tetoválás
#Szülőknek

A tetoválás és a piercing

2012.04.16.
4 perces olvasási idő

Nem kell különösebben sokáig vagy erősen odafigyelve keresgélnie ahhoz, hogy tetovált vagy piercinges embert lásson az utcán. Ezért nagy az esélye annak, hogy gyermeke is előbb-utóbb érdeklődést fog mutatni az önkifejezés eme formái iránt, ami lehet csak átmeneti fellángolás, vagy tartós szenvedély is.

A tini korszak egy nagyon fontos időszak gyermeke életében, elindult a felnőtté válás útján, lassan és bizonytalanul keresi a saját útját. Ezért fontos az, hogy a lehető legjobb tudása szerint segítse a tini útját egyengetni, döntéseit befolyásolni a helyes irányba, így segítheti át a problémákkal teli időszakon.

Sokan úgy gondolják, hogy a tetoválás és a piercing automatikusan rosszat jelent. Az ilyen egyén deviáns és valamilyen sötét csoporthoz, bandához tartozik, esetleg börtöntöltelék volt az illető, vagy épp lázadó korszakát éli. Ezek rendszerint nem igazak, vagy kevésbé jellemzőek. Ma már igen népszerű divat lett a testékszer és a bőr kitetoválása, mindenféle kulturális és társadalmi hovatartozási tartalom nélkül. Régebben jellemzően az összetartozást jelentette egyes csoportoknál, természeti népeknél, ma már inkább divat és a motívumok jelentését csak a viselője ismeri.

Tehát nem kell feltétlenül rosszra gondolni, ha a tini tetoválást szeretne, ezért nem is szabad egyből elhajtani, hanem le kell vele ülni és átbeszélni a dolgot, hogy mit és miért szeretne, jó-e az, vagy hátrányos a számára. Fontos, hogy ne külső nyomásra tegyen gyakorlatilag visszavonhatatlan dolgot a saját bőrével, meg kell győződnie, hogy saját akaratából és saját örömére szeretné azt.

TetoválásAmikor leül gyermekével elbeszélgetni ezekről a dolgokról, akkor győződjön meg, hogy tisztában van-e az adott dologgal és annak minden vonatkozásával, főként hogy tud-e az ezzel járó esetleges kockázatokról, egészségügyi veszélyekről. Magyarázza el neki, hogy van ideje bőven átgondolni a dolgot, ne tegyen elhamarkodott lépéseket, melyeket később megbánhat.

Említse meg neki, hogy amennyiben mégis beleugrik egy rossz döntésbe és később meg szeretné azt változtatni, az már nem lesz olyan egyszerű dolog. Ugyanis a tetoválás eltávolítása nem minden esetben lehetséges, vagy ha igen, akkor heg maradhat a helyén, és az ismert módszerek mindegyike igen fájdalmas, valamint közel sem 100 százalékos, nem utolsó sorban nagyon költséges is az eltávolíttatás.

Emlékeztesse gyermekét, hogy amit jó dolognak tart 16 évesen, nem biztos, hogy 35 éves korában is arra fog gondolni, de akkor már késő bánat lesz. Ne essen kétségbe, az hogy érdekli a gyermekét a tattoo és a piercing, még nem jelenti azt, hogy egyből „rossz” gyerek válik belőle.

Amennyiben mégis meg tudnak egyezni, akkor a következő lépés a helyes kivitelezés. Célszerű egy jó nevű tetováló művészhez, megfelelő szalonba elmenni és ott elvégeztetni a műveletet. Mindenképp tartózkodjon attól, hogy valamelyik barát vagy ismerős egy szál tűvel és valamilyen festékkel, közel sem higiénikus körülmények között nekiessen gyermekének. Ugyanis sokszor ez a vége, ha a szülő ok nélkül tiltja a tetoválást, vagy a kamasznak nincs pénze rá, de akarja a dolgot.

A legális tetováló szalon azért is jó, mert kiskorú gyereknek nem fogják elvégezni a műveletet szülői jóváhagyás nélkül. Ellenkező esetben tartózkodjon az olyan helytől, ahol kérdezés nélkül megtennék egy kiskorú esetében, mert már az alapból megbízhatatlan és kockázatos hely lehet. Vigye el gyermekét olyan ismerőshöz, rokonhoz, akinek van tetoválása vagy piercingje, és beszélgessen el vele a gyerek, hogy jobban képben legyen azzal, mire is akar vállalkozni. Jó esetben le is beszélheti az illető, vagy vállalja, hogy elviszi egy biztonságos helyre, felügyeli a folyamatot. Az Ön számára is megnyugvást jelenthet, hogy lesz egy felnőtt a gyermeke mellett, aki tisztában van a dologgal.

Amennyiben a tini segítség nélkül választ szalont, akkor érdemes többet is végigjárnia, mielőtt eldönti melyik lesz számára a legideálisabb. Nem árt, ha előtte megnézi, hogyan is dolgozik az adott művész, mennyire ügyes, odafigyel-e a higiéniára, steril eszközöket használ-e, fertőtleníti-e a munkaterületet, hogyan látja el a tetovált személyt a kezelés után és hasonlók. Ne felejtse el, hogy a tetoválás rengeteg icipici vérző sebbel jár, ami fertőzésveszélynek teszi ki a gyermekét.

Érdemes megemlíteni, hogy a tetoválás és a piercing is káros, nem várt következménnyel járhat, még akár optimális körülmények esetén is van némi kockázata a műveletnek. A problémák nagy része megelőzhető a megfelelő szalon kiválasztásával. Azonban nem árt tisztában lenni a kockázati tényezőkkel, mielőtt bárki nekifogna egy ilyen műveletnek.

Fájdalom. Maga a művelet az érintett bőrfelület és egyéni érzékenység függvényében igen fájdalmas lehet, azonban a helyi érzéstelenítés alkalmazása nem igazán bevett szokás a tetováló szalonokban.

Fertőzések. Mivel a tetoválás és piercing esetében is a bőr átütéséről van szó, ezért nagy a fertőzés veszélye is, hiszen a bőr alatti szövetek idegen anyaggal érintkeznek. Előfordulhat szinte bármilyen fertőzés, a felületi bőrproblémáktól egészen a vérmérgezésig minden, ha nem kellően steril körülmények között és eszközökkel, esetleg szakszerűtlenül végzik el a beavatkozást. Valamint a művelet után is gondoskodni kell a fertőzésveszély elkerüléséről. Az egyik igen komoly veszélyforrás a bizonyos vírusos eredetű fertőzések terjesztése, melyek életveszélyesek is lehetnek (hepatitis, HIV, HPV és mások). Ezért fontosak a fokozott higiéniás körülmények és a szakszerűen végzett beavatkozás, a képzett személyzet.

Allergiás reakció. Bárkinél előfordulhat, hogy allergiás reakciót vált ki nála az alkalmazott festék vagy fém. Ezt még az elején célszerű tisztázni, illetve egy alapos allergiatesztre elmenni, így elejét lehet venni a kellemetlen meglepetéseknek. A festék esetében hivatalos és megbízható gyártói dokumentumok ismeretében lehet minimalizálni a kockázatot. A testékszereknél pedig lehetőleg csak nemesfémből, vagy orvosi acélból készültet szabad alkalmazni.

Tetoválás
A tetkók igen nagy népszerűségnek örvendnek. A 18-30 éves korosztály 25%-ának már van valamilyen tetoválása. Sokakat érint vagy érdekel az önkifejezés ezen módja. Tetoválás, és amit tudni érdemes róla

Amennyiben gyermeke elvégezteti a beavatkozást, akkor utána még gondoskodni kell a megfelelő sebkezelésről, vagy az ékszer tisztántartásáról. Tetoválás után rendszerint lefedik az érintett területet, hogy ne sérüljön, ne érje fertőzés vagy irritáció. Mindkét esetben az adott testrészt szárazon és tisztán kell tartani, antibiotikumos kenőcs használata is ésszerű lehet. Figyelni kell a gyógyulási folyamatot, ha probléma adódna, bőrpír, viszketés, kiütés, láz, gyulladás, duzzanat, akkor orvoshoz kell fordulni.

A tetoválás és a piercing igen népszerű a tinik körében, habár legtöbbjük nem jár komoly egészségügyi kockázatokkal vagy káros hatásokkal, ha rendes körülmények között történik, és utána megfelelően van kezelve. Azonban hiányosságok esetén akár komoly problémák is felmerülhetnek, ezért nem árt tisztában lenni a művelettel kapcsolatos tényekkel.

(KamaszPanasz - M.T.)