elsősegély
#Betegségek

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

2023.11.20.
2 perces olvasási idő

Kamaszként bizony előfordulhat, hogy baleset ér téged, vagy valamely társadat, és felnőtt jelenlétének hiányában az orvosi segítség megérkezéséig neked kell ellátnod a sérülést. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, illetve, hogy mit tegyél helyettük.

Levágott ujj

Szerencsére a teljes ujjamputációk igen ritkák, de komolyabb ujjsérülést bárki szenvedhet. Előfordulhat akár korcsolyázásnál egy rossz esés során, de leggyakrabban zöldségszeletelés vagy elektromos kés használata közben. A sérülés ellátásánál a legfontosabb a vérzéscsillapítás és a fertőtlenítés. Nyomj a sebbe lehetőleg steril gézlapot, és használj minél előbb fertőtlenítőszert. Az átvérzett kötést ne szedd le, tegyél rá másikat! Ha még is amputáció következne be, ne próbáld a levágott darabot közvetlenül jégre helyezve tartósítani! Helyette fertőtlenítsd, csomagold steril gézbe, tedd azt vízálló zacskóba, és a zacskót helyezd jeges, vízzel telt zacskóba. Mivel a sérültet műteni fogják, a legjobb, ha üres gyomorral megy a kórházba. A sérült területet fertőtlenítsétek, majd helyezzetek rá steril kötést.

Kitört fog

Fiataloknál gyakori sportsérülés a kitört fog. Tedd a fogat tejbe, és menj vele azonnal orvoshoz. Egyes esetekben van rá esély, hogy a kitört fogat visszaültessék.

Égések

Ne tegyél se jeget, se vajat, vagy más zsíros anyagot az égési sérülés felszínére. Ne takard be törölközőbe vagy zsebkendőbe, mivel a szövetszálak beleragadhatnak a sebbe. Hűtsétek minimum 10-15 percig az égési felületet és használjatok fertőtlenítőszert, mert nagy a fertőzés esélye! Azonnal menj kórházba, ha az égés a szemet, szájat, vagy a nemi szerveket érte, (még abban az esetben is, ha a sérülés csak enyhe), ha az égési felület tenyérnyinél nagyobb, illetve ha felhólyagosodik, vagy a sérült belázasodik!Elsősegély nyújtás

Áramütés

Ne vedd félvállról, ha kisebb elektromos ütés ér (lámpától, vezetéktől), még akkor se, ha látszólag nincs semmi bajod! Az áramütés láthatatlan, ám veszélyes sérüléseket tud okozni, mélyen a szervezetünkben. Mindenképpen menj orvoshoz!

Bokarándulás

Gyakori tini sérülés a bokarándulás. Noha hajlamosak vagyunk félvállról venni, jó tudni, hogy a sérülést nem melegíteni, hanem jegelni kell. Menj a baleseti sebészetre, ha úgy érzed, a fájdalom elviselhetetlen. Előfordulhat, hogy amit rándulásnak vélsz, az ínszalagszakadás vagy csonttörés.

Orrvérzés

Noha orrvérzés esetén ezt látod a leggyakrabban, semmiképpen ne hajtsd hátra a fejed, és a vérzés megszűnése után ne fújj orrot! Ülj egyenesen, hajtsd enyhén előre a fejed, és egyenletesen nyomd össze az orrcimpádat 5-10 percen keresztül. Ha a vérzés 15 percig is eltart vagy túl sok vért vesztettél, menj a baleseti sebészetre.

Vérzés

Ne használj érszorítót! Azzal maradandó károsodást okozhatsz. Tiszta törölközővel, vagy steril gézcsomaggal fejts ki nyomást a sebre, majd kötözd be! Ha a vérzés nem áll el, vagy a sérülést állati harapás okozta, menj orvoshoz! Tartsd a sérültet melegen a sokkos állapot elkerülése érdekében!

Marás

Sav- és lúgmarás esetén (vagy ha nem vagy biztos abban, hogy mi okozta a marást) ne hánytasd a beteget! Vidd minél hamarabb orvoshoz, és ne felejtsd otthon a mérgező anyagot sem eredeti csomagolásban!

Szúrás

Amint azt Rejtő Jenő Piszkos Fred című művének híres kocsmajelenetéből is tudjuk, ne akard a szúrást okozó eszközt eltávolítani a testből, mert azzal csak további sérüléseket okozhatsz! Amennyiben lehetséges, stabilizáld a tárgy helyzetét, azonnal hívj mentőt!

Agyvérzés

Ne tegyél semmit a beteg szájába, hanem fektesd a padlóra és helyezd stabil oldalfekvésbe! Hívd a mentőket! Mikor kell még a mentőkhöz fordulni? Minden olyan esetben, mikor mellkasi fájdalmat, eszméletvesztést, túlzott vérzést vagy gyenge légzést érzel, vagy ilyen esettel találkozol.

(WEBBeteg)