videójáték
#Mozgás

A videójátékok segítenek a kalóriák elégetésében

2011.03.21.
1 perces olvasási idő

Egyes tanulmányok szerint a magasabb BMI (testtömegindex) értékkel rendelkező gyerekek élvezik legjobban az aktivitást kiváltó játékokat.

A kutatást végzők 39 általános iskolás bevonásával vizsgálták a mozgást igénylő játékok kalóriaégető hatását, összehasonlításul a futópadon történő gyaloglást választották. Az eredmények szerint a pihenő állapothoz képest 400-800 százalékkal nőtt a gyerekek energiafelhasználása játék közben, ugyanolyan hatékonyan, mint a futópados séta esetében.

Az aktív játékok és a túlsúlyos tinik

Habár minden gyerek jól szórakozott, azok, akiknek magasabb volt a BMI-indexük, különösképp élvezték a sok mozgást igénylő videojátékokat.

Általában a súlyosabb, lassabban mozgó gyerekek gyakran kimaradnak a sport és egyéb mozgást igénylő elfoglaltságokból, mivel azok számukra megerőltetőbbek, ezért fontos, hogy más úton is felfedezzék a mozgás örömét, egyben pozitív élményként érik meg, ami megerősíti őket mentálisan is, állítja a kutatást végző szakember.

Az aktív játékok nagy előnye hogy testre szabhatóak, így a gyerekek önmagukhoz mérten tudják fejleszteni képességeiket.

Már korábban is foglalkoztak a videójátékok aktivitást elősegítő hatásával, azonban, a mostani vizsgálat újdonsága az, hogy az eredményeket mérhetővé teszi a kalória égetés mértékének feljegyzésével, megállapítható a folyamat hatékonysága, állítja a kutatást végző orvos. A másik faktor, amit néztek, az élvezetességi szint volt. Mivel mindenki olyan játékot választ, ami számára tetszik, ez pedig főként a gyerekekre igaz.

Habár az aktív játékok jó hatással vannak a gyerekekre, azonban a szülők gyakran nem nézik jó szemmel, hogy a gyerek a fél napot a tv előtt tölti. Felmerül a kérdés, hogy vajon hosszútávon mennyire jó, ha hagyják a gyereket játszani, az igaz, hogy mozog, de az nem helyettesíti a szabadban történő aktív elfoglaltságokat (biciklizés, focizás).

A szakértők egyetértenek abban, hogy a tévé előtti ugrálás nem helyettesítheti a szabadban töltött mozgást, ráadásul a gyerekek idővel ráunnak szinte bármelyik játékra. Ezért célszerű egyfajta kiegészítésként felfogni az aktív videojátékokat és nem elhanyagolni a szabad levegőn töltött aktív mozgást.

A szülőkön is múlik, hogy megtalálják a gyerek számára az arany középutat, és azok örömüket leljék akár benti, akár kinti aktív elfoglaltságról legyen szó.

(N. L.)