önbizalom
#Lélek

Nincs önbizalmam - A Szakértő Válaszol

2013.04.12.
1 perces olvasási idő

Nem szoktam kimozdulni, félek az újtól, ismerőseim nemigen vannak, és utálom, ha engem ünnepelnek. Hogyan változtathatnék ezen?

Nem szoktam kimozdulni, nem szeretem a csapatjátékokat, mert úgy érzem, én vagyok a legbénább (ami valószínű nem így van, mert kéziztem 2 évig, és az edző folyamatosan dicsért, de én mégis abbahagytam).

Félek az újtól, jövőre leszek 8. -os és már félek az utánna következő évtől amikor új iskolába, új emberek közé kell menni. Nem szoktam magamról kitenni képeket Facebookra sem, mert rondának tartom magamat. Ismerőseim nemigen vannak, tulajdonképpen csak az osztálytársaim. Utálom, ha engem ünnepelnek. Az életem olyan semmilyen...
Hogyan változtathatnék ezen?

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, érdemes lenne - ha szükségét érzed, akár pszichológus segítségével - kicsit többet foglalkozni magaddal, a lelki folyamataiddal, mert úgy tűnik, nagyon negatív vagy saját magaddal kapcsolatban. Ráadásul, mint írod, valószínűleg ok nélkül. Segíthet, ha elkezdesz naplót írni az érzéseidről, és megpróbálod más szempontokból is megnézni a veled történteket.

Keresd a pozitív dolgokat is, még, ha kevésnek is tűnnek! Mellette pedig kezdjél tudatosan belemenni olyan helyzetekbe, melyektől kicsit tartasz. Például tegyél ki magadról fényképet a Facebookra, menj oda beszélgetni valakihez, aki kicsit nyitottnak tűnik, stb.

Biztos vagyok benne, hogy ha meg mered kockáztatni, hogy negatív visszajelzéssel szembesülsz, sok-sok pozitívat is kaphatsz, melyek segítenek majd kicsit reálisabban, pozitívabban látni magadat, ha észre mered venni őket.

Hajrá!

Pyreschitz Anna, pszichológus

(KamaszPanasz)