barát
#Lélek

Hogyan lehet megszerezni, megtartani vagy elveszíteni a barátokat?

2011.04.28.
3 perces olvasási idő

Mitől lesz jó egy barátság, és hogyan ér véget? A barátságot nem elég megszerezni, meg is kell tartani. Ezért viszont meg kell dolgoznunk!

A Facebook terjedése

A legújabb barátszerzési őrület az, ha csatlakozol a Facebookhoz. Itt számos ismerősre tehetsz szert, akik követik a magadról publikált eseményeket. Te is ugyan ezt megteheted. De nem tárulkozhatsz ki mindenki előtt csak úgy. Nem mondod el a legmélyebb gondolataidat vagy érzelmeidet, csak kivételes személyeknek, akikben megbízol és akikkel szívből tudsz beszélgetni.

A barátság ugyanolyan fontos lehet, mint a szülő-gyermek viszony. Vannak bizonyos dolgok, melyeket csak a legjobb barátoddal tudsz megvitatni, nem a szüleiddel, vagy bárki mással. Mindenki vágyik egy olyan személyre, aki hasonló, mint te, ugyan azt szereti, mint te, hasonlóan gondolkodik dolgokról (szex, dohányzás, ivás, politika) és akivel meg tudod beszélni a benned kavargó érzéseket.

Egyeseknél új barátságot kötni szinte természetes dolog, de másoknál ez nehezebb. Néhány ember hamar szert tesz új barátokra, de hosszú távon már nem tudja őket megtartani.

Hány barátunk lehet?

Amennyit te akarsz. A legtöbb tizenévesnek általában egy vagy két legjobb barátja, öt vagy hat közeli barátja és több tíz alkalmi barátja van. Régen egy tininek 20 alkalmi barátja volt, de ma már a közösségi médiának köszönhetően ez a szám kb. 50-100 között lehet.

Keresd azt, aki hasonlít hozzád

Az általános iskolában keres magadnak olyan fiatalt, akinek hasonló hobbija van, mint neked és hasonló vele az érdeklődési köröd. A középiskolában valószínű, hogy más barátaid lesznek, de a kiválasztás során vedd figyelembe az egyén viselkedését és a potenciális barátok véleményét, akikkel találkozol.

Óvakodj a népszerű társaidtól

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy előnyős lógni a népszerű társaiddal, így növelve a társadalmi rangodat az iskolában. De általában nehéz betörni ebbe a belső körbe és gyakran nem is éri meg, inkább keres értelmes barátokat. Azok a fiatalok, akik népszerűek, gyakran a legrosszabb barátok. Minden áron megpróbálják kiemelt pozíciójukat megtartani, ezért sok mindenre képesek, így nem megbízhatóak.

De azért ne zárd ki teljesen őket! Kivételek mindig vannak, lehet, hogy pont itt találsz magadnak egy igaz barátot. Csak óvatosan.

Légy hű önmagadhoz!

Nem elég barátkozni, az igaz barátságot értékelni és ápolni is kell. A barátsághoz szilárd alapokra van szükség. Az sem jó, ha görcsösen ragaszkodsz valakihez, ezért úgy öltözködsz, mint ő, olyan zenét hallgatsz, mint ő. Viszont te nem ilyen vagy, ne hazudtold meg önmagad, keres olyan barátot, aki azt értékeli benned, ami vagy. Nem azt, amilyen lenni szeretnél.

Akkor sem barát a barát, ha állandóan csak magáról beszél neked, bánatáról, öröméről. De egyszer sem kérdezi meg tőled, hogy te hogy vagy. Valószínű, hogy az ilyen „barát” nem is kíváncsi rád. Ez hosszú távon zavarni fog, ezért nem is fog működni.

Sajnos ebben a felgyorsult világban, ahol egyre előtérbe kerül az internet és a társasági oldalak, az igaz barátok is elveszhetnek. Végy erőt magadon és tegyél róla, hogy ez ne fordulhasson elő. Az olyan barátság, ahol úgy tűnik, mintha te rá lennél szorulva és ezért meghunyászkodsz és mindent adsz, de cserébe nem kérsz és nem is kapsz semmit, az a fajta barátság kiegyensúlyozatlan.

Új közeg

Amikor általános iskolából középiskolába mész az általános iskolás barát nem mindig kerül veled egy osztályba. Ilyenkor az első évben megkophat a barátság. De ennek nem feltétlenül kell így lennie. Ez csak rajtatok múlik. Annak ellenére, hogy az új osztályodban is van barátod, a régi jó barátodat se feled, ha tényleg igaz barátod.

Hogyan szerezhetsz új barátokat?

Csak lassan. A barátság nem alakul ki egyik napról a másikra. Kölcsönös bizalomra épül, amelynek egyensúlyban kell lennie. A jó barátok segítenek egymásnak, egymáson. Lassú folyamat, melyet nem lehet siettetni.

Lógjatok együtt. A barátság kialakítására és ápolására ideális a klubokba járás vagy egyéb más közös programok tervezése, ahol a fiatalok együtt lóghatnak. Ha ez elérhető és megvalósítható, akkor a kapcsolat természetesen fejlődik tovább.

Amikor véget ér a barátság

Sok lány fogadja meg a barátnőjével, hogy örökre a legjobb barátok maradnak egymásnak, de rengeteg ilyen kapcsolat ér véget. A barátságok, jönnek meg mennek. A sok közül kell rátalálni a megfelelőre. Amikor a barátság meghiúsul, hagyd, hogy magától érjen véget, szépen csendesen. Ne pedig erőszakosan, durván, kiabálva, összeveszve!

Akkor érhet véget a barátság, ha egyre kevesebb időt töltenek el egymással a barátok, hisz például a távolság vagy az elfoglaltság miatt ezt nehezebb megvalósítani. Nehéz lehet, ha a döntés egyoldalú, de nagyon fontos, hogy ne bántsd vagy hibáztasd a másikat. Át kell gondolni, hogy ez a döntés hogyan fogja érinteni más barátságot.

Ez nem te vagy; ez én vagyok

Nehéz dolog elmondani a barátodnak, hogy megváltoztál, más már az érdeklődési köröd, így nem akarsz vele annyi időt tölteni. De az Őszinteség, mindig a legjobb megoldás. Sok tini nem tudja, hogy kommunikáljon, nehéz nekik szemtől- szembe beszélni egymással erről. De meg kell próbálni, mert ha nem beszélik meg, akkor elkezd terjedni a pletyka, a rosszindulatú megjegyzések és ebből kellemetlen konfliktus adódhat.

(M. T.)