diéta
#Mozgás

Egyszerű tippek, hogy megszabadulj az ünnepi kalóriáktól!

2023.12.28.
2 perces olvasási idő

Töltött káposzta? Vajjal sütött pulyka? Diós és mákos bejgli? És az ünnepi ételek elolvasása nem juttatja eszedbe a kívánatlan ajándékként érkező plusz kalóriákat?

Sajnos az ünnepek alatt mindannyian kicsit többet eszünk a kelleténél, és a mozgásról is elfelejtkezünk. Ezért most pár tippet adunk ahhoz, hogy hogyan is égetheted le ezeket az ünnepi kalóriákat!

Két legyet egy csapásra a házimunkával

Lehet, hogy lefoglal a főzés, a szilveszteri parti után még mindig a lakást takaríthatod, a lényeg, hogy nincs időd elmenni az edzőterembe vagy a jógaórádra. Még szerencse, hogy a házimunka az egyik legjobb módja annak, hogy úgy adj le súlyt, hogy különösebben tudatosodna maga a munkavégzés.

Még a főzés is segít kalóriákat égetni, főleg, ha össze-vissza járkálsz a konyhában. Tehát tegyél fel egy pörgős lemezt, és hangolódj a ritmusra, amíg az elkerülhetetlen dolgokat végzed!

Vásárolj, amíg csak bírod

A legjobb, amikor a kellemeset összekötöd a hasznossal és a vásárlást is edzésként fogod fel! Ha egy nagy bevásárlóközpontban sokat járkálsz, máris rengeteget mozogsz. A legjobb, hogyha a „zsákmányt”, azaz a szatyrokat is magaddal cipeled, egyfajta súlyzóként.

Használd a lift és a mozgólépcső helyett a sima lépcsőt! Ha autóval vagy parkolj magasra, majd lépcsőzz onnan is! És a jó leárazásoknak köszönhetően úgy is biztosan sokat fogsz vásárolni – a legjobb, ha egyben mozogsz is vele!

Élvezd a havat

Amikor esik a hó, ott a remek alkalom, hogy kiélvezd ezt és ingyenes edzőteremnek nézd a környezetet! A legjobb kalória égetők a szívverést is megnövelik – az átlagos 50%-ról olyan 75%-ra, ami normális esetben 220 mínusz az életkorod.

A „snowshoeing” egy fantasztikus módja a sportolásnak! Ráadásul mindenki, aki tud járni, ki is próbálhatja magát ebben a sportágban. Ráadásul egy óra alatt 563 kalóriát is elégethetsz!

De a síelésről sem szabad elfelejtkezni, hiszen az egyensúlyérzékedet is fejleszti, emellett igen intenzív sport – egy óra alatt 650 kalóriát is égethetsz vele.
De az egyéb télisportok is roppant jók – jégkorcsolyázás, szánkózás… A lényeg, hogy a nagy kalória égetésben ügyelj a biztonságodra is!

Pattanj labdára

Amikor túl hideg van ahhoz, hogy a szabadban legyél, bent is lehet mozognod – vagy az izmaidat erősítened.
A fitness labdák nagy, linóleumból készült labdák, amiket rengeteg méretben és színben találhatsz bármilyen szakboltban, de akár még a nagyobb áruházakban is.

Az edzésed egyszerű – és szórakoztató is egyben, hiszen a labdán kell ülnöd, és ezzel gyengéden dolgoztatnod az izmaidat. De a labdákat használhatod összenyomásra, emelésre, guggolásra is.

A gyaloglás a nyertes

Legtöbbünk számára a gyaloglás a legegyszerűbb módja annak, hogy egy pár extra kalóriától szabaduljunk meg.
A lényeg, hogy járj tempósan, esetleg gyorsan, lépj lábemelésekkel, és a lépcsőket is iramosan mászd meg! Ezek nagyon jól átmozgatják a fő izomcsoportokat is.

Ha rendesen csinálod, akkor 250-300 kalóriát is égethetsz vele óránként!

(KamaszPanasz - Gy.A.)