bántalmazás
#Szülőknek

Kamaszkori bántalmazás

2024.02.20.
2 perces olvasási idő

A bántalmazás főként az iskolában jellemző, de szembesülhetünk vele a munkahelyen is. Évről évre sok gyermeket bántalmaznak. Annak ellenére, hogy az iskolák és a hatóságok mindent elkövetnek azért, hogy ne történhessen meg ilyesmi, a bántalmazás továbbra is komoly gondokat okoz.

Nehezen jut a szülők tudomására, hogy a gyermekeiket bántalmazzák, mivel a legtöbb gyerek nem beszél arról a szüleinek. De a bántalmazás kihathat az egész életükre, és megváltoztathatja a személyiségüket, de a tartós, kínzó erőszakoskodás akár öngyilkosságba is kergethetik az áldozatokat. Az erőszaknak azonban csak az egyik formája a fizikai bántalmazás. Bizonyos szempontból a mentális és érzelmi bántalmazás rosszabb és jóval alattomosabb. A szülők feladata, hogy figyeljenek gyermekükre, és ismerjék fel a bántalmazásra utaló jeleket.

A jelek

bántalmazásHa azt tapasztalod, hogy a gyermeked rendszeresen elveszíti a dolgait, gondolj arra, hogy mindez nemcsak a figyelmetlensége és szétszórtsága miatt lehet, hanem azért, mert gyermeked bántalmazzák.

Csendesnek, zárkózottnak és lehangoltnak tűnik? Az iskolából egyenesen hazajön, és este sem jár el szórakozni, ahogy eddig tette? A szokottnál kedvetlenebb, magányos, eltávolodik a barátaitól, és alvási zavarral küzd? Ha igen, akkor lehetséges, hogy gyermeked bántják.

Tovább jel lehet, ha a tini viselkedése rideg, mintha minden közömbös lenne számára. Ez igaz a pozitív és a negatív érzésekre is. Nincs jövőképe, hiába kérdezed. Nem elvárás, hogy tizenévesen pontosan tisztában legyen azzal, mit szeretne csinálni, de ha nem is érdekli és nincs semmilyen elképzelése, szintén aggodalomra adhat okot.

Természetesen lehetnek nyilvánvaló fizikai tünetek is gyermekeden, mint a horzsolások, karmolások, sebek vagy a szakadt ruhák.

Mi a teendő?

Kérdezd meg rendszeresen gyermekedtől, hogy hogy érzi magát az iskolában, és kérdezd meg, hogy nyugtalanítja-e valami, mert feszültnek és nyomottnak látszik. Hozd a tudomására, hogy aggódsz az egészségéért. Gyermeked a kezdetekkor letagadhatja a bántalmazást, de ha óvatosan puhatolózol, és türelmes maradsz, a gyermeked előbb-utóbb elmondja majd, hogy mi bántja. Maradj higgadt, mikor a gyermeked bevallja, hogy bántalmazzák, és mondd el neki, hogy együtt megoldjátok a problémát.

A beszélgetés után az első feladatod, hogy tájékoztasd a történtekről az iskolát. Beszélj meg egy találkozót az osztályfőnökkel. Mondd el a pedagógusnak, hogy számíthat rád, és kérd, hogy sürgősen lépjen fel az ügyben. Ha fizikailag is bántalmazták gyermeked, a rendőrséget is be kell vonnod.

Megfélemlítés interneten és mobilon

A privát üzenetekben, e-mailben, illetve a közösségi oldalak nyilvános üzenőfalain keresztül történő internetes zaklatások száma az elmúlt néhány években jelentősen emelkedett, ugyanúgy, mint a mobiltelefonon küldött fenyegető üzeneteké.

E-mail esetén könnyen kiderítheted a feladó szolgáltatóját, és felveheted velük a kapcsolatot. Ők beazonosíthatják, és blokkolhatják a feladót. A fenyegető privát üzeneteit nyomtasd ki, fordulj a rendőrséghez, és korlátozd a küldőt. Nyilvános üzenőfal esetén értesítsd az üzemeltetőt, és udvariasan kérd meg, hogy intézkedjen.

Ha mobiltelefonon zaklatják gyermeked, rögzítsd a hívások időpontját, és azt, hogy mit mond a zaklató, majd szólj a rendőrségnek. Szerezz a gyermekednek új SIM kártyát és telefonszámot, és győződj meg róla, hogy ezt a számot gyermeked csak a barátainak adja meg.

Igaz ugyan, hogy a zaklatás és a bántalmazás nehéz ügy, de a lényeg, hogy kellő kitartással a probléma megoldható, és idővel minden ismét visszakerülhet a régi kerékvágásba. Amennyiben valóban bántalmazás áll a háttérben, érdemes felkeresni egy terapeutát, aki segíthet.

(KamaszPanasz - H.P.)