zaklat
#Szülőknek

A tinik felét zaklatják a neten

2014.06.20.
1 perces olvasási idő

Egy felmérés során 1355, 14-24 éves kor közötti fiatalt kérdeztek meg arról, hogy érte-e már őket netes zaklatás. A válaszadók 56%-a nyilatkozta, hogy volt már áldozata valamilyen formában online lejáratásnak, zaklatásnak.

Az online zaklatás nem az egyetlen hátulütője a mai digitális technikának. Komoly problémát jelent a főként fiatalok körében terjedő, szexuális tartalmú képek, videók, üzenetek küldése vagy fogadása (szexting). A megkérdezettek 15%-a vallotta be, hogy küldött már magáról meztelen fotót/videót másoknak az interneten keresztül, míg 21%-uk kapott ilyeneket, akár kéretlenül is. Egy részük azt nyilatkozta, hogy mások kényszerítették arra, hogy küldjön magáról aktképeket.

Ez a randi-erőszak egy speciális formája, amikor az egyik fél teljesen uralkodik a másikon, olyasmire kényszeríti, amit egyébként nem tenne meg (meztelen képek küldése, vagy mások lejáratása). Ilyenekről a párkapcsolatban élő fiatal válaszadók 41%-a számolt be.

Ezek negatív következménye lehet akár a kiközösítés, az iskolai élet tönkretétele, vagy súlyos esetben az ezek miatti önbántalmazás, öngyilkosság is. Szinte lehetetlen károk nélkül megúszni egy ilyen támadást, vagy egy meggondolatlan képfeltöltést, videómegosztást.

Az online zaklatás, a szexting és a randi-erőszak gyakorisága/mértéke növekedett az utóbbi évek.

Reménykedésre adhat okot viszont az, hogy a felvilágosítások és az elrettentő példák hatására a fiatalok egyre jobban odafigyelnek arra, hogy mit és kivel osztanak meg online. Egyre többen felfogják, hogy a könnyelműen kiadott információk, képek, adatok, videók egyszer visszaüthetnek.

(N.L. - mashable.com)