heg
#Testi problémák

Hogyan előzzük meg a növekedési hegek kialakulását?

2014.01.12.
1 perces olvasási idő

A pirosas-lilás csíkok akkor jelennek meg, amikor a bőr a normálisnál jobban megnyúlik, növekedési heget hagyva maga után. A növekedési hegek gyakoriak az olyan testrészeken, amik gyorsan nőnek, például a combodon, melleden, csípődön, fenekeden.

Bár idővel elhalványulnak, maradandóak és csak nagyon nehezen szabadulhatsz meg tőlük. Éppen ezért előzd meg a kialakulásukat!

Fontos a megfelelő étrend

Táplálkozz egészségesen! Bár bizonyos fokú súlygyarapodás teljesen normális egy tininél, a felgyorsult élettempó miatt a gyorskajákra könnyen rászokhatsz. Ez hozzájárulhat a nem kívánt hízáshoz, ami tovább fokozza a hegek megjelenésének kockázatát. Ha sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült terméket fogyasztasz, megtarthatod az egészséges súlyodat.

Csak lassan a testtel!

Építs izmot, de LASSAN! Az olyan testépítőknél, akik rövid idő alatt pakolják magukra az izmot, igen gyakori a növekedési hegek megjelenése. Ha olyan edzésprogramot szeretnél kialakítani magadnak, ami tartalmaz súlyemelést, akkor haladj lassan, fokozatosan, hogy elkerülhesd a hegek kialakulását.

Fontos a rendszeres hidratálás

Tartsd a bőröd egészségesen, hidratáltan a különböző bőrápolók segítségével. Ha testápolót használsz, akkor a bőröd rugalmasabb lesz, ami nem árt, amikor gyorsan nősz. Bár a rendszeres testápolózás sem mindig képes teljesen megakadályozni a hegek kialakulását, segítenek csökkenteni a viszketést és fontos szerepük van a megelőzésében.

Víz, víz, víz

Igyál sok vizet! A víz segít a bőrödnek, hogy egészséges és hidratált maradjon. Ha nem iszol eleget, a bőröd kiszáradhat, elvékonyodhat. Ha a legjobb állapotában próbálod tartani a bőröd, akkor az sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy megelőzd a hegek kialakulását. Próbálj legalább 8-10 pohár vizet inni naponta. Ha sok cukros üdítőitalt fogyasztasz, nem árt lecserélni azt vízre, ami sokkal egészségesebb – hiszen a cukor vizet von el a szervezettől!

Figyelmeztetés

Van azonban egy olyan tényező is, amit nem tudsz kivédeni, és ez a génállományod. Egyes emberek ugyanis genetikailag hajlamosabbak a növekedési hegek kialakulására, mint mások. Ebben az esetben még fontosabb a fentebb leírt tippek betartása.

(Gy.Z:, livestrong)

Kapcsolódó címkék

bőr