogasson el, de ő sajnos elfelejtette. Egy agresszív párbeszéd valahogy így zajlana:

„ - Megmondtam neked, hogy mosogass el. Miért nem vagy képes egy ilyen egyszerű dolgot megcsinálni?

- Miért nem érted meg, hogy nem volt rá időm? Hogy lehetsz ennyire…”

Ebben a párbeszédben az agresszió csak agressziót szül, az édesanya nemcsak azt hangsúlyozza, hogy a fia nem mosogatott el, hanem személyét is támadja. Ugyanakkor a fia is visszatámad hasonló hangnemben.

Lássunk egy másik lehetőséget:

„ - Megértem, hogy fontosabb neked, hogy a barátaiddal beszélgess, minthogy szegény anyádnak segíts.” Ez a kommunikáció is agresszív, de egyben passzív is, hiszen hibáztatja a másikat, de egy jóval bújtatott stílusban, így bűntudatot kelt.

Egy asszertív párbeszéd

„- Miért nem mosogattál el?

- Sajnálom, az egyik barátommal elbeszélgettük az időt.

- Megtennéd, hogy megcsinálod?

- Most sajnos nem megy, mert nagy bajban van még egy órát chatelnék vele.

- Kérlek, beszéljétek meg minél gyorsabban, szükségem van a segítségedre, rengeteg dolgom van.”

A nyugodtabb hangvétel mellett szembetűnő, hogy a közlések egyszerűbbek, őszintébbek. Nincs elmosogatva, tehát megkérdezi az anyuka, hogy miért nem mosogatott el a fia. Ő pedig őszintén válaszol. Később az édesanya pedig kifejezi érzelmeit és mindkettőjüknek megfelelő megoldást ajánl.

Hogyan légy asszertív?

  • Mondd azt, amire valójában gondolsz!
  • Fejezd ki az érzelmidet! Jogodban áll, hogy önmagad dönts az érzéseid, gondolataid felől, de neked is kell viselned a következményeket.
  • Ha nem értesz valamit, kérdezd meg! Jogodban áll kérdéseket feltenni és jogodban van azt mondani, hogy „nem tudom”.
  • Hibázhatsz, mindenki más hibázhat, ne félj beismerni. Ha valamit elrontottál, légy őszinte és beszélj róla.

(Börcsök Gyöngyi)