adathalászat
#Lélek

Adathalászat, visszaélés, zaklatás: így védd meg magad a virtuális világban

2016.03.22.
1 perces olvasási idő

Biztosan mondták már a szüleid, hogy ne ossz meg személyes információkat az interneten. Így megvédheted magad a szexuális zaklatóktól, illetve azoktól a személyektől, akik pontosan arra utaznak, hogy a személyes adataidat saját célra felhasználják, visszaéljenek vele. Hogyan kerülheted el mindezt?

Való igaz, hogy igen sok cyber-bűnöző van manapság, de tény, hogy az átlag zaklatókat igen könnyű leszerelni. Ha azt látod, hogy valaki kéretlen leveleket küld, akár szexuális tartalommal vagy más sérelmező dologgal, akkor azt azonnal jelentsd az oldal fenntartójánál, az admin-nál vagy a moderátoroknál, akik az oldal biztonságos használatáért felelnek. Az, hogy a zaklató a profiloldalad vagy blogod megnézése után váratlanul felbukkanjon a valóságban és minden előjel nélkül zaklasson, annak az esélye igen kicsi.

Jelentős probléma az adatlopás

Egyre több olyan esetről hallani, hogy visszaéltek valakinek a személyes adataival (lopás, egyéb bűncselekmény elkövetése). A közösségi oldalak valóságos terített asztalt jelentenek az ilyen bűnözők számára, mivel sokan túl sok adatot megadnak magukról. Aki könnyelmű, hamar áldozatokká válhat: például elég adat összeszedése után akár hitelkártyához is juthatnak az adatlopók, amin a neved, címed szerepel, és tönkretehetnek anyagilag (hitel, kocsi- vagy lakásbérlés). Így nem csak magadat kevered bajba, hanem a szüleidet is.

Néhány tipp, amivel megakadályozhatod az adatlopást

Csak minimális információt adj meg magadról, ha netes naplót írsz vagy fórumozol! Ne add meg a teljes nevedet se a blogodban, se a közösségi oldalakon. Használj nicknevet vagy álnevet inkább! Ne add meg soha a biztosításod, az adókártyád, a jogsid, a személyid vagy a telefonod számát, és a lakcímedet.adathalászat

Figyelj arra, hogy mit írsz le a nyilvánosság előtt! Soha ne írd meg, hogy mikor van a családod távol otthonról. A bűnözők kideríthetik, hogy hol laksz, és akkor törnek be, amikor senki sincs otthon.

Figyelj a netes levelezéseidre!

Óvakodj a spam-küldőktől, ha ismeretlentől jön levél és csatolt file, inkább töröld ki, mert vírusos lehet, vagy az adataidat akarják ellopni vele. Tiltsd le a kéretlen leveleket! Nem szabad válaszolni, rákattintani az olyanokra sem, ahol pénzt kérnek vagy valamit kínálnak, esetleg nyereményjátékra szólítanak, ezeket töröld egyből!

Figyelj oda, hogy milyen oldalakra regisztrálsz, győződj meg arról, hogy biztonságos-e, legális-e az oldal tevékenysége! Ha felugró ablakok sokasága jelenik meg egy oldal megnyitása során, akkor azt az oldalt tedd tiltólistára! Ha neten vásárolsz, akkor nagy körültekintéssel járj el, és inkább többször nézz utána az adott oldalnak, nehogy átverjenek és megkárosítsanak anyagilag.

Legyél óvatos, és vigyázz arra, hogy milyen adatokat közölsz magadról a nagyvilággal, mert egy számodra jelentéktelennek tűnő kattintás is nagy bajt okozhat!

(N. L.)