kiközösítés
#Lélek

Kiközösítés: azok az átkozott klikkek!

2023.08.12.
2 perces olvasási idő

Egy közösségben óhatatlanul alakulnak ki kisebb-nagyobb csoportok. Miért állnak egymással szemben bizonyos klikkek? Miért nem lehet egy osztály egységes? Hogyan lehet megbirkózni a kiközösítéssel?

Számtalan amerikai film szól a pom-pom lányok terrorjáról, arról, hogy milyen nehéz egy ilyen klikkbe bekerülni, vagy éppenséggel arról, hogy milyen nehéz ezekben a klikkekben élni. Rengeteg ármánykodás és pletyka teszi ki a hétköznapokat, mert a vezéregyéniség meg szeretné őrizni pozícióját, de érkezik egy új lány, vagy az egyik tag értékei megváltoznak. Ezek a filmek csak annyiban nem tükrözik a hétköznapi európai életet, hogy itt nincsenek pom-pom lányok, nagy sportolók, de a hasonlóságokat azért felfedezhetünk. Nincs olyan diák, aki még nem tapasztalta meg, hogy egy osztályközösségben milyen egy klikk tagjának lenni, vagy milyen az, amikor nem lehet egy kisebb csoportba bekerülni.

Elkerülhetetlen a kiscsoportok kialakulása

KiközösítésAz osztályközösség egy igen nagy létszámú csoport. Tizenöt fő alatt a tagok jobban meg tudják ismerni egymást, könnyebben együtt tudnak működni, napi szinten meg tudják osztani élményeiket, viszont e létszámhatár fölött már lehetetlen mindenkivel ilyen kapcsolatot ápolni, a kiscsoportok megjelenése elkerülhetetlen.

Egy osztály csupán azért alakul ki, mert mindannyian ugyanabba az iskolába jelentkeztek, de nincsenek közös célok, nincsenek közös érdekek a legtöbb esetben. Ezzel szemben a kiscsoportok közös érdeklődés mentén szerveződnek. Biztos te is megfigyelted, hogy van például a rokkerek klikkje, van csinos csajoké vagy a menő pasiké.

Ezekben a kiscsoportokban vannak bizonyos normák, értékek, amit mindenki elfogad és magáénak tud. Így például a „jó tanulók” csoportjának tagjai egyetértenek abban, hogy a tanulás az első, a leckét meg kell tanulni. Míg ezek az értékek egy „bulizós” csoportban valószínűleg nem az első helyen szerepelnek.

A klikkek

A probléma abból adódik, ha a csoportnormák nagyon merevekké válnak, nem változhatnak a szabályok, ha valaki eltér a megszokottól, akkor azt kiközösítéssel sújtják. Így már nem is baráti társaságról beszélünk, hanem klikkről.

Mindannyian szükségszerűen változunk napól-napra, értékeink idővel átalakulnak, ahogy új tapasztalatokkal gazdagodunk. A baráti kapcsolataink ezért épp ilyen erősek, mert feltétel nélkül elfogadjuk a másikat még akkor is, ha valami óriási baklövést vétett. Hiszen a barátság nem csupán egy közös stílusról vagy célról szól.

A klikkekben való bennmaradás viszont változatlanságot követel meg, egy meghatározott viselkedést, amitől nem lehet eltérni. Ha a jól öltözöttek, a stílusosak klikkjébe tartozik valaki, akkor nem lehet rossz napja, mindig tökéletesen kell kinéznie, mert különben szóvá teszik. Ugyanígy bekerülni sem lehet egyszerűen egy ilyen klikkbe.

A klikkek további sajátossága, hogy saját magukat felül, míg a többi csoportot alul értékelik. A vadászó ókori társadalmakban erre szükség volt, mert ha a szomszédos törzs megtámadta őket, meg kellett valahogy védeni a közösséget. Szükségszerűen leértékelték a másik törzset, így már nem okoz akkora lelkiismeret-furdalást a kegyetlenkedés (ugyanez zajlik a mai napig a háború alatt). De mennyire van létjogosultsága ennek a hétköznapokban? A klikkek hajlamosak gorombán és durván bánni a többiekkel, nem számolva a következményekkel. Sajnos bizony sok olyan egykori diák van, aki nem hajlandó elmenni az osztálytalálkozóra az egykori sértegetések miatt.

Csúfolódás, a lélek mérge
Egyre több tinédzser fekszik a kés alá, mert nem bírják tovább elviselni a folytonos iskolai csúfolódást. Vajon megoldja a problémát, ha az orruk kisebb lesz vagy a fülük nem áll szét? Hogyan segíthetünk rajtuk? Tovább a cikkhez

A klikken kívüli élet

Sajnos a klikkek különösen mereven bánnak a határaikkal. Nem lehet csak úgy bekerülni, sőt hajlamosak megalázó helyzetbe hozni azokat, akik arra törekednek, hogy taggá váljanak. Az önértékelést csökkenti, ha azt tapasztaljuk, hogy nem vagyunk egy csoport tagja, ha pedig kifejezetten megalázó helyzetbe hozzák az embert, kibeszélik, még alacsonyabbá válhat az önértékelés. Ami két dolgot biztosan eredményez: rosszabbul érzed magad és biztosan nem kerülsz be a klikkbe. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért fontos számodra a bekerülés? Mit adnak neked a tagok? Barátságot szeretnél vagy csupán hírnevet?

Mint a legtöbb problémára, erre is igaz, hogy ismerd meg önmagad, légy tisztában a vágyaiddal, az értékeiddel, kellő önismeret mellett már lehet, hogy nem is olyan vonzó az a klikk. Tartsd szem előtt, hogy a barátság és klikk-tagnak lenni, nem mindig esik egybe.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi pszichológus)