fitnesz
#Mozgás

A 20 legújabb fitnesz őrület

2013.10.20.
5 perces olvasási idő

Trambulinos aerobic, TRX, cross fit, kangoo, kettlebell, úszó jóga és mezitlábas futás... Bemutatjuk neked a legújabb edzéstrendeket!

Aerobic: kalóriaégetés a magasban

Ugráltál már örömödben egy edzés miatt? A trambulinon biztosan fogsz! Egy trambulinos aerobic óra nemcsak a zsírégetés szórakoztató formája, de kíméletes az ízületeidhez is. Próbáld ki a legújabb gyakorlatokat, amiktől az edzésed még szórakoztatóbb lesz, még több kihívással! Ne felejtsd el, hogy a rendszeres tornának rengeteg előnye is van: jó hangulatba hoz, és a súlyodat is felügyelheted.

TRX: az erőedző

Az amerikai haditengerészet alkotta meg a TRX tréninget, szóval elég kemény edzésről van szó. A funkcionális tréning a saját testsúlyodat és a gravitációt használja fel, hogy így ellenállást hozzon létre. Fontos, hogy fit legyél, erős izomzattal, ha ki akarod próbálni a TRX-et, vagy esetleg más funkcionális edzést.

ViPR: az egész test mozgatója

A ViPR szó jelentése az angol vitalitás, teljesítmény és megújulás szavakból tevődik össze. A ViPR egy 100-120 cm-es gumicső, ami hét fajta súlyban megtalálható, 4 kg-tól 20 kg-ig. Mint a mindennapi élet mozdulatai, a csővel végzett emelő, nyomó és csavaró feladatok is az egész testedet megmozgatják, nemcsak elszigetelt izmokat. Az edzésed intenzitása igényed szerint változtatható.

aerobic

Cross Training: az izomgyúró

Készen állsz, hogy felpörgesd az edzésedet? Akkor talán tetszeni fog a legújabb „cross training”, melynek célja izmaid felturbózása. Ezek a felpörgető edzések új mozdulatokat, sőt néha még ugrásokat is tartalmaznak. Két legnépszerűbb változata a P90X edzésterv és a 60 napos Insanity edzés. Mielőtt egy ilyen kemény edzésbe kezdesz, különösen ízületi problémák esetén, feltétlenül kérd ki szakorvosod véleményét!

Kenguru cipők: alacsony intenzitású kardió

Csak néhány ruganyos lépés, és már el is száll ízületeidről a stressz! A „Kangoo Jumps” azaz kenguru cipők olyan bakancsok, melyek talpára rugókat rögzítettek – mintha valóságos holdjáró cipők lennének. Remek jogginghoz vagy aerobichoz, hiszen úgy égeti a kalóriát, hogy közben végig kíméletes a testeddel. Azonban magas vérnyomás vagy egyensúlyproblémák esetén ragaszkodj a rugó nélküli változathoz! A kangoo-val ebben a cikkben részletesebben is foglalkoztunk.

Rúdtánc: függőleges edzés

Ha nem is egy szál fehérneműben, de érdekelne a rúdon forgás testépítő szerepe? Táncolj, pörögj, pózolj a rúdon és máris rengeteg kalóriát égettél, miközben edzetted a hasizmot, a popsit és a combokat. Te választhatod meg, mennyire nehéz vagy éppen könnyű edzést szeretnél. Gyakoriak azonban az esések, és fennáll az izomhúzódások és rándulások veszélye.

Edzőtábor: vissza az alapokhoz

Ez egy alaptréning, persze ordibáló kiképzőtiszt nélkül. Itt nincs semmilyen puccos felszerelés, csak fekvőtámaszok, súlylökések, rúgások, tornagyakorlatok és aerobic mozdulatok. Így akár 10 kalóriát égethetsz percenként, azaz 600-at óránként. A fizetség: teljes testedzés.

Úszó jóga: deszkán egyensúlyozva

Egy csendes lagúna nyugalma, plusz egyensúlyozás egy úszódeszkán, egyenlő az úszó jóga különleges kihívásával. Jógamozdulatokat végrehajtani egy úszódeszkán (ami nagyobb, mint egy szörfdeszka) anélkül, hogy a vízbe csobbannánk, komoly izommunkát igényel. A deszka egy bójához van kötve, nehogy elsodródj az új élménnyel együtt!

Cross fit: nagy intenzitású tréning

Akár 15 kalóriát is égethetsz percenként ezzel a kemény edzéssel, amely súlylökéseket, fekvőtámaszokat, gyűrűzést, futást és súlyemelést tartalmaz. A CrossFitet arra találták fel, hogy formába hozza az atlétákat, katonákat, rendőröket és tűzoltókat. Készülj fel a saját határaid megismerésére! De légy tudatában annak is, hogy a fáradtság technikai hibákhoz vezethet az edzés alatt, ami sérüléseket is okozhat.

Exergaming: aerobic játék

Ki mondja, hogy a videojátékok ellustítják az embert? A „tornajáték” közben annyi kalóriát égethetsz el, mint az edzőteremben – akár 270 kalóriát vadul táncolva, vagy 216-ot virtuális bokszolás közben, egy fél óra alatt. A „tornajáték” remek módja a gyerekek megmozgatásának! A lassabb tempójú játékok pedig segítenek az üldögélős szülőknek is.

Zumba: tánc-fitnesz

A zumba egyszerűen bulivá teszi az edzésedet! Az energikus táncórán latin és nemzetközi slágerek ritmusára mozogsz, ahelyett, hogy az ismétléseket számolgatnád. Az USA-ban ez máris a legnépszerűbb edzéstípusok egyike. Ráadásul, az órákon tartanak alakformáló és erősítő edzéseket is.

Boksz: kiütéses edzés

Az edzések között a boksz kiütéssel győz, fejlesztve a gyorsaságot, az egyensúlyérzéket, az izmokat és az erőnket. Az edzés szintén javítja a kéz- és szemkoordinációt, valamint a gyors észjárást is. A bokszoló edzés, amelynek térhódítása Angliában kezdődött, egy kis táncot, ugrást, árnyékbokszot, bokszzsák-rugdosást, és még sok mást magában foglal. Edzés előtt gondoskodj róla, hogy az ujjaid megfelelően védve legyenek, és viselj térdvédőt is!

Gömbsúlyzó (kettlebell): a súlyemelés új fajtája

Egy kemény edzés a gömbsúlyzóval – egy öntött vas labda, fogantyúval felszerelve – akár 272 kalóriát is elégethet, csupán 20 perc alatt. A gömbsúlyzó lendítése olyan módon dolgoztatja meg az izmokat, ahogyan más súlyzók képtelenek. Kezdésnek a könnyebb gömbsúlyzókat ajánljuk: 3,5-6,5 kg közöttieket a nők, 6,5-11 kg közöttieket a férfiak részére. Rendkívül fontos a sérülések megelőzése, ezért érdemes felkeresni egy edzőt, akivel elsajátíthatjuk megfelelő használatukat.

Hullahopp: riszálás edzés közben

Ha az utolsó alkalom, mikor egy hullahopp karikát lendítettél meg a derekadon negyedikes korodban volt, akkor itt az ideje, hogy még egy lendületet vegyél! Az új, súlyosabb hullahoppokat lendíteni is könnyebb, mint a régi, gyenge darabokat. A karika egyensúlyozása több kalóriát éget fel, mint az aerobic mozdulatok, és a pulzusodat is felemeli annyira, mint a zsírégető kickboksz. Valamint megdolgoztatja a derekat és az izmokat, valamint formázza a combokat és a bicepszet is.

Szurkolás és hajrázás: pompom lányok, személyi edzéstervvel

Kimaradt az életedből az iskolai szurkolócsapat és a „pompomlánykodás”? Itt a lehetőség, hogy felélénkítsd a szellemedet és learasd az atlétika babérjait, anélkül, hogy tartanál a csapattársaktól. Az aerobichoz hasonló, táncmozdulatokat, ugrásokat és klasszikus „pompom lány pózokat” tartalmazó edzés nemcsak szórakozást és hajlékonyságot nyújt, de egy jó adag zsírégető gyakorlatot is!

Aerial Yoga: jógázás a levegőben

Manapság a különböző jógatípusok keverése hatalmas fitneszőrületnek számít. Ez esetben, hagyományos jógagyakorlatokat végzel, miközben egy, a mennyezetre függesztett kötélen egyensúlyozol. A súlytalan pózok enyhítik a fájó ízületeket és meghúzódott izmokat, miközben erősíted is azokat. Még egy mókás csavar, a szobabiciklizős jóga vagy a „YogaFit”, ami tartalmaz súlylökést, felülést és más fitneszmozdulatokat is.

Mezítláb-jellegű futás: lágy testtartás

Ezek az újfajta cipők talán a lehető legjobbak a futásra kész lábaknak, habár kevesebb párnázat található a sarkukban, mint a legtöbb futócipőben. Így hát még a testtartásodat is meg kell változtatnod futás közben, hogy ne a sarkadra érkezz, és elkerüld a sérüléseket. Szakértők szerint ugyanis a sarkakat érő kisebb nyomás segít a sérülések megakadályozásában. Mielőtt elkezdenél futni, sétálj egy kicsit, hogy erősítsd a lábaidat, és hogy hozzászoktasd őket az új lábbelihez.

Nehezített mellény: nehezített séta

Súlyok hozzáadása talán a legegyszerűbb módja az edzés fokozásának. Az extra nehezítők megemelik a pulzusszámot, ezáltal több kalóriát égethetsz el. Ahelyett, hogy kéz- vagy bokasúlyokat használnál, melyek megerőltetik az izmokat és ízületeket, a legjobbnak a nehezített mellény használatát tartják. Válassz olyat, mely a testsúlyod 5-10%-át nyomja!

Elektromos edző: az új személyi edző

Mi van akkor, ha szeretnél súlyt veszíteni és fittebb lenni, de egy személyi edzőt nem engedhetsz meg magadnak? Csak egy telefonos alkalmazás segíthet! Az új alkalmazás képes mérni a lépéseidet, az elégetett és felhasznált kalóriákat, még az alvásodat is. Az információt akár a számítógépedre is letöltheted. Bizonyos alkalmazások elmagyarázzák a megfelelő gyakorlattípusokat is, amik a kezdők számára gyakran jelentenek problémát.

Megtalálni a megfelelő edzőt

Amikor egy új stílusú gyakorlatot próbálsz ki, egy jó edző utasításai nagy segítséget nyújthatnak, különösen, ha egy keményebb edzésről van szó. Mindig olyan edzőt válassz, aki megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik, és jártas a számodra legmegfelelőbb edzéstípusban is!

Ez is érdekelhet: A legjobb cipők edzéshez - Hogyan válassz, mit keress?

(KamaszPanasz - B. K., medicinenet.com)