közérzet
#Mozgás

Rossz a közérzeted? Ez a módszer mindig beválik!

2024.01.28.
1 perces olvasási idő

Biztosan tudod, hogy a mozgás nem csak a tested és az anyagcseréd élénkíti, hanem a lelkedet is stimulálja. Íme, néhány érdekesség a mozgás és a psziché összefüggéséről.

A rendszeres testmozgást végző fiatalok ritkább esetben hajlamosak depresszióra és más idegi eredetű problémára, mint mozgásszegény életmódot folytató társaik. Ez a tény azonban nem azt jelenti, hogy aki sportol, soha nem érezheti magát levertnek, szomorúnak. Ha úgy érzed letargikus hangulat kezd eluralkodni rajtad, vegyél egy mély levegőt, s gyerünk mozogni! Magad is ámulsz majd, milyen csodára képes egy kis torna.

Miért lesz jobb kedved a mozgástól?

Testmozgás hatására az agyban fokozottan termelődnek bizonyos stressz-elleni vegyületek, például a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin. A fizikai aktivitás serkenti tested különböző részeit: a szív- és érrendszer, a vesék, valamint az idegrendszer közti információcserét. Amikor a tested mozgás következményeként fizikai stresszt él át, érzelmi stressz-programra hangolódik. Eszerint az edzés során az agyadban a stresszes helyzetek túléléséhez szükséges biokémiai anyagból sokkal több kezd termelődni.

Milyen gyakorlatok segítenek a jobb közérzet elérésben?

Nem kell se maratont futnod, se megmásznod a Himaláját, ahhoz hogy jól érezd magad a bőrödben. Se a gyakorlatok hossza, se azok nehézsége nem számít annyit, mint a önmagában a mozgás ténye. A szív- és érrendszerre általánosan jótékony hatással bíró testgyakorlatok, mint a séta, az úszás, vagy a biciklizés, tökéletes szellemi feltöltődést nyújtanak. Mozogj, hogy minél kevesebbet feszengj a napi gondok miatt.

Fitness-terembe járni, egy új sportot kipróbálni, vagy pusztán a változatosság kedvéért egy kiadós séta erejéig kimozdulni otthonról, egyaránt jótékony hatással van a hangulatodra. A mozgás mellett az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás, a meditációs gyakorlatok, valamint a jóga sokat lendíthet hullámzó hangulatodon, aggódó természeteden.

A testmozgás kitűnő feszültségűző és hangulatjavító, de semmi esetre sem helyettesíthet semmiféle terápiát. Ha orvosi rendelvényre gyógyszeresen kell kezelni rossz hangulatodat, vagy depressziódat, a mozgás nem menthet fel a gyógyszer szedése alól. Beszéld meg a kezelőorvossal, miféle testmozgást javasol neked a terápia kiegészítő elemeként.

(KamaszPansz - O.K.T.)