beszélgetés
#Szülőknek

Hogyan beszéljen gyermekével a randizásról?

2014.02.26.
2 perces olvasási idő

Amikor a tiniket elkezdi foglalkoztatni az első randi gondolata, akkor a szülők stressz-szintje a plafonig ugrik, érzelmeik pedig a hullámzó tengerre kezdenek hasonlítani.

Gyakran első ijedtségükben „az én lányom 30 éves koráig nem randizik” szöveget kezdik el mantrázni az aggódó anyukák. Ilyenkor vegyes érzelmek lepik el az embert, valahol örül, hogy a gyermeke kezd felnőni, ennél azonban sokkal erősebb az aggodalom, a félelem, és a kétely érzése. A szülőkben aztán kezd letisztulni a dolog az első sokk után, de akkor meg átesnek a ló túlsó oldalára, és azt szeretnék, hogy a gyermekük helyett megtervezhessék a tökéletes randit.

Nos, ebből a tervből általában semmi se úgy sikerül, mint ahogy azt a szülő elképzelte, de azért nem árt előre tervezgetni, mivel eddig ismeretlen területre fog lép a tini. Ha már összeállt a gondolat a fejében, akkor jön egy nagy lélegzetvétel, és a tini elé kell állni, hogy megbeszéljék a dolgot. Egyébként nem árt máraz általános iskola elején beszélgetni a dologról, minél hamarabb, annál jobb. Íme, néhány tipp, ami segíthet ebben.anya lánya

1. Tisztázni kell a dolgokat

Ha a randizásról beszélget a gyermekével, az még nem jelenti azt automatikusan, hogy engedélyt is kapott volna rá, hogy randizzon, ezt nem árt már az elején tisztázni. A gyerekek ilyenkor hajlamosak többet képzelnek a dolgokba, mint amit azok valójában jelentenek, ezért nem árt a kérdést tisztán és világosan megbeszélni velük, és érdemes visszakérdezni, hogy megtudjuk, jól értették-e.

2. Segítsen gyermekének értékelni a helyzetet!

Magyarázza el a randizás jó és rossz oldalait, az időbeni és anyagi vonzatát és hogy miről is szól egy randi (a gyerek korának megfelelően). Világítson rá arra a tényre, hogy csak azért randizni, mert mások is ezt csinálják vagy mert menő dolog, nem éppen okos gondolat és nem helyes.

3. Beszéljen a felelősségről!

Világosítsa fel gyermekét arról, hogy két ember kapcsolata a kölcsönös bizalmon, megértésen és szereteten alapszik. Mondja el, hogy egy ilyen kapcsolat felelősséggel is jár, nem szabad játszani mások érzéseivel, hitegetni a másikat, de visszafelé is igaz, hogy nem szabad a tűzzel játszani. Nem árt óvatosnak lenni.

4. Kérdezze meg gyermeke véleményét!

Tudja meg, hogy mit gondol, érez a gyermeke a randizással kapcsolatban!

5. Ossza meg véleményét, érzéseit a gyermekével!

Mondja el, hogy mit tart helyesnek és mit nem egy randival kapcsolatban!

6. Állítson fel szabályrendszert!

Olyan szabályokat szabjon, amihez a gyereknek alkalmazkodnia kell. Biztosítsa a gyermekét arról, hogy Ön mindig kész segíteni neki, válaszolni a kérdéseire, és tudnia kell, hogy Önben megbízhat. A randi néha nehéz dolog, de fontos, hogy megadjuk a gyereknek a döntés jogát, a szülő pedig csak tanácsot adjon.

7. Beszéljen a szexről!

Erről a témáról nem szabad megfeledkezni és kibúvó sincs, ha komoly beszélgetésre kerül a sor. Beszéljen az erkölcsi normákról, emelje ki az egészségügyi vonatkozásokat (betegségek, nem kívánt terhesség, védekezés), az érzelmi oldalát se felejtse el! Tudasosítsa gyermekében, hogy csak akkor szabad kapcsolatot kezdenie, ha érzelmileg is azonosulni tud vele, és soha ne engedje, hogy a párja erőltessen bármit is, baj esetén pedig egyből Önhöz forduljon segítségért.

8. Magyarázza el, hogy mikor, hogyan kell nemet mondani!

Itt nem csak a szexről van szó, hanem bármilyen dologról, ami felmerülhet két ember kapcsolatában, ne hagyja, hogy a másik uralkodjon rajta!

9. Mondja el gyermekének, hogy a randi alapvetően jó dolog!

De ha fenyegetve érzi magát, vagy bántják (fizikailag vagy érzelmileg), akkor forduljon segítségért a szüleihez vagy más megbízható felnőtthöz!

10. Nem kell mindent egyszerre letudni

Ne egyetlen nagy és hosszú beszélgetés legyen, hanem többször kerüljön elő a téma, legyen a mindennapi beszélgetések része, és tudjanak róla beszélgetni, akár röviden is. A beszélgetések pedig a gyerek idősebbé válásával se maradjanak el. Ne feledje, a gyerek Önt tarja példaképének, ezért viselkedésével is jelentősen befolyásolja őt (jó vagy rossz irányba).

(N. L., parentingteens.about.com)