heg
#Betegségek

Bőrsérülések kezelése 7 lépésben

2014.10.16.
1 perces olvasási idő

Rengeteg módja van a bőrsérülések kezelésének, nem árt megismerni ezeket. A bőröd a tested legnagyobb szerve, így biztos azt akarod, hogy egészséges maradjon. A horzsolások elkerülhetetlenek, és valószínűleg rengeteget fogsz szerezni az életed során.

De a megfelelő ápolás segíthet minimalizálni a hegesedést, hogy továbbra is gyönyörű bőröd legyen. Íme, néhány tanács, hogyan kezeld a sérüléseket. Remélem, segítenek, amikor legközelebb megsérülsz.

Állítsd el a vérzést!

Ha a vágás, horzsolás vérzik, el kell állítanod azt, mielőtt megmosod a sebet. Nyomj egy steril gézt a Bőrsérülések kezelése 7 lépésbensérülésre, és finoman szorítsd rá 20-30 percen keresztül. Próbáld meg nem nézegetni a sebet, mert akkor feltépheted a heget, ami kezd kialakulni. Ha ennyi idő elteltével nem állt el a vérzés, akkor mielőbb keress fel egy orvost.

Tartsd tisztán!

A másik fontos lépés, hogy a sérülést megtisztítsd. Használj hideg vizet, hogy eltávolítsd a sebbe ragadt szennyeződést és piszkot. Csap alá is tarthatod a sérült területet, vagy önthetsz rá egy pohár vizet.

Elegendő a víz

Csábító lehet, hogy bekend peroxiddal vagy jóddal a sebet, de szakértők szerint ez irritálhatja a sérülést, és ez többet árthat, mint használhat. A víz a legjobb választás, de bármilyen fertőtlenítőszer jó a seb kitisztítására.

Használj antibiotikumos krémet!

Vigyél fel a sebre vékony réteg antibiotikumos krémet. Ez megvédi a bőrt a fertőzésektől, és megöli a baktériumokat a sebben. Használd az ujjadat, vagy egy pamut ruhát. Győződj meg róla, hogy teljesen bekented a sérülést, de ne vidd túlzásba, mert akkor nem tud odaragadni a kötés.

Kösd be!

Most érdemes védeni a sebedet a további sérülésektől néhány napig. Ez segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot és távol tartja a káros szennyeződéseket, amiktől elfertőződhetne. Attól függően, hogy mekkora a sérülésed, használhatsz sebtapaszt, vagy gézlapot. Naponta többször is cserélheted a kötésedet, így meggyőződhetsz róla, hogy tiszta, és steril.

Tartsd szemmel!

A Mayo Klinika azt tanácsolja, hogy időnként nézz rá a sebedre, és ellenőrizd, hogy vannak-e fertőzésre mutató jelek. Bár ez nem túl gyakori, mégis megtörténhet, és akkor azonnal orvoshoz kell menned. Figyelj a vörösségre, az erősödő fájdalomra, a környező terület melegségére, illetve a seb körüli duzzanatra. Ha bármelyik tünetet tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz.

Kapj tetanusz injekciót!

Mindegy, hogy milyen kicsi sérülésnek tűnik, az orvosok azt tanácsolják, hogy kapj tetanusz injekciót, ha már több mint öt éve volt az előző. Ez főleg akkor fontos, ha a sebed mély, vagy nagyon piszkos. A háziorvosodhoz is fordulhatsz, vagy mehetsz egyből a sürgősségire.

Amikor körülbelül 13 éves voltam, lecsúsztam egy hegyről (elég kicsi volt), de mégis nagy felszínen horzsolódott le a bőr a lábszárcsontomról. Nem volt szép látvány, de a megfelelő kezelésnek köszönhetően nem maradt heg. Neked mi volt a legrosszabb sérülésed?

(S.C. - allwomenstalk)