víz
#Mozgás

Itt a strandszezon: légy biztonságban a vízben!

2015.05.16.
5 perces olvasási idő

Amint az időjárás melegre fordul, mindenki szeretne vízparton, vagy legalábbis víz közelében lenni. Tény és való: a parton, vagy a medence szélén lenni, majd néha-néha megmártózni, tökéletes feltöltődést jelent.

Azonban két játék között az emberek többsége nem nagyon törődik azzal, hogy hogyan lehet biztonságban a vízben. Maximum megnézi, hogy van-e ott éppen úszómester. Pedig a biztonsággal igenis kellene, hogy foglalkozzunk. Különösen a fiataloknak! Nem is gondolnánk, de mindösszesen pár másodperc is elég ahhoz, hogy valaki meghaljon, vagy halálos sérülést szerezzen.

Természetesen ennek nem kell így történnie! A legtöbb vízi baleset ugyanis megelőzhető, ha betartunk pár olyan szabályt, amellyel nem csak a magunk, de mások testi épségére is vigyázhatunk. Nézzek most meg ezeket!

Lubickolj okosan!

Gyere, haver! Ez az, amit a legtöbb úszásoktató is hangsúlyozni szokott! Mindig legalább ketten menjetek a vízbe, legyen szó a saját medencédről, vagy a tengerpartról! Még a leggyakorlottabb úszók is elfáradhatnak, vagy izomgörcsöt kaphatnak, amivel kijutni a partra korántsem egyszerű. Ha azonban barátoddal úszol és esetlegesen neked, vagy neki problémája akad, könnyen tudsz rajta segíteni, és segítséget hívni. Így mindkettőtök biztonságban úszhat!

Légy felkészült! Fontos, hogy kellőképpen fel legyél készülve egy esetleges vészhelyzetre. Tudd gyorsan, érthetően elmondani mi a probléma. Továbbá ha lehetőséged van rá, tanulj elsősegély-nyújtási technikákat. Ezekkel ugyanis lehetséges, hogy a barátod, vagy egy másik ember életét mented meg! Rengeteg szervezet, például a Vöröskereszt is szervez életmentő tanfolyamokat! Ha van időd, menj el rá!

Tudd, hogy hol a határ! Az úszás és maga a strandolás talán az egyik legjobb dolog a nyáron, és érthető, hogy szeretnél a lehető legtovább bent maradni a vízben. Ha még nincs megfelelő vízbiztonságod, vagy nem vagy elég jó úszó, semmiképp se menj olyan helyre, ahol nem ér le a lábad! Továbbá ne próbálj meg lépést tartani a már tapasztalt úszókkal! Persze ez nem lehet egyszerű, mikor a barátaid hívnak, de hidd el ők is sokkal inkább élve szeretnének látni!úszás

Ha te jó úszó vagy, és már huzamosabb ideje sportolsz, a legjobb, ha rajta tartod a szemed kevésbé jól úszó barátaidon! Ha pedig úgy tűnik, hogy a barátod elfáradt, javasold, hogy tarthattok egy kis szünetet! Ezáltal megelőzöd az esetleges tragédiát, továbbá biztosítod barátodat arról, hogy mellette vagy!

Csak biztonságos helyeken! Csak olyan helyen fürdőzzetek, ahol van egy külön erre a célra kiképzett úszómester. Senki nem tudja előre pontosan kiszámolni az időjárást! Különösen tenger, vagy élővíz esetén! Egy esetleg vihar, eső vagy dagály esetén az úszómesterek tudják, hogy mit kell tenni! Így mindenki biztonságban a partra juthat!

Ne feledd, élő vizeken (tavak, folyók) teljesen más szabályok érvényesek, mint a medencékben. Ezekre a vizekre ugyanis sokkal nagyobb gyakorlatra van szükség, az esetleges áramlás, sodrások és örvények miatt!

Ha azon veszed észre magad, hogy elkapott egy áramlat, ne ess pánikba és ne próbálj meg az áramlat ellenébe úszni! Ha az áramlattal úszol ugyanis, előbb vagy utóbb úgyis a partra tudsz jutni! Még a leggyakorlottabb úszóknak sem sikerül az áramlattal szemben úszniuk, legtöbbször ők is elfáradnak és csak nagyobb tragédia lesz belőle! Ha úgy tervezed, hogy a nyáron több nyíltvizet is meglátogatsz, a legjobb, ha külön nyíltvízi leckéket veszel, hogy felkészülj előre a nem várt eseményekre!

Vannak területek – ahol pontosan az erős áramlatok miatt – tilos úszni! Mindig nézz utána ezeknek a területeknek és sose fürdőzz olyan területen, ahol azt tiltják!

Óvatosan az ugrálással! Az ugrálás során szerzett sérülések igen komolyak lehetnek! Így például maradandó gerinc problémákat, bénulást ritkán halált is okozhatnak. Csak olyan helyeken ugrálj, ahol valójában engedélyezett – például a medencének külön erre kijelölt pontján - és tudod, hogy az a terület kifejezetten erre való! Ha Tilos az úszás vagy Tilos az ugrálás feliratot látsz, mindenképpen figyelj rájuk! A tilos az ugrálás felirat ugyanis azt jelenti, hogy nem elég mély a víz ahhoz, hogy egy fejest ugorj! Még ha lábon szeretnél érkezni is, először vizsgáld meg a terepet, hogy nem-e van esetleg szikla vagy egyéb veszély a víz alatt, amely sérülést okozhat! A tavak és folyók esetében, ha egy mód van rá, kerüld az ugrálást, ezek ugyanis zavarosak, a veszélyeket pedig nagyon nehéz észrevenni!

Figyeld a napot !A nap sugarai ugyanis nemcsak a parton napozva érnek el, hanem a vízben is. Talán nem is érzed, hogy le vagy égve, hiszen a víz folyamatosan hűt, a fájdalom ugyanis majd csak később jelentkezik! Tehát ne feledd el újból és újból bekenni magad megfelelő faktorszámú napfényvédő krémmel, akkor is, ha a vízben vagy!

Igyál eleget! Nagyon könnyen dehidratálttá lehet válni a napon, különösen, ha mozogsz és izzadsz! Ezért folyamatosan pótold az elvesztett vízmennyiséget! Erre a legalkalmasabb a hideg víz! A szédülés és az émelygés a tünetei a dehidratációnak vagy a napszúrásnak! Így ha ilyet tapasztalsz, menj árnyékba, igyál vizet, vagy menj az elsősegélynyújtó helyre!

Túlságosan lehűlni. Igen, akármennyire is nevetségesen hangzik, előfordulhat, hogy túlságosan lehűlsz. Ez úgy fordulhat elő, hogy ha sokáig tartózkodsz a hideg vízben a tested hőmérséklete is lehűlhet. 20 Celsius fok a parton tökéletesen kellemesnek tűnhet, az ilyen hőmérsékletű víz azonban már a legtöbb úszó számára hideg! A tested hőmérséklete a vízben ugyanis sokkal hamarabb képes változni, mint a szabadban! Továbbá, ha úszol, energiát veszítesz, ami szintén hő vesztéssel járhat. Mindig figyelj magadra, ha hideg vízben vagy és próbálj közel maradni a parthoz! Ha reszketsz, vagy az izmaid görcsöt kapnak, amint lehetséges gyere ki a vízből! A kihűlés állapota ugyanis könnyen beállhat!

Alkohol és a strand együtt soha! Az alkohol az oka a legtöbb vízi balesetnek, sőt a vízi eredetű halálok felének is az okozója! A fiatal fiúkra vonatkozó statisztikák elrettentőek: A tini fiúk körülbelül fele ugyanis a strandot alkoholfogyasztással köti össze!

Az aquaparkban!

Természetes, hogy néha több izgalomra vágysz, mint az úszás, azonban fontos, hogy a különféle élményparkokban is tudd a határaid és a képességeid! Vess egy pillantást mindig a figyelmeztető piktogramokra és a veszélyt jelző táblákra! Ezután ügyelj arra, hogy ahol azt írják elő, mindig lábbal előre érkezz, ha nem szeretnél a kalandpark után egyből a fogorvosodhoz, vagy az orvosodhoz menni lábtöréssel!

Csónakázz biztonságban!

Érdekes, hogy évente több ember hal meg hajóbalesetben, mint repülő vagy vonatszerencsétlenségben. A helyzet azonban nem ilyen szörnyű! Egy kicsi odafigyeléssel ugyanis a vízi eszközök használata jó és biztonságos móka lehet! Ha hajókázni mész, győződj meg arról, hogy a kapitány vagy a sofőr tényleg eléggé képzett-e!

Az alkohol természetesen itt sem ajánljuk! Körülbelül a csónakbalesetek egyharmada az alkohol miatt történik! Az alkohol ugyanis eltorzíthatja az egyes emberek félelem és valóságképzetét, ami a vízben különösen veszélyes lehet! A szakértők továbbá felhívják a figyelmet a tengeri betegség tüneteire! Mely csónakázáskor, a hullámok a hangok és a szél miatt szintén bekövetkezhet!

Miután a vízen nincsenek táblák, jelzések vagy kereszteződések, így a víz viselkedése sokszor teljesen kiszámíthatatlan. Ezért fontos, hogy józanul, és okosan pillanatok alatt tudjunk dönteni, ha vészhelyzetbe kerülünk. Ha azonban alkoholt fogyasztasz, ez szinte lehetetlen!

Életmentő eszközök. Életmentő eszközök, például mentőmellény használata mindenki számára ajánlott! Legyen szó egy kenuról vagy egy nagy sebességgel közlekedő motoros hajóról! Továbbá ilyen esetekben az sem számít, hogy ki mennyire jó úszó! Továbbá mentőmellény viselése gyermekek számára kötelező, így ennek elmulasztása nem csak életünk veszélyeztetésével, de borsos bírsággal is járhat! A mentőmellény olyan a vízi sportoknál, mint a bukósisak a motorosoknál! Pár pillanat felvenni, de adott helyzetben életet menthet! Soha ne indulj el nélküle!

Maradj kapcsolatban! Mielőtt elindulsz a nyílt vízre, mindenképpen tudasd valakivel a parton, hogy kimentél! Így, ha esetlegesen bajba kerülsz, azonnal lesz valaki, akinek legalább lövése lesz arról, hogy merre keressenek! Ha hosszabb időre tervezed a vízen létet, jó ötlet, ha viszel magaddal rádiót! Ezáltal az időjárást mindig nyomon tudod követni! A víz nagyon jól vezeti az áramot, így ha erős vihart látsz készülőben, vagy annak előrejelzésé hallod, azonnal gyere ki a vízből!

Jet ski. Ha jet ski-t használsz vagy egyéb vízi járművet ugyanazok a szabályok érvényesek rád, mint a csónakázókra! Továbbá nézz utána, hogy az egyes helyeken, például külföldön, vagy itthon, milyen törvények vonatkoznak a vízi járművekre. Így előfordulhat, hogy több helyen jogosítványhoz vagy életkorhoz kötik ezek használatát!

Most pedig élvezd a nyarat!

A medence és a vízpart tökéletes hely a nyári időtöltésre. Barátokat szerezhetsz, lehűtheted magad a nyári forróságban és megnézhetitek a legújabb fürdőruhákat. Ezért ne hagyd, hogy a biztonság elmulasztása tönkre tegye ezt az idilli képet! A felkészültség és a tudat, hogy tudod, mit kell tenni téged és barátaidat is nyugalommal tölti el, a napotok, hetetek, hónapotok pedig maradandó emlékké fog válni!

(Cs. B.)