hangulat
#Lélek

Mi az a bipoláris zavar?

2016.04.14.
2 perces olvasási idő

Mi a közös Juhász Gyulában, Ernest Hemingway-ben és Vincent van Gogh-ban? Mindegyikük bipoláris zavarban szenvedett. Mi az a bipolaritás? Miért van az, hogy egyik pillanatban a depressziós ember kifejezetten jól érzi magát, boldog, aztán pedig a mélységbe zuhan a hangulata?

Depresszió és mánia

A depresszió és a mánia jelensége látszólag élesen elkülönül egymástól. Lehet, hogy a barátodat Mi az a bipoláris zavar?nagyképűnek tartod, mert állandóan azzal henceg, hogy mekkora nagy ötletei vannak, és hogy ő milyen nagy lángelme, „ász”. Bulizik, gátlástalanul jól érzi magát, sokat alkoholizál, esetleg drogozik. Aztán a következő héten már csak azt hallod felőle, hogy a pszichiátrián kezelik depresszió miatt.

Elképzelhetetlen, hiszen látszólag élvezte az életét. Első ránézésre el sem hihető, hogy ekkora magasságokat és mélységeket megjárhat egy ember. Bipoláris zavarnak nevezzük azt, amikor a mánia és a depresszió tünetei váltakoznak, különböző típusokat különítünk el a mélység és időtartam alapján. Szerencsésebb esetben a különböző fázisok között idő telik el, így lehetősége van a betegnek kiegyensúlyozottabb életre.

Mi az a mánia?

A mániás tünetek nincsenek annyira a köztudatban, mint a depresszióé. Ha valaki csak annyit mond, hogy „olyan depi vagyok”, akkor máris társítjuk hozzá a megfelelő hangulati állapotot: levertség, lehangoltság, erőtlenség. De hallunk olyat, hogy „olyan mániás vagyok”? Nem éppen, mert míg a depresszió nyomasztja az egyént, addig a mánia épp ellenkezőleg: nagyszerűen érzi magát, optimista, hiperaktív az egyén. Csak a környezetét kezdi el zavarni a túlzásba vitt optimizmus, a nagyzolás, alkoholizálás.

A mániás időszak tünetei

Alaptünet az emelkedett hangulat, fokozott aktivitás és fokozott önértékelés. A mániás beteg rendkívül optimista. Optimizmusát még akár irigyelhetnénk is, de ha valamilyen cselekvésében, nagyszabású tervében megakadályozzuk, könnyen átcsaphat ingerlékeny hangulatba is, ilyenkor támadóvá, fenyegetővé válik. Ítélőképessége sérül, könnyen keveredik kétes üzletekbe, könnyen anyagi csődbe viheti magát és környezetét, mert gátlástalan viselkedése a pénzkezelésre is kiterjed. Talán úgy lehet elképzelni egy mániás epizódot, mint amikor kikapcsolja egy kisördög a gátlási funkciókat: minden pörög, minden inger érdekli az embert.

Gondolkodására jellemző, hogy felgyorsult, minden megragadja a képzeletét, szinte érthetetlen is lehet, olyan gyorsan vált a témák között. Minden érdekli és mindig vidám, ezért a depressziótól szenvedő emberrel ellentétben többen szeretik a társaságát. Vidámsága ragadós, főleg, ha nem olyan súlyos a mániás epizód, hogy jelentősebb bajba kerüljön.

Mivel egy felfokozott állapotról beszélünk, igen keveset alszik a beteg, de nyoma sincs a fáradság jeleinek, „pörög” egész nap. Szexuális viselkedése is gátlástalanná válhat, ami már a környezet rosszallását vonja maga után.

Hogyan kezelhető a bipoláris zavar?

Mára már többféle gyógyszeres kezelés elérhető mind mánia, mind depresszió esetén. A gyógyszeres kezelés olykor elhagyhatatlan, de pszichoterápiával együttesen válik igazán hatékonnyá. A terápia során a beteg megtanulhatja észrevenni azokat a kezdeti jeleket (például egyszerre nekifog öt különböző dolognak), amiből már lehet arra következtetni, hogy hamarosan egy mániás epizód következik, és segítséget tud kérni orvosától. Fontos a család felkészítése, hiszen egészen máshogy kezelünk egy olyan embert, akiről tudjuk, hogy beteg és segítségre van szüksége, mint egy olyan embert, aki éjjel-nappal mozog, idegesít minket újabbnál újabb, nagyszerű tervével.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)