Főoldal / BETEGSÉGEK / A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba
  2020-07-23

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Kamaszként bizony előfordulhat, hogy baleset ér téged, vagy valamely társadat, és felnőtt jelenlétének hiányában az orvosi segítség megérkezéséig neked kell ellátnod a sérülést. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, illetve, hogy mit tegyél helyettük.

Levágott ujj

Szerencsére a teljes ujjamputációk igen ritkák, de komolyabb ujjsérülést bárki szenvedhet. Előfordulhat akár korcsolyázásnál egy rossz esés során, de leggyakrabban zöldségszeletelés vagy elektromos kés használata közben. A sérülés ellátásánál a legfontosabb a vérzéscsillapítás és a fertőtlenítés. Nyomj a sebbe lehetőleg steril gézlapot, és használj minél előbb fertőtlenítőszert. Az átvérzett kötést ne szedd le, tegyél rá másikat! Ha még is amputáció következne be, ne próbáld a levágott darabot közvetlenül jégre helyezve tartósítani! Helyette fertőtlenítsd, csomagold steril gézbe, tedd azt vízálló zacskóba, és a zacskót helyezd jeges, vízzel telt zacskóba. Mivel a sérültet műteni fogják, a legjobb, ha üres gyomorral megy a kórházba. A sérült területet fertőtlenítsétek, majd helyezzetek rá steril kötést.

- hirdetések -

Kitört fog

Mi a teendő, ha kiütötték a fogad?
Bővebb leírást ITT találsz!
 

Fiataloknál gyakori sportsérülés a kitört fog. Tedd a fogat tejbe, és menj vele azonnal orvoshoz. Egyes esetekben van rá esély, hogy a kitört fogat visszaültessék.

Égések

Ne tegyél se jeget, se vajat, vagy más zsíros anyagot az égési sérülés felszínére. Ne takard be törölközőbe vagy zsebkendőbe, mivel a szövetszálak beleragadhatnak a sebbe. Hűtsétek minimum 10-15 percig az égési felületet és használjatok fertőtlenítőszert, mert nagy a fertőzés esélye! Azonnal menj kórházba, ha az égés a szemet, szájat, vagy a nemi szerveket érte, (még abban az esetben is, ha a sérülés csak enyhe), ha az égési felület tenyérnyinél nagyobb, illetve ha felhólyagosodik, vagy a sérült belázasodik!

Áramütés

Ne vedd félvállról, ha kisebb elektromos ütés ér (lámpától, vezetéktől), még akkor se, ha látszólag nincs semmi bajod! Az áramütés láthatatlan, ám veszélyes sérüléseket tud okozni, mélyen a szervezetünkben. Mindenképpen menj orvoshoz!

Bokarándulás

Gyakori tini sérülés a bokarándulás. Noha hajlamosak vagyunk félvállról venni, jó tudni, hogy a sérülést nem melegíteni, hanem jegelni kell. Menj a baleseti sebészetre, ha úgy érzed, a fájdalom elviselhetetlen. Előfordulhat, hogy amit rándulásnak vélsz, az ínszalagszakadás vagy csonttörés.

Orrvérzés

Noha orrvérzés esetén ezt látod a leggyakrabban, semmiképpen ne hajtsd hátra a fejed, és a vérzés megszűnése után ne fújj orrot! Ülj egyenesen, hajtsd enyhén előre a  fejed, és egyenletesen nyomd össze az orrcimpádat 5-10 percen keresztül. Ha a vérzés 15 percig is eltart vagy túl sok vért vesztettél, menj a baleseti sebészetre.

Vérzés

Ne használj érszorítót! Azzal maradandó károsodást okozhatsz. Tiszta törölközővel, vagy steril gézcsomaggal fejts ki nyomást a sebre, majd kötözd be! Ha a vérzés nem áll el, vagy a sérülést állati harapás okozta, menj orvoshoz! Tartsd a sérültet melegen a sokkos állapot elkerülése érdekében!

Marás

A leggyakoribb mérgezésekről bővebben:

Sav- és lúgmarás esetén (vagy ha nem vagy biztos abban, hogy mi okozta a marást) ne hánytasd a beteget! Vidd minél hamarabb orvoshoz, és ne felejtsd otthon a mérgező anyagot sem eredeti csomagolásban!

Szúrás

Amint azt Rejtő Jenő Piszkos Fred című művének híres kocsmajelenetéből is tudjuk, ne akard a szúrást okozó eszközt eltávolítani a testből, mert azzal csak további sérüléseket okozhatsz! Amennyiben lehetséges, stabilizáld a tárgy helyzetét, azonnal hívj mentőt!

Agyvérzés

Ne tegyél semmit a beteg szájába, hanem fektesd a padlóra és helyezd stabil oldalfekvésbe! Hívd a mentőket! Mikor kell még a mentőkhöz fordulni? Minden olyan esetben, mikor mellkasi fájdalmat, eszméletvesztést, túlzott vérzést vagy gyenge légzést érzel, vagy ilyen esettel találkozol.

(WEBBeteg)