média
#Lélek

A média és a valóság

2009.08.10.
2 perces olvasási idő

Biztosan mindenki ismeri a My humps c. dalt. Igen-igen én arról a számról beszélek, melyet a gyönyörű nő Fergie, énekel a Black Eyed Peas-ből. Ebben a számban arról énekel, hogy szerzett meg minden pasit, és hogy költötték ezek a pasik rá a pénzt

Nyilvánvalóan ez nem a legszellemesebb, vagy legjobb rap szöveg, amit valaha írtak, ezt alátámasztja, hogy az Allmusic.com internetes oldal az új évezred egyik legrosszabb rap költeményeként nevezte meg. Mielőtt azonban teljesen kinevetnéd, el kell ismerned fülbemászó dallammal bír.

De biztos, hogy rengetegen szeretitek ezt a számot, ezért nem véletlen, hogy anno 2005-ben ez a szám a Billboard lista éllovasa is volt és már az első héten ott ólálkodott a dobogó körül. Ráadásul az az évi Grammy díjátadón megnyerte a Legjobb Pop Előadás díját is. Nemhiába, a klipben végig erotikusan rázza magát, miközben arról énekel, hogy az összes fiú vele akar szexeleni, és, hogy folyamatosan az ő „dombjait” azaz melleit nézik.A média és a valóság

Ha figyelmesen hallgatjuk és nézzük azt, amit Fergie csinál és mond, akkor rájöhetünk, hogy ez egy üzenet minden nő számára, hogy hogyan is kell bánni a pasikkal. A másik pedig, hogy minden nőnek úgy kell kinéznie, mint ő, hisz ő majdhogynem maga a tökély. Legalábbis a szám szerint. Ki ne szeretné, ha vágyakoznának utána? De ez a klip egy torztükröt mutat elénk. Ahogy tulajdonképpen Louis Vuitton csak egy eszköz akivel Fergie azt csinál, amit akar.

Ebből a klipből pedig sugárzik a szex és az erotika. Ki ne vágyna tinédzserként a szexre? De ahhoz, hogy megtanulják, mi hogyan van, sokszor példaképet választanak. Ez a példakép azonban legtöbbször téves, vagy nem valóságos. Hisz ugyanúgy, mint ez a szám is, a hirdetések és a magazinok is görbe tükröt tartanak elénk.

A photoshoppos tökéletesség

Ez nem olyan, mint egy zene vagy egy klip, amik ezer éve ugyanazt az üzenetet küldik a szexről és a szépségről. Gyakorlatilag nem tudsz úgy elmenni egy nap, hogy ne akadj bele egy kihívó hirdetésbe, vagy plakátba, amelyen egy tökéletes nő áll. A Viktoria’s Secret, A Calvin Klein ruhák, de még a Nikon fényképezőgépek hirdetései is tökéletes lányokkal vannak propagálva.

A görbe tükörről csak annyit, hogy itt van az egyik vezető divatmárka, a French Connection United Kingdom FCUK (látod az összefüggést?), ami elindított egy reklámot, melyben két nő veszekedik, majd megcsókolják egymást. Ez mióta jön a ruhákhoz? Mégis az egyik legfelkapottabb márka lett.

A külső ideálról kialakított képünket 90%-ban a média formázza. Ez pedig nem mást sugall, mint 45 kg-os nőket, akiknek J-Lo fenekük és csodálatos gömbölyded mellük van, férfiaknál pedig pattanásig feszülő izmokkal, és Silvester Stallone felsőtesttel hitegetik a jónépet. És persze természetesen ezeknek a hirdetéseknek a 99%-a Photoshoppal készült! Kialakítva az egészséges emberben egy olyan érzést, hogy az ő teste egy hibás és semmirevaló test, hisz nem olyan, mint a képen!

Ezekhez a képekhez, ugyanúgy - mint ahogy a cigarettára is ráírták – különböző feliratokat kellene elhelyezni. Vigyázat! Ezek a képek nem valódiak, és alacsony önbecsüléshez vezethetnek!

Hollywoodi reklámfogás

Hollywoodnak szintén nagy a részesedése a szexuális iparban. Rengeteg filmje van, amelyek a szexet mókaként király és menő dologként tüntetik fel. Például az Amerikai Pite, vagy a Shop Stop, ugyanakkor viszont abszolút nem számol a szex másik oldalával, a nemi betegségekkel, a tinédzser kori terhességgel vagy a védekezéssel. Sajnos, ez is nagy szerepet játszik a fiatalok tudatlanságához, vagy hamis kép kialakításához.

Jobb szexuális oktatást

Filmekbe láthattad, vagy különböző magazinokba, hogy minél több szexet, playboyt az éttermekbe. A szex egy kitűnően virágzó üzletág, és biztos sokszor hallottad, hogy a szex pénz. De sajnos a fiatalok nagyon kevés információt kapnak szexuális téren. Nincsenek tisztában a védekezési módszerekkel, a nemi úton terjedő betegségekkel és a felelősséggel sem. A megoldás azonban egyszerű, és csak rajtad múlik!

Szolgáld ki magad!

A szuper szexi képek a médiában, vagy egy szexis klip nem fog neked sok dolgot mondani, a nemi úton terjedő betegségekről, vagy a születésszabályozásról! De ez nem azt jelenti, hogy neked tudatlannak kell maradnod! Nézz szét az iskolában. Vagy ha ott nincs elegendő anyag, fordulj az internethez, és kamaszpanaszhoz! Garantáltan megtalálod a választ, vagy ha nem meg is kérdezheted szakértőinktől! Szóval ne habozz! Nem fogják eléd feltálalni a különböző információkat, neked kell utána járnod! Most pedig irány a Szex topik!

(Cs.B.)