Kapás Boglárka
#Mozgás

Kapás Boglárka: Az úszás megtanít az életre

2016.06.06.
3 perces olvasási idő

Lassan az egész világ olimpia-lázban ég, hiszen néhány hónapon belül kezdetét veszi a riói olimpia, ahol Magyarország csapatát erősíti Kapás Boglárka, Európa-bajnok úszónk is. A sportolás fontosságáról, a felkészüléséről, valamint a sport és a táplálkozás egyensúlyáról beszélgettünk vele.

Óvodás korodban kezdted el az úszást, azóta pedig óriási utat jártál be. Hogyan vált komollyá ez a sport az életedben?

- Nekem mindig is egyértelmű volt, hogy nagy úszó leszek. Édesanyám számára szerintem csak gimnazista koromban tudatosult, hogy ez már egy profi sportolói karrier kezdete. Az ő célja addig csupán az volt ezzel, hogy egészségesen éljek és egy biztos környezetben tudhasson, amíg ő dolgozik.

Mit jelent számodra az úszás? Mit tartasz a legnagyobb értékének?

- Az úszás megtanít az életre: a küzdésre, a nyerni és veszíteni tudásra, arra hogy semmi sincs ingyen. A dobogóra az jut fel, aki megküzd érte, ide protekcióval nem lehet felkerülni. Számomra ezért olyan szép és értékes.

Fiatal vagy, ennek ellenére olyan kiemelkedő eredményeket tudhatsz magadénak (a teljesség igénye nélkül), mint a 2010-es Ifjúsági olimpiai játékok két aranyérme (200 m pillangó és 400 m gyors), a 2012-es Európa Bajnokságon szerzett első helyezés (800 m gyors), a 2015-ös kazanyi Világbajnokságon szerzett bronz, amivel országos csúcsot úsztál. Emellett már 2008-ban is erősítetted a magyar olimpiai csapatot Pekingben. Az idei úszó-Európa-bajnokságon pedig elképesztő teljesítményt nyújtva aranyérmet hoztál haza a 400, 800 és 1500m-es gyorsúszás döntőjéből is, és a 4*200 m győztes csapatának is tagja voltál.

Melyik az eddigi legemlékezetesebb versenyed? Mit vársz riói olimpiától?

- Érthető módon a londoni EB a legemlékezetesebb. Álmomban sem gondoltam, hogy Londonból négy aranyéremmel térek vissza, ráadásul 400-on sokkal jobb időt úsztam, mint amit terveztem. A hangulat végig fantasztikus volt, nagyon sok magyar szurkolt a lelátón, szinte mintha otthon lettünk volna! A sokat emlegetett, legendás csütörtöki „magyar napon” több magyar szurkoló volt, mint az összes többi országból együttvéve; a helyszínen szorított értem az Édesanyám is, csodálatos érzés volt így versenyezni!

Kapás Boglárka

- A pekingi játékok idején a kiutazó magyar úszó csapat legfiatalabb tagja voltam, így óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy belekóstolhattam az olimpiai hangulatba, hiszen ez minden élsportoló vágya. Sok értékes tapasztalatot szereztem, amit hasznosítani tudtam a későbbiekben is. Összességében mindegyik nagy versenyem emlékezetes maradt valamiért, azonban mégis a kazanyi VB-t emelném ki, hiszen életem első érmét nyertem felnőtt világbajnokságon, arra pedig még magam sem számítottam, hogy 1500-on, a kedvenc versenyszámomban fog sikerülni.

- Rióban szeretném életem legjobbját úszni mindkét számomban (400m és 800m gyors). A futamok után úgy szeretnék kimászni a medencéből, hogy a szívem-lelkem beleadtam minden egyes méterébe, és ha ezzel második vagy hatodik leszek, az már szinte mellékes.

Sokat hallhatunk az egészséges életmód jelentőségéről, amely a jó sportteljesítményhez is elengedhetetlen. Neked mit jelent mindez?

- Sportolóként nagyon fontos figyelnem a táplálkozásra, igyekszem mindenből a lehető legjobb minőségűt venni.

Hogyan étkezel? Miben tér el a napi menüd a hétköznapitól? Van kedvenc vagy jól bevált étel, ami bármikor megadja a kellő löketet egy fárasztó naphoz?

- A legfontosabb, hogy meglegyen az edzések után a megfelelő szénhidrát- és fehérje bevitelem, ez az izmok fejlődése, működése szempontjából nélkülözhetetlen. Mivel az átlaghoz képest intenzívebb fizikai megterhelés jellemzi a mindennapjaimat, nyilvánvalóan nagyobb mennyiségű és összetételű ásványi anyagra, vitaminokra, táplálék kiegészítőkre van szükségem. Ezek pontos adagolására mindig ügyelek, hogy kellő energiám legyen az edzéseken.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának pszichológus hallgatójaként számos kihívással kell szembenézned a tanulmányaid terén is. Hogyan tudod összeegyeztetni a sportolást a tanulással?

- Tekintettel az olimpiai felkészülésre, passzív státuszban vagyok, ez azt jelenti, hogy jelenleg nem kell Kapás Boglárka - Fotó:Szalmás Péter/MOBbejárnom és nincsenek vizsgáim. Tanulmányaimat szeptembertől folytatom, különleges tanrenden vagyok, annyi tantárgyat veszek fel, amennyit úgy érzek, hogy meg tudok csinálni. Természetesen minden vizsgát le kell tennem, hiszen ugyanúgy vonatkoznak rám az egyetem vizsgaszabályai, csupán több türelmi időt kapok.

Számodra mi jelenti a motivációt a testmozgáshoz? Mit csinálsz olyankor, amikor holtponton vagy?

- Nehéz átlendülni a holtponton, de úgy érzem, életemben nem voltam még ennél motiváltabb, úgyhogy az utóbbi időben nem jelentett gondot túllendülni rajta. Egyébként olyankor végiggondolom, mit is akarok ezzel elérni, miért is csinálom. Ha ezekre válaszoltam, már nem is olyan nehéz rászánnom magam a következő edzésre.

Mit üzennél a kamaszoknak? Miért érdemes rendszeresen mozogni?

- Természetesen az egészségünk megőrzéséhez elengedetlen a rendszeres testmozgás, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni, azonban fontos az életminőségre gyakorolt pozitív hatása is. Nagyon jól ki tudja kapcsolni az embert, eltereli a negatív gondolatokat, és szerintem frissebben, motiváltabban, jobban is érezzük magunkat egész nap, ha a reggelt egy kis testmozgással indítottuk!

(KamaszPanasz - Molnár Judit)