barát
#Lélek

Az igaz barát 8 jellemzője

2024.02.05.
2 perces olvasási idő

Milyen egy jó barát? Igaz barátságok spontán, de hosszabb idő után is köttethetnek. Ha belegondolunk, barátainkat általában hasonlóság (pl. érdeklődési kör, temperamentum, stílus, értékek, státusz, hasonló életesemények), fizikai közelség (pl. szomszéd, padtárs) vagy bizalom mentén választjuk.

A barátság egy kicsit mégis olyan, mint a szerelem, hiszen egy 30 fős osztályból sem lesz mindenki a barátunk, aki hasonló hozzánk. Létezik egyfajta „kémia”, ami olykor a másik személyhez vonz, és ezt nem mindig lehet megmagyarázni. Ugyanakkor íme, néhány dolog, amire érdemes kamaszként, s a későbbi éveidben is odafigyelned.

1. Az igaz barát mindig őszinte hozzád

Nem kell, hogy életetek minden egyes pillanatát megosszátok egymással, de a szándékaitok tiszták kell, hogy legyenek. Ez azt jelenti, hogy mindketten valódi arcotokat mutatjátok egymás felé. Ha valami nem egyértelmű, bátran tisztázhatjátok egymással.

2. Az igaz barát érdekes

Nyilvánvaló, hisz ez szolgál barátságotok alapjául. Fontos, hogy legyen bennetek valami közös (érdeklődés, tulajdonság, élettapasztalat, bármi) vagy valami, ami miatt kiváncsibb vagy rá, mint másokra.

3. Az igaz barát figyelmes

Igaz barátod kitűnő hallgatóság, észreveszi az életedre kiható napi apró mozzanatokat is. Nem gondolatolvasó, mégis képes megmondani, mikor vagy boldog, szomorú, izgatott, rémült, vagy elkeseredett valami miatt. Ha tudja, hogy számodra valami kellemetlen dolgot tett, próbál változtatni a helyzeten, de legalábbis beszél róla.

4. Az igaz barát támogat téged és a céljaidat

Tisztában van vele, hogy laza vagy, de vajon ő is ilyen? Tudja, hogy mit vársz az életedtől? Az igazán jó barát pontosan tudja, mi az, amitől kiakadsz, s mindvégig melletted áll céljaid megvalósításában. Nem akar megváltoztatni, vagy olyan helyzetbe hozni, amiben kellemetlenül érzed magad, miatta nem veszíthetsz el számodra fontos tartalmat, értékeket.

5. Az igaz barát mindig melletted áll a bajban

Nem fogja lecsapni a kezedről a fiúdat vagy a lányt, akit szeretsz, nem orozza el előled a lehetőségeket, nem akar a hasonmásod lenni. Nem pletykál rólad, nem ront a hírneveden. Ha szükséges, melletted áll, s a lehető legtöbbet igyekszik megtenni érted.

6. Az igaz barát érdeklődik irántad

Minden ember másképp adja a többiek tudtára az érdeklődését. Van, aki látványosan ölelget, van, aki csak szeretettel megsimogat. Az igaz barát gyakran, nyíltan beszél hozzád, tudja mi zajlik az életedben, s őszinte érdeklődéssel fordul feléd.

7. Az igaz barát mindenkor ragaszkodik hozzád

A hűség az egyik alapvető jellemvonás, ami általában mindenki számára a barátság alapjául szolgál. A hű barát melletted áll, ha kudarcot vallasz, ha leégsz az alkalmassági vizsgán, vagy ha a szüleid elválnak. Iskolaváltás, költözés ellenére a barátságotok továbbra is szoros marad.

8. Az igaz barát önmagadért szeret, még akkor is, ha kicsit lökött vagy

Ha barátságról van szó, az elfogadás és a hűség kéz a kézben járó fogalmak. Igaz barátod végigéli veled változásaidat, tudja, hogyan kell kezelni a hülyeségeidet, a gyenge pontjaidat. Türelmes, még ha nagyot is hibázol, megbocsát neked, ha megbántottad. Pontosan úgy kezel téged, ahogyan te szeretnéd, hogy kezeljenek, még akkor is, ha nem hozod a legjobb formád.

(KamaszPanasz - O.K.T., Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)

Ez is érdekelhet: A mérgező barátság 9 ismertetőjegye