utazás
#Mozgás

Maradj jó kondiban utazás alatt is!

2015.06.18.
3 perces olvasási idő

Nincs gond, amíg otthon vagyok. Remekül tudom tartani a diétát, és remekül tudok edzeni is. Azonban mikor elutazunk, mintha kicseréltek volna! Csak úgy sorra szegem meg a szabályokat! Mit tehetnék?

Seregnyi dolog van, ami még a legfegyelmezettebb embert is eltéríti a szigorú diétától és az edzéstől. A szokásos időbeosztásod felborul. Körül vagy véve számtalan finomsággal, ami nem feltétlenül egészséges. A szekrényed helyét egy kopott kerekes bőrönd vette át. De itt van a lényeg! Ha fel tudod ismerni ezeket a buktatókat, és ki tudod őket kerülni, legközelebb már egészségesebben és fittebben fogsz hazatérni, mint valaha! Szóval ragadd meg a táskád, és tanuld meg most az utazás új szabályait!

A repülőtér beindítja a gyomrunkat

Manapság az utazás egyenlő a várakozással, a várakozás pedig az evéssel. Nem csak a beszállás előtti percek, hanem maga az utazás is tulajdonképpen egy hosszú várakozás. A hormonrendszered pedig ilyenkor felfokozott állapotba kerül, így a cukros és magas kalóriatartalmú ételeket egyértelmű, hogy kívánja.

Az eredmény pedig: néhány óra várakozás a reptéren, ami könnyen 1-2000 plusz kalóriához is vezethet. Egy adag cukorka, hopp máris 7-800 kalória. Egy hatalmas csokis fánk, újabb 500 kalória! De ami még ennél is rosszabb, hogy sajnos csak éhesebb leszel, a vérkeringésedben pedig megnő az inzulintermelés, amely hormon a zsírraktározásért felelős.

Oldd meg a problémát, ne bízd magad a véletlenre

Pakold tele a kézipoggyászod otthonról hozott nassolni valókkal, salátákkal, és olyan élelmiszerekkel, amelyeket otthon a normális diétád közben is fogyasztasz. Az energiaszeleteket pedig nagy ívben kerüld el! Ha már végképp nincs más megoldás, keress valami olyan élelmiszert, ami legalább 20 g fehérjét tartalmaz. Cukorra és nagy mennyiségű szénhidrátra ilyenkor nincs szükséged.

A repüléstől éhes leszel

Nem titok, hogy a repülőgépek levegője nagyon száraz. A páratartalom gyakran 10% alatt van, a pilótafülkében pedig még ennek is körülbelül a fele. De az utazók nagy része nem is gondolja, hogy pontosan a száraz levegő miatt lesznek éhesek. A száraz levegő ugyanis fáradékonysághoz vezet, amely pedig könnyen evésbe torkollhat.

Oldd meg a problémát: A repülést kezd azzal, hogy előtte eszel! Ezután pedig legalább 2-3 dl folyadékot igyál meg a repülés előtt. Majd körülbelül fél litert igyál meg minden második órában. Vagy kérj a légi utaskísérőktől!

Ha pedig a repülőgépi ételekről van szó, ha lehet, kerüld a tésztákat, és próbálj meg inkább fehérjedús ételeket enni. Válassz csirkét, halat, és egyél annyi zöldséget, amennyit csak lehet! Ha pedig a nasikról van, szó válassz inkább gyümölcsöt vagy mogyoróféléket.

Az edzés kemény munka

Otthon természetesen rendszeres időközönként meglátogatod a konditermet. Semmi extra nincs benne, hisz ez is része a napi rutinodnak. De sajnos a dolgok nem ilyen egyszerűen megjósolhatóak, ha úton vagyunk. Az edzés elmaradása pedig könnyen ahhoz vezethet, hogy úgy érezzük, a biztonsági öv megint szorosabb lett. Egy amerikai újság szerint ugyanis egy átlagos férfinek legalább 200 percet kell edzenie egy héten, hogy a súlyát megtartsa.

Oldd meg a problémát: Készíts edzéstervet előre! Így tudni fogod, hogy pontosan mikor is kell edzened! Nem lesz az, hogy egy rögtönzött vacsora miatt kihagyod az edzést. Légy udvarias, utasítsd vissza, vagy rakasd át egy másik időpontra!

A hotel edzőterme egy vicc

A legtöbb olyan utazó, aki konditeremmel rendelkező hotelben nyaral, gyakran panaszkodik a minőségre. Sajnos a hotelekben található edzőtermek nem túl jók, általában egy 20 éves futópadban és egy két súlyzóban ki is merülnek. Ezért valami mást kell kitalálni.

Oldd meg a problémát: Keresd meg a megfelelő hotelt! Úgy válassz hotelt és szobát, hogy előtte informálódsz az ottani felszerelésről és a konditeremről is! Ha ez nem megoldható, keress a közelben egy konditermet vagy akár szabadtéri kondiparkot, ahol sikeresen folytathatod az edzésterved, megállás nélkül. Ha pedig már semmi nem megy, akkor ússz 15-20 percet. Ha medence kicsi, akkor pedig csak gyalogolj. Ennyi idő alatt ugyanis egy 80 kg-os ember minimum 200 kalóriát éget el.

Alkohol? Na ne...

A különféle nyaralások, könnyen azt sugallhatják, hogy inni kell. Egyszer-egyszer ez rendben van, azonban ha minden este így folytatod, gyorsabban fogysz ki a nadrágodból, mint ahogy elő tudnád venni a bankkártyád. De amellett, hogy az alkohol plusz kalóriákat jelent, az akaraterődet is gyengíti, így sokkal nehezebben tudod majd magadat az előre meghatározott étrendhez tartani!

Sőt, ha 4-5 italt legurítasz, az tulajdonképpen annyi kalóriát tartalmaz, mint egy kisebb szelet hátszín és egy szelet sajttorta! És ami a legrosszabb, hogy ennyi ital után valószínűleg kívánni fogod a sajttortát is!

Oldd meg a problémát: Szabj gátat az alkoholfogyasztásodnak! Nem szabad, hogy többet igyál, csak azért, mert nem otthon vagy! Lehet szó vakációról, vagy üzleti útról, kirándulásról, csak annyit, amennyit otthon! Étrendedre itt is ugyanaz vonatkozik, mint a repülőn! Ne falj fel mindent! Csak ésszel! És persze ne feledkezz meg a zöldségről és a salátákról sem!

Mini bár? Felejtsd el

Talán a hotelek a legrosszabbak, már ami a diétát illeti. Legalábbis az 1700-as évek óta, mióta feltalálták a sült krumplit. Sajnos ma már nem csak ez a veszély fenyeget minket, több ezer magas minőségű ételből választhatunk, amelyek kalóriatartalma az egekben van. A mini bárról, meg nem is beszélve, ami tulajdonképpen az orrunk előtt van, és felkínálja az italokat! A kalória garantált, a jóllakottság már korántsem!

Oldd meg a problémát: Szabotáld a szobaszervizt! Használd ki azt, és hagyd, hogy ő dolgozzon érted, ne pedig ellened! Hogy mégis hogyan? Például ne nyisd ki az étlapot! Így azt rendelsz, amit szeretnél, és nincs előtted a kísértés! Egy akadály átugorva!

Miután pedig már kipakoltál, chips és majonéz helyett rendelj pulykás, vagy csirkés szendvicset, ha éhes vagy! Rendelj többet is, ha esetleg az éjszaka során megéheznél, vagy nincs időd reggelizni! A mini bárt pedig alakítsd át a kedved szerint! Vásárolj be a közeli boltban, majd cseréld ki könnyen fogyasztható élelmiszerekre, joghurtra, gyümölcsre a különféle snackeket! Ha ez nem megoldható, kérd a hotel személyzetének segítségét!

Nos, utazók, remélem segítettem, kellemes és elhízásmentes utazást kívánok!

(KamaszPanasz - Cs. B.)

Kapcsolódó címkék

kalória