boksz
#Mozgás

A boksz árt a tiniknek?

2012.01.08.
2 perces olvasási idő

Az agykárosodás és az egyéb komoly fizikai sérülés kockázata túl veszélyessé teszik ezt a sportot - állítja egy kanadai gyermekorvos-csoport. A felhívásban arra ösztönözik kollégáikat, hogy tartsák távol a fiatalokat a boksz világától.

„A gyerekeknek és a fiataloknak nem lenne szabad bokszolni, a komoly fej- és arcsérülések miatt” – mondja a projekt egyik megalkotója, Dr. Laura Purcell, gyermekre szakosodott sportorvos. A csemeték agya ugyanis sokkal érzékenyebb a sokkra, és az ütésre, és pontosan emiatt hosszabb ideig is tart a regenerációja.

Továbbá hosszú távú következmények is lehetnek. „Sajnos nem tudjuk előre pontosan megjósolni, hogy mi lehet egy-egy ütés következménye, különösen, ha amatőr bokszról van szó” – mondta Dr. Purcell. A felhívás azonban nem újkeletű. 1997-ben már amerikai kutatóorvosok is felvetették a problémát, most tulajdonképpen ennek megújítása zajlott a kanadaiak részéről.boksz

Miért fontos a kampány?

Az új felhívás –akárcsak a régi – azt kéri az orvosoktól, hogy próbálják meg lebeszélni a fiatalokat a bokszról, és győzzék meg a szüleiket arról, hogy más sportot válasszanak. A felhívás továbbá sürgeti, hogy az orvosok minél hamarabb beszéljenek a tanárokkal, az edzőkkel és a szülőkkel.

A felhívásban továbbá kérik, hogy a bokszszervezetek biztosítsák a megfelelő egészségügyi feltételeket azoknak a fiataloknak, akik a boksz mellett döntenek. Ez magában foglalja a meccsek alatt az orvos jelenlétét, a meccsek előtt az orvosi vizsgálatot, továbbá a folyamatos idegrendszeri és szem teszteket, hogy kizárják az agykárosodás veszélyét.
„Sajnos sok olyan szervezet van, amely nem rendelkezik olyan orvosi kapcsolatokkal, amelyek megfelelőek lennének” – mondta Purcell. Ha esetleg van is orvosi kapcsolatuk lehetséges, hogy az nem felel meg az előírásoknak.

Az amatőr boksz veszélyei

Az amatőr bokszban a versenyzők arra kapnak pontot, ha tiszta ütéseket visznek be fejre, vagy az övtől felfelé. Egy amatőr meccs 3-4 menetes és mindegyik menet 2 perces. Pontosan eme szabályok miatt az egyik legszámottevőbb sérülési forma a fejsérülés. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a sérülések több mint fele a fejen keletkezik, legtöbbször agyrázkódást eredményezve.

A statisztikák szerint a bokszmérkőzések 13%-a fejeződik be agyrázkódás miatt. „Sajnos semmi sem bizonyítja, hogy a fejvédő megvéd az agyrázkódástól” – mondja Purcell. Az arc és nyaksérülésekről már nem is beszélve.
A versenysúly pedig csak további problémákat eredményez. Sokszor ahhoz, hogy egy adott kategóriába elindulhasson egy fiatal, komoly egészségtelen szokásokat kell felvenni, mint például a nem elegendő folyadékfogyasztás, vagy az egészségtelen táplálkozás.

A kanadai adatok szerint az összes küzdősport közül a boksz az, amelyben a legtöbb olyan sérülés történik, amely kórházi kezelést igényel. Az 1990-től 2007-ig terjedő időszakban a kórházba felvett sérült fiatalok 4,8%-a bokszban sérült meg, szemben a birkózás és a karate 3%-ával.

Az USA boksz terve

Amerikában bokszszövetségek pontosan ezen problémák miatt egy teljesen új programot dolgoztak ki. Az USA-ban több, mint 18 000 19 év alatt gyermek bokszol, így fontos volt egy átfogó programot létrehozni.

„Fontos, hogy a boksz, mint sport mindenkinek valójában is sportélményt nyújtson. Ezért elengedhetetlen az állandóan felügyelt és bejegyzett szervezetek hálózata, amely által be lehet tartatni az előírásokat” – mondta Anthony Barkowsky, az amerikai bokszszövetség tagja.

Az legfontosabb a biztonság. „A bokszszövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban sportolhasson. Ehhez szakképzett edzőkkel és orvosokkal járulunk hozzá, továbbá azzal, hogy kötelezővé tesszük a fejvédő használatát minden versenyen és edzésen.”

„Ha pedig a felkészülés helyes és a bokszolók meg tanulják irányítani testüket, akkor a sport haszna sokkal, de sokkal nagyobb, mint amekkorák a veszélyei” – zárta mondandóját Barkowsky.

(Cs.B., webmd.com)