bántalmazás
#Szülőknek

Kamaszkori bántalmazás

2020.02.05.
2 perces olvasási idő

A bántalmazás főként az iskolában jellemző, de szembesülhetünk vele a munkahelyen is. Évről évre sok gyermeket bántalmaznak. Annak ellenére, hogy az iskolák és a hatóságok mindent elkövetnek azért, hogy ne történhessen meg ilyesmi, a bántalmazás továbbra is komoly gondokat okoz.

Nehezen jut a szülők tudomására, hogy a gyermekeiket bántalmazzák, mivel a legtöbb gyerek nem beszél arról a szüleinek. De a bántalmazás kihathat az egész életükre, és megváltoztathatja a személyiségüket, de a tartós, kínzó erőszakoskodás akár öngyilkosságba is kergethetik az áldozatokat. Az erőszaknak azonban csak az egyik formája a fizikai bántalmazás. Bizonyos szempontból a mentális és érzelmi bántalmazás rosszabb és jóval alattomosabb. A szülők feladata, hogy figyeljenek gyermekükre, és ismerjék fel a bántalmazásra utaló jeleket.

A jelek

bántalmazásHa azt tapasztalod, hogy a gyermeked rendszeresen elveszíti a dolgait, gondolj arra, hogy mindez nemcsak a figyelmetlensége és szétszórtsága miatt lehet, hanem azért, mert gyermeked bántalmazzák.

Csendesnek, zárkózottnak és lehangoltnak tűnik? Az iskolából egyenesen hazajön, és este sem jár el szórakozni, ahogy eddig tette? A szokottnál kedvetlenebb, magányos, eltávolodik a barátaitól, és alvási zavarral küzd? Ha igen, akkor lehetséges, hogy gyermeked bántják.

Természetesen lehetnek nyilvánvaló fizikai tünetek is gyermekeden, mint a horzsolások, karmolások, sebek vagy a szakadt ruhák.

Mi a teendő?

Kérdezd meg rendszeresen gyermekedtől, hogy hogy érzi magát az iskolában, és kérdezd meg, hogy nyugtalanítja-e valami, mert feszültnek és nyomottnak látszik. Hozd a tudomására, hogy aggódsz az egészségéért. Gyermeked a kezdetekkor letagadhatja a bántalmazást, de ha óvatosan puhatolózol, és türelmes maradsz, a gyermeked előbb-utóbb elmondja majd, hogy mi bántja. Maradj higgadt, mikor a gyermeked bevallja, hogy bántalmazzák, és mondd el neki, hogy együtt megoldjátok a problémát.

A beszélgetés után az első feladatod, hogy tájékoztasd a történtekről az iskolát. Beszélj meg egy találkozót az osztályfőnökkel. Mondd el a pedagógusnak, hogy számíthat rád, és kérd, hogy sürgősen lépjen fel az ügyben. Ha fizikailag is bántalmazták gyermeked, a rendőrséget is be kell vonnod.

Megfélemlítés interneten és mobilon

A privát üzenetekben, e-mailben, illetve a közösségi oldalak nyilvános üzenőfalain keresztül történő internetes zaklatások száma az elmúlt néhány években jelentősen emelkedett, ugyanúgy, mint a mobiltelefonon küldött fenyegető üzeneteké.

E-mail esetén könnyen kiderítheted a feladó szolgáltatóját, és felveheted velük a kapcsolatot. Ők beazonosíthatják, és blokkolhatják a feladót. A fenyegető privát üzeneteit nyomtasd ki, fordulj a rendőrséghez, és korlátozd a küldőt. Nyilvános üzenőfal esetén értesítsd az üzemeltetőt, és udvariasan kérd meg, hogy intézkedjen.

Ha mobiltelefonon zaklatják gyermeked, rögzítsd a hívások időpontját, és azt, hogy mit mond a zaklató, majd szólj a rendőrségnek. Szerezz a gyermekednek új SIM kártyát és telefonszámot, és győződj meg róla, hogy ezt a számot gyermeked csak a barátainak adja meg.

Igaz ugyan, hogy a zaklatás és a bántalmazás nehéz ügy, de a lényeg, hogy kellő kitartással a probléma megoldható, és idővel minden ismét visszakerülhet a régi kerékvágásba.

(KamaszPanasz - H.P.)