edzés
#Mozgás

Tedd hatékonyabbá az edzést!

2021.12.12.
2 perces olvasási idő

A fogyáshoz nélkülözhetetlen a rendszeres mozgás. A séta vagy a pilates különösen jó kezdet lehet. Ám a legtöbben nem is sejtik, hogy mi minden rejlik a pozitív gondolkodásban, és az apró részletekben.

A következő tippek segíthetnek még hatékonyabbá tenni az edzést. Ha megpróbálsz odafigyelni, meglátod, az alakformálás és a fogyás könnyebb lesz, mint gondoltad.

Elég a kifogásokból

Kismillió kifogást tudnál felsorolni, hogy miért ne menj ma edzeni, igaz? Napközben is ezeken gondolkozol? Ideje elfelejteni ezeket, edzésre fel! Elvégre a kalóriák nem maguktól égnek. Vezess naplót az edzésekről, írd fel, hogy mikor, mit és mennyi ideig csináltál. Vagy akár minden hétvégén készíthetsz egy tervet a következő hétre.

Túlszámolás

Elég a saccolásokból, és a kerekítésekből! Mindenki képes néha egy-két plusz elégetett kalóriát hozzáadni. Ezzel nem is lenne nagy baj, de az ilyen módszerek túlevéshez vezetnek. Így eljuthatsz arra a pontra, ahol az edzés alatt ténylegesen elégetett kalóriákat hipp-hopp visszaeszed egy kis nasival. Számolj pontosan! Ha edzés után éhesnek érzed magad, kapj be egy maroknyi mandulát vagy mogyorót, vagy egyél egy közepes méretű banánt.

Ne felejtsd el a lépésszámlálót

A lépésszámláló jó visszajelzést adhat arról, hogy mennyit is edzettél. Ha sétálsz vagy futsz 2000-2500 lépés az optimális (vagy heti 10.000). Hétről hétre emelheted 50-100 lépéssel az összeget, így fokozva az edzésed intenzitását.

Izzadság és társai

Ha eddig azt gondoltad, hogy a szaporább légzés, vagy az izzadság rossz jel, akkor felejtsd el. Ez mind annak az eredménye, hogy a tested dolgozik, és égeti a kalóriákat. Ne állj meg, ha úgy érzed, hogy már nem bírod, lassíts le, és sétálj vagy kocogj egy kevésbé erős tempóban.

A változatosság gyönyörködtet – és eredményesebbé tesz

A legtöbb ember azért hagyja abba a rendszeres mozgást, mert unalmasnak találja - állítja egy kutatás. Mindig ugyanaz az útvonal, edzésterv, vagy kondigép? Egy idő után tényleg unalmassá válik, és a tested számára sem kedvező. A heti edzésbe építs bele nyugisabb edzéseket (pilates vagy jóga), és erősebb, zsírégető napokat is. Így az alakformálás és fogyás még hatékonyabbá válik!

Biztos, hogy ennyi?

Mindenkinek bizonygatod (de főleg magadnak): “teljesen tisztába vagyok azzal, hogy mennyi kalóriát veszek magamhoz”? Tényleg így van? Egy személyi edző elmondása szerint: ' A legtöbb ember fut 10 kilométert, és annyit eszik mintha a maratonra készülne '. Ezzel a módszerrel sehova sem lehet jutni, és sokunk még csodálkozik is, hogy az edzés nem vezet sehova. A másik nagy csapda a különböző sportitalok. Nemcsak rengeteg szintetikus anyagot tartalmaznak, a cukormennyiség ezekben az üdítőkben hihetetlenül magas, így nagy a veszély a rejtett kalóriák bevitelére. Válts ásványvízre, vagy friss, házi limonádéra.

A legegyszerűbb, ha ételnaplót vezetsz! Akár egy nagy füzetbe, vagy noteszba is írhatod az edzésterveddel együtt. Ezzel a módszerrel könnyebb lesz áttekintened, hogy mit és milyen mennyiségben eszel meg a hét alatt, illetve, hogy mit kell kiiktatnod a sikeresebb fogyókúrához.

Emelkedő és lépcsősor

Direkt elkerülöd őket? Pedig ezek a kis emelkedők és lépcsőfokok nemcsak fokozzák az edzés intenzitását, hanem növelik a zsír-és kalóriaégetést is. Az edzőteremben állítsd a futópadot, vagy az ellipszis trénert “hill” üzemmódba, akár pár percre is.

Ne ülj tétlenül

A suliban majdnem 5 órát töltünk el mozdulatlanul, egy helyben ülve. Ez nem tesz jót a szervezetednek, hiába minden edzés a hét alatt. Használd ki a szüneteket, állj fel és járkálj egy picit. Óra közben mozgasd a lábad, emelgesd, vagy körözz a lábfejeddel. Reméljük, hogy a tippek hozzásegítenek Téged a jobb edzéshez, és a formásabb alakhoz. Sok sikert kíván a KamaszPanasz csapata!

(KamaszPanasz - Gy.R. - about.com)