életszemlélet
#Lélek

A pozitív életszemlélet hátrányai

2010.12.15.
1 perces olvasási idő

Neked is eleged van azokból a mézes-mázosan mosolygó tanácsadókból, akik szerint ahhoz, hogy jól érezd magad és sikeres legyél, semmi mást nem kell tenned, mint folyamatosan pozitívan gondolkodni?

Nos, örömmel értesítünk, hogy az amerikai terapeuták egy csoportja szerint az, ha mindig csak az élet napos oldalát nézzük, néha akár még káros is lehet. A New York Times arról számol be, hogy ezek a terapeuták olyannyira aggódnak a „légy vidám” agresszív kampány miatt, hogy az Amerikai Pszichológusok Egyesületének konferenciáján még egy szimpóziumot is tartottak a „Lenézett Szkepticizmus Előnyei” címmel.

Ha minket kérdezel, szerintünk nemes cél vezérli őket. Szembe akarnak szállni a „mindig csak optimistán” mozgalommal, hogy tudatosítsák benned azt, amit valahol mélyen Te is tudsz. Ha mindenáron megpróbálsz boldog lenni, vagy boldognak tetteted magad, még akkor is, ha az életed nem éppen ilyen, az bizonyos körülmények között az elfojtott érzelmek csúnya kitörését okozhatja. Miért? Az, hogy mérges vagy, rosszul érzed vagy sajnálod magad, mind természetes és helyes reakció nagyon sok élethelyzetre. Ezek ellenkezőjének a folyamatos tettetése nemcsak képmutatás, hanem egészségtelen is.

Hogyan tud a pozitív életszemlélet kárt okozni?életszemlélet

Stressz-szel. Egy másik tanulmány szerint, melyet szintén ezen a konferencián ismertettek, néhányan még azoknál is, akik boldognak vallják magukat, emelkedett kortizonszintet tapasztaltak. A kortizon egy stresszhormon, mely növeli a vércukorszintet, megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, ezáltal a magas vérnyomás, cukorbetegség stb. kialakulásának kockázatát növeli. Tehát, legalábbis az emberek egy részére nézve, az, hogy boldognak vallják magukat mikor nem azok, nyilvánvalóan ártalmas.

Ezek a terapeuták azt is állítják, hogy az örökös pozitív hozzáállás megnehezítheti, hogy bizonyos élethelyzetekkel megbirkózz. Például a megrögzött optimista egy állásinterjúra, vagy beszédre úgy készül, hogy csak arra gondol milyen nagyszerűen fog sikerülni, ennélfogva lehet, hogy nagyon nehéznek fogja érezni, ha nem várt visszajelzést vagy negatív kritikát kap, hiszen sosem készült fel rá.

Vele ellentétben a pesszimista sokkal jobban fel van készülve az olyan helyzetre, mikor az erőfeszítéseinek eredménye pontosan olyan rossz, mint ahogyan várta. Szóval, egyáltalán ne szégyelld elmondani, ha nem tetszett ez a cikk. Nem bántódunk meg rajta, hiszen nem is vártunk mást.

S noha lehet, hogy jobban jársz, ha nem vagyunk megrögzött optimista, az élet élvezete mégis határozottan jótékony hatással van az egészségre.

(Forrás: Fókuszban a Nő)