erőszak
#Lélek

11 dolog, amire figyelni kell internethasználatkor

2022.07.09.
2 perces olvasási idő

Sokan úgy gondolják, hogy az internet olyan hely, ahol következmények nélkül önmagad lehetsz, és ez nagyrészt igaz is. Az, hogy hogyan beszélsz, hogy nézel ki, vagy van-e valamilyen betegséged, nem számít internethasználat közben, nem úgy, mint a való életben.

A szorongással küzdő embereknek az internet életmentő lehet. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan szabályok, amelyeket ne kellene betartani internethasználat során. Ezek közül némelyik teljesen egyértelműnek tűnhet, de el sem tudod képzelni, milyen könnyű beleesni ezekbe a csapdákba.

Ne ossz meg olyan dolgokat, amiket nem szeretnéd, hogy a szüleid lássanak!

Ez a legfontosabb, de egyben a leginkább elfelejtett internethasználati szabály. A részegen készített bulizós képek talán most viccesek, de vajon 10 év múlva is azok lesznek? Nem is beszélve arról, hogy a tanáraid is - sokan csak néma szemlélőként – gyakran látogatják a Facebook-ot és egyéb tinik által látogatott oldalakat (hiszen haladniuk kell a korral, ha szót akarnak érteni veled!).

Bár most még távolinak tűnhet, de a munkaadók többsége utánanéz a neten a jelentkezőknek, és az ott találtak bizony hatással vannak a döntésükre! Egyébként meg, tényleg azt akarod, hogy a barátod/barátnőd anyukája lássa, milyen állapotba tudsz kerülni egy-egy buli alkalmával? Légy nyugodt, ha még nem látta, hamarosan látni fogja – tuti rád fog keresni, hiszen kíváncsi az illetőre, aki csemetéjének jelenleg a legfontosabb! Szóval ne posztolj olyan dolgokat, amik másnak állítanak be, mint amilyen valójában vagy.

Ne jelölj be olyan embereket a Facebook-on, akiket nem ismersz!

Használd ki a fiókod tiltó, korlátozó beállításait. Ne feledd, hogy attól, mert az ismerősöd, még nem kell, hogy mindent lásson, amit kiposztolsz – és fordítva. Ezért használd a szűrő beállításokat, állítsd be, hogy kik és mit láthatnak!

Az emberek nem mindig azok, akiknek mutatják magukat

Ezt nem kell magyaráznunk. Ne bízz meg azonnal az emberekben, tudod, jobb félni, mint megijedni.

Emlékezz, örökké fent lesz

Hiába törölted le, biztos, hogy van olyan, aki lemásolta, lementette. Amikor valaki megjelöl téged egy képen, akkor azt mindenki láthatja, és ezt nem tudod kitörölni. Gondolj bele abba is, hányszor tettünk már közzé képet vagy kommentet, és feledkeztünk meg róla! Szóval inkább ne ossz meg olyan dolgokat, amelyekről nem szeretnéd, hogy később felbukkanjanak.

A titkos adataidat tartsd titokban!

Óvakodj a különböző internetes cégektől, amelyek kiadhatnak rólad bármilyen személyes információt. Először is, egyetlen jóhírű cég sem fog arra kérni, hogy e-mailen keresztül add meg a jelszavadat. Pont. Ha bármilyen probléma van a PayPal/Amazon/akármilyen fiókoddal, küldeni fognak neked egy e-mailt, amelyben a neveden szólítanak (nem pedig úgy, hogy „kedves vásárló”), és leírják a problémát, majd küldenek egy linket. Sok hamis oldal létezik, amelyek az emberek személyes adataiért kapják a pénzt. Tartsd távol magad az ilyen oldalakról, és bizonyosodj meg a valódiságukról, mielőtt gyanús üzenetekre válaszolnál!

Soha ne nyiss meg gyanús csatolmányokat/linkeket!

Így működnek a vírusok és a jelszó-lopó programok. Ha nem vagy benne biztos, hogy egy ismerősödtől kapott „üdvözlőkártya” tényleg az-e, aminek látszik, akkor csekkold le a snopes.com-on itt széleskörű listát találsz a hackerek adatszerzési fortélyairól.

Ne add ki a személyes adataidat!

Ezt nagyon fontos tudni, és nem szabad elfelejteni! Ha olyan dolgokat adsz ki magadról, mint hogy hol élsz, melyik suliba jársz, a telefonszámod és egyéb személyes infók, akkor számolj vele, hogy ezzel visszaélhetnek. A weboldalak adatvédelmi beállításait pedig vedd igénybe, bármennyire is túlzásnak tűnhet. Megtörtént velem egyszer, hogy bejelölt valaki Facebookon, akit nem akartam, hogy rám találjon. Nem akart bántani, de egyszer később talán megtörnéhetett volna. Ma már nem tudnak megtalálni semmiféle keresőn keresztül, még Facebook-on sem.

Ne hagyd, hogy a barátság túl messzire menjen!

Akár azt is gondolhatod, hogy nyugodtan flörtölhetsz bárkivel interneten keresztül, miközben van barátod… Tényleg? Az internetes vonzalmak és kapcsolatok ugyanolyan hevesek lehetnek, mint a való életben, ha nem hevesebbek. Szóval húzd meg a határt, és tartsd ehhez magad!

Ne hanyagold el az igazi barátaidat az internetes barátok miatt!

Ez nagy hiba lenne! Persze, az online barátság nagyszerű, de nem helyettesíthetik a hús-vér barátokat. Az online barátokkal nem mehetsz el meginni valamit, és nem tudnak segíteni neked, ha defektet kaptál. Nos, ez minden bizonnyal az egyik legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtened!

A képernyő mögött egy ember van – ezt ne felejtsd el!

Mint mondtam, a legtöbb ember sokkal nyitottabb online, mint a való életben. Könnyen tudnak az élményeikről, a politikáról, vallásról, orvosi témákról stb. beszélni, hiszen nem kell a szemedbe nézniük. De ne feledd: attól, hogy nem látod az embert a képernyő mögött, még valódi ember. Beszélj úgy másokkal, mint ahogy veled szeretnéd, hogy beszéljenek, és minden rendben lesz.

(KamaszPanasz - B.D.)